Türkiye'nin korumaya talip olduğu Kabil Havalimanı'nda tahliye kaosu

Türkiye'nin ABD ve NATO çekilmesi sonrasında korumak istediği Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı, Taliban kuşatmasının gölgesinde tek tahliye noktası olarak kaosa sahne oluyor.

Fotoğraflar: Twitter/@Osinttechnical
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin ABD ve NATO birliklerinin Afganistan'dan çekilmesi sonrasında korumaya ve işletmeye talip olduğu Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı, Taliban'ın başkentteki kuşatması nedeniyle kaosa sahne oluyor. Taliban'ın, Kabil'in yaklaşık 40 kilometre kuzeyindeki Bagram Hava Üssü'nü de kuşatması nedeniyle, şu an kaçmak isteyenlerin tek çıkış yolu Kabil'deki hava limanı. Birçok Batılı ülkenin diplomatik personeli buraya taşınırken, çok sayıda sivili de Taliban'dan kaçmak için saatlerce yürüyerek  Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'na gittiği belirtiliyor.

GÜVENLİĞİ NATO SAĞLIYOR

Havalimanının güvenliğinin hâlâ Kabil'de bulunan NATO birlikleri tarafından sağlandığı belirtilirken, bir Taliban yetkilisi de buradan yapılacak tahliyelere izin vereceklerini söyledi.

BATILI DİPLOMATLAR KAMP KURDU

Şu an başta ABD olmak üzere çoğu Batılı ülke tahliye etmeye hazırlandığı personelini buraya nakletmiş durumda. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Kabil Büyükelçilik yerleşkesinin havalimanına 'taşındığını' açıkladı. Büyükelçilikten kalkan helikopterlerin de olası Taliban saldırılarına karşı önlem alarak düzenli şekilde personeli götürmeye devam ettiği belirtildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın da elçilik çalışanlarının havalimanına taşınması kararı verdiği belirtildi. Bu akşama dek Roma'ya dönmesi beklenen İtalyan diplomatlar da havalimanında askeri bir uçak bekliyor.

Fransa ile Danimarka da elçiliklerini olası tahliyeyi kolaylaştırmak için havalimanının yakınına taşıma kararlarını açıkladı.

'ANAHTARLARINI ARABANIN ÜZERİNDE BIRAKIP YÜRÜYENLER VAR'

Diplomatların yanı sıra Taliban misillemesinden korkan yüzlerce Afgan da ülkeden çıkmak için havalimanının yolunu tuttu. Reuters'a bu sabah erken saatlerde konuşan bir Kabilli, "Bazı kişiler anahtarlarını arabalarının üzerinde bırakıp havalimanına yürümeye başladı" dedi.

'AİLEMDEN DUYDUĞUM CİHAT HİKAYELERİNİ HATIRLADIM'

BBC'ye konuşan 22 yaşındaki bir öğrenci ise bugün havalimanına ulaşmak için beş saat yürüdüğünü anlattı. Gerçek ismi güvenlik gerekçesiyle açıklanmayan öğrenci, "Ayaklarım acıyor, ayakta durmakta zorlanıyorum. Kabil askeri bir kent gibiydi. Geleneksel giysileri içindeki adamların silahları vardı ve havaya ateş açıyorlardı. Ailemden duyduğum cihat hikayelerini hatırladım" dedi.

İstanbul'da yüksek lisans yapmaya başlayacağını ve dersleri başlamadan önce ailesiyle vakit geçirmek için Kabil'e gittiğini anlatan Sadi, "Şimdi buradan giderken ailemi düşünüyorum. Hiçbir kaçma yolları yok. Bir gelecek görmüyorum" diye konuştu.

EMIRATES UÇAĞI İNEMEDİ

Öte yandan, Kabil Havalimanı'ndaki yoğunluk, hâlâ devam eden uçuşlara da yansıyor. Emirates Havayolları'nın bir yolcu uçağı, pistin kapalı olması gerekçesiyle Kabil'e inemeyerek Dubai'ye geri döndü.

'SİVİL UÇAK, AFGAN YETKİLİLER KAÇTIĞI İÇİN Mİ İNEMEDİ?' 

BBC'nin bu uçakta bulunan muhabiri Lyse Doucet, uçağın yaklaşık bir saat boyunca Kabil'in üzerinde döndüğünü yazdı. Doucet, uçağın Kabil'den aralarında 100 çocuğun da bulunduğu 400 kişiyi tahliye etmesinin planlandığını belirterek, "Fakat bize pisste bozuk bir askeri uçağın bulunduğunu ve inişimizi engellediğini söylediler. Durumun gerçekten böyle olduğundan emin değiliz. Acaba sebep, uçakların bu son saatlerde Afgan yetkilileri çıkarıyor olması mı? ABD ile İngiltere'nin kendi vatandaşları ile risk altındaki Afganları tahliye edecek devasa hava köprüsüyle mi ilgili?" diye sordu.

Flydubai havayolları ise Kabil'e uçuşlarını yarından itibaren belirsiz bir süreliğine durdurduğunu açıkladı. (DIŞ HABERLER)