Maltepe Belediyesi'nin önerisini işçiler kabul etmedi

İstanbul Maltepe Belediyesi'nde 7 Ekim'den bu yana işçilerin direnişi sürüyor. Belediye yönetimiyle Genel - İş Sendikası arasında bugün görüşmeler başlandı. Belediye, işçilerin istediği zam talebinin altında bir teklif sundu.

Google Haberlere Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - Maltepe Belediyesi'nden atılan işçilerin mücadelesi sürüyor. Belediye, işten atılan işçileri geri almayı ve işçilere aylık 270 lira zam teklif etti. Talepleri 470 lira zam yapılması olan işçiler, belediyenin teklifini referandum yaparak değerlendirdi. Referandumdan belediyeye olumsuz yanıt çıktı.

GÖRÜŞME SÜRÜYOR...

Maltepe Belediyesinde toplu iş sözleşmesinin uygulanması ve işten atılan 5 işçinin geri alınması talepleriyle işçilerin iş bırakmasının ardından Maltepe Belediyesi, CHP İstanbul İl Yönetimi ve Genel-İş sendikası bir görüşme gerçekleştirdi. CHP İstanbul İl Başkanlığında yapılan görüşmede Maltepe Belediyesi, “Atılan 5 işçinin geri alınması ve işçi ücretlerine aylık 270 lira (uygulanmayan TİS’te bu rakam yaklaşık 800 lira tutarındaydı) zam” teklifi yaptı. Görüşmede yapılan teklif üzerine işçiler bugün referanduma gitme kararı aldı. İşçiler, referandumda eylemin devam etmesi ve teklifin kabul edilmemesi yönünde oy kullandı.

İşten atılan işçiler için düzenlenen ve temizlik işlerinin başlattığı oturma eylemine, dün sabah Fen İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü işçileri de katılmıştı.

'DEVAM ÇIKARSA DEVAM'

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan DİSK Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Alkan Okuducu, TİS koşullarının uygulanmasını istediği için 6 Ekim’de işten çıkarıldı. Bunun üzerine 7 Ekim’de işyerinde direniş başladı. Eyleme destek veren Genel-İş üyesi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile işçi Gürsel Kahraman da işten atıldı. Yeni işten atmaların ardından işçiler işyerinde oturma eylemi başlattı. Okuducu eylemle ilgili yaptığı açıklamada, "Sendikal eylemlerden dolayı beni işten çıkardılar. Arkadaşlarımızı ise bana destek verdikleri için çıkardılar. TİS'in maddelerinin uygulanması sendika yönetimi olarak bizim vereceğimiz bir karar değil. İşçi buna karar verecek" dedi.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

Maltepe Belediyesi'nde 1400 işçiyi kapsayan ve Kasım 2018’de imzalanan toplu iş sözleşmesinde şu maddeler bulunuyor:

  • Haftalık çalışma saatinin 40 saate indirilmesi,
  • Haftalık tatil gününün 2 güne çıkarılması,
  • İşçi sağlığı ve güvenliği, disiplin ve zarar tespit komisyonu kurullarında işçi temsiliyeti.
  • İşten atılan işçilerin işe iadesi