Van'da bir taziye, vaka sayısını 400'e fırlattı

Türkiye’de korona virüsü vaka sayısı düşüşe geçerken, Van’da bir haftada 400’e yükseldi. Bunun sebebi ise Ortanca köyünde kurulan bir taziye çadırı.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van’da düşük seyrettiği belirtilen ve sadece belirli bölgelerde görülen korona virüsü vakaları, geçen hafta bir köyde kurulan taziye çadırının hızla arttı. Şehirde vaka sayısının 100’lerden 400’lere yükseldiği belirtiliyor.

Vakalardaki hızlı artışın gerekçesi ise Ortanca köyünde kurulan bir taziye çadırı. 5 Mayıs’ta köy muhtarının izin vermemesine rağmen bir evin bahçesinde kurulan taziyenin ardından virüs bütün şehre yayıldı. Van Valiliği son olarak, toplam vaka sayısını 380, tedavisi tamamlanıp taburcu olan hasta sayısını 212, vefat eden hasta sayısını 8, tedbir amaçlı karantina altında tutulan kişi sayısını 44 bin ve karantinada bulunanları ise 11 bin kişi olarak açıkladı.

Van Tabip Odası Başkanı Özgür Değer

TTB: AÇIKLAMALAR REHAVETE NEDEN OLDU

Van’da vaka sayısının hızla artmasını değerlendiren Van Tabip Odası Başkanı Doktor Özgür Değer, yetkililerden gelen ve ‘korona virüsünü kontrol altına aldık’ şeklindeki açıklamaların toplumsal bir rehavete neden olmasının şehirde vaka sayısındaki artışta etkili olduğunu söyledi. “Böyle bir taziye çadırından sonra vaka sayısı 400'e ulaştı ve giderek artıyor” diye konuşan Değer, bunun da hastalığın nasıl bulaşıcı olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Sadece bir taziye çadırını tek başına bu durumdan sorumlu tutmak yerine, toplumsal rehavetin bu gibi sonuçlara yol açtığını da görmek gerektiğini söyleyen Değer, “Bir rahatlama havası ve hastalığın kontrol altında olduğu duygusu yaratıldı. Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı başta olmak üzere yetkililerin, ‘kontrol ettik, normalleşiyoruz’ demeleri bu sonuca yol açtı. Toplum da buna göre davrandı. Devlet ‘rahatladık’ dese de kontrol altına alma dönemi uzun sürecektir ve herkesin buna göre davranması gerekir. Bu yaz aylarını tedbirlerle geçirmek zorundayız” diye konuştu.

SES: YASAKLAR KALKIYOR AMA VAKALAR ARTIYOR

Zeki Seven

SES Van Şube Başkanı Zeki Seven de, hem alınan önlemlerin yetersizliği hem de toplumsal duyarsızlığın bu gibi sonuçlara yol açtığını kaydederek, “Ortanca köyünde muhtardan habersiz taziye kurulduğu iddia ediliyor. Orada insan sirkülasyonu oluşmuş. Üstelik daha önce bu tür faaliyetlerin yasak olduğu da duyurulmuş. Maalesef salgın bize genelde İstanbul’dan bulaştı. İnsan canı ikinci planda. 9 ilin yasağı kaldırıldı ama Van’da hasta sayısı artıyor. Valilik ile iletişimimiz yok. Pandemi kurulunda yer alma talebimiz reddedildi. KESK olarak bir koordinasyon kurduk. Her hafta çarşamba günleri kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Halka çağrımız, ilk zamanlarda olduğu gibi kurallara uyulması ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması” dedi.

CHP İL BAŞKANI KURUKÇU: ORTANCA KÖYÜNDE İHMAL VAR

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu ise, Ortanca köyünde kurulmak istenen taziye çadırına köy muhtarının izin vermemesine rağmen taziye sahiplerinin taziyeyi evlerinin bahçesine kurduğunu söyledi. Köye gelen askerlerin de sosyal mesafenin korunması şartıyla taziye evinin bahçesine sandalye konulmasına izin verdiğini ancak askerlerin 2 saat sonra ayrılmasının ardından taziyenin kalabalıklaştığını dile getiren Kurukçu, “Hiçbir şekilde bu taziyeye izin verilmeyecekti. Dışarıdan gelen insanların testi yapılmalıydı. Orada bir ihmal söz konusu. Orada bulunan herkese test yapılmalı. Virüs şu anda Van’a sıçradı. Riskli bölgelerde toplu test yapılması lazım. Beklemek büyük hata. Caddelerin açılması doğru ama AVM’lerin açılmasına karşıyım. Van Valisi 'İran sınırımızda olduğumuz için AVM’leri yeniden kapatıyoruz, risk büyük' diyerek yetkisini kullanabilir. CHP olarak 4 bine yakın maske dağıttık. Genel Başkanımızdan talep ettik ve gıda kolileri, maske dağıtımı yaptık. Bu tür çalışmalarımız sürecek” ifadelerini kullandı. (DUVAR)

Etiketler Van taziye korona