Çiftçi-Sen: Ayçiçeği fiyatı 4 bin TL olmalı

Bu yıl 2 bin 800 lira olması beklenen ayçiçeği fiyatlarıyla ilgili Çiftçiler Sendikası'ndan uyarı geldi. Dolar kurundaki artışın ithalatı imkansız hale getirdiğini söyleyen Çiftçi-Sen, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini, fiyatın 4 bin TL olması gerektiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil

EDİRNE – Türkiye'deki ayçiçeği üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Trakya Bölgesi’nde ayçiçeği biçimlerine başlandı. Çiftçiler, 2019-2020 üretim sezonunda 2 bin 500 lira olan ayçiçeğinin ton fiyatının bu sene 4 bin lira seviyesinde açıklanması gerektiğini düşünüyor. Konuyla ilgili konuşan Çiftçi-Sen (Çiftçiler Sendikası) Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Ali Yetim, ayçiçeği üretiminde azalma olduğunu ve üretimin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Çiftçi-Sen (Çiftçiler Sendikası) Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Ali Yetim

'VERİMLER, YARI YARIYA BİR DÜŞTÜ'

2020 yılının mevsim itibariyle kurak geçtiğinin altını çizen Yetim, “Ayçiçeğinde geçen yıl dönüm başına 240 kilogram verim elde edilirken, bu yıl verimlerde yarı yarıya bir düşüşün yaşanmasını bekliyoruz. Yağ oranında da düşüş yaşanabilir. Ayçiçeğinde ton fiyatının 2 bin 800 lira seviyesinde olacağı dile getiriliyor. Ama fiyatlar daha açıklanmadı. Eğer fiyatlar bu seviyede açıklanırsa, çiftçinin kazanç elde etmesi mümkün değildir” dedi.

'AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNDE AZALMA SÖZ KONUSU'

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın ayçiçeği üretiminin merkezi olduğunu ifade eden Mehmet Ali Yetim, son yıllarda uygulanan tarım ve fiyat politikası nedeniyle Edirne'nin ayçiçeği üretiminde üçüncü sıraya düştüğünü belirtti ve "Üretimimizde azalma söz konusu. Çiftçi ayçiçeğinden para kazanamaması nedeniyle, alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Ayçiçeğinde desteklemeler çok az ama girdi maliyetleri çok yüksek seviyelerde. Örnek vermek gerekirse; gübreye 1 ay içerisinde 200 lira zam geldi. Firmalar, artık gübre satmak istemiyor. Çünkü çiftçi gibi, firmalar da önünü göremiyor. Gübre, tohum fiyatlarının ne olacağı belli değil. Bundan ötürü de, tarım politikalarının değişmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

'AYÇİÇEĞİ FİYATI 4 BİN LİRA OLMALI'

Çiftçinin ayçiçeği fiyatları konusundaki beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Yetim sözlerini şöyle devam etti: “Ayçiçeği fiyatlarının 4 bin lira olması gerekiyor. Eğer fiyat, 2 bin 800-2 bin 900 lira seviyesinde açıklanırsa, gelecek yıl ayçiçeği açığı daha fazla olacaktır. Çiftçinin gelecek yıllarda yeniden üretimini sürdürebilmesi için 4 bin TL’nin altında bir fiyat açıklanmamalı.”

'AYÇİÇEĞİ İTHALATI YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Türkiye’de dövizdeki artış nedeniyle ithalatın mümkün olmadığının altını çizen Mehmet Ali Yetim “Hükumet artık ayçiçeği ithalatı yapamaz. Çünkü ithal edilecek ürün dolar bazında olacak ve ayçiçeğinin tonu 3800-3900 lira seviyesinde olmuş olacak. Bundan ötürü de, yerli üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz de haklarını aramak istiyorsa sendikasına sahip çıksın ve gelip üye olsunlar” diye konuştu. (DUVAR)