Denizli'de hazır beton ve çimentoda rekor artış

Denizli'de 340 liraya ulaşan beton fiyatı Türkiye'deki en yüksek fiyatlardan birisi oldu. Yıllık fiyat artışı oranı yüzde 65'i buldu. Uzmanlar bu duruma tekelleşmenin neden olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Yapılan son zamlarla birlikte Türkiye`nin en pahalı çimentosu Denizli'de satılmaya başlandı. Zamlarla birlikte ekim ayında 15 lira olan 50 kilogramlık çimentonun fiyatı 25 lirayı buldu. İnşaatların ana malzemelerinden biri olan çimentoda fiyatların rekor artışının ardından hazır beton da 340 lira seviyelerine geldi. İnşaat malzemelerindeki bu artışın konut fiyatlarını da yükseltmesi bekleniyor.

'DİĞER TÜM TEDARİK ÜRÜNLERİNDE ARTIŞA NEDEN OLUYIOR'

İlhan Sarı

Mimar ve Müteahhit İlhan Sarı fiyat artışlarıyla ilgili, “İnşaat sektörünün önemli gider kalemlerinden biri olan çimentoda enflasyon ve döviz artış oranlarının çok üzerinde bir fiyat artışı yaşanması; inşaat sektörünü maliyetlendirme ve terminleri tutturma açısından ciddi sıkıntılar içine sokarken, hazır beton üreticileri ve müteahhitler bu durumu müşterilerine açıklamakta zorlanıyor. Konut fiyatlarına doğrudan etki eden bu zamların ardından konut fiyatlarının artması da kaçınılmaz. Yüzde yüz yerli ham madde ile üretilen çimentoya yapılan fahiş zamlar tüm diğer tedarik ürünlerinin de artışına neden oluyor. Bir inşaatın yapım maliyeti bu rakamlar nedeni ile fazlası ile arttığı için, 500 bin lira değerinde bir yapıyı Denizlililer maalesef 800 bin lira bandında almak zorunda kalacak” dedi.

Kentteki tekelleşme nedeni ile rakamların bu kadar yükseldiğini vurgulayan İlhan Sarı, diğer kentlerden gelen yatırımcıların da şehirde tutunamaması için tekelci sermayenin özel gayret gösterdiğinin altını çizdi.

'FİYATLAR BAKANLIK ANALİZİNE GÖRE BELİRLENMELİ'

Nigar Hüyük

“Hazır beton fiyatları illere göre aynı değildir ve olamaz. Çünkü malzeme ve işletme giderleri aynı değildir. Aynı şekilde, santrale 1 km bir yerdeki şantiye ile, 100 km uzaklıktaki şantiyenin nakliye giderleri değişkenlik gösterir" diyen Denizli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nigar Hüyük, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan birim fiyat tablosunda beton santralinde üretilen veya satın alınan ve beton pompasıyla basılan, normal hazır beton dökülmesi 2021 yılı için birim fiyatı 291,94 liiradır. Ancak Denizli’de 340 lira olduğu İMO Denizli Şubesi tarafından tespit edilmiştir. Diğer illerdeki ortalama C30 Hazır Beton fiyatları incelendiğinde ise; İstanbul’da 230 lira, Ankara’da 220 lira, İzmir’ de 260 lira, Antalya'da 260 lira, Uşak'da 280 lira, Afyon'da 240 lira, Isparta’da 270 lira, Aydın’da 290 lira, Manisa’da 290 lira, Konya’da 210 liradır. Ülkemizde 2020 yılında TÜFE yüzde 14,6 ve ÜFE yüzde 25,2 olarak belirlenmiştir. Denizli'de ise beton fiyatın 330,00 – 340,00 lira fiyat aralığında olması, yıllık beton fiyatı artış oranının yüzde 65 olduğu görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Nigar Hüyük “Yükselen inşaat maliyetleri ile ilimizdeki beton fiyat artışı sektörümüzü ve aynı zamanda üyelerimizi olumsuz etkilemektedir. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak, ilimizdeki ortalama beton fiyatlarındaki artışın ÜFE oranında hesaplanması ve aynı zamanda Bakanlığın yayınlamış olduğu birim fiyat analizine uygun olarak belirlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz” ifadeleri ile duruma el konulması gerektiğini söyledi.