Antep'te 'peygamber üzümü' hasatı tamamlandı

Gaziantep'in endemik bitkilerinden olan üzüm için çalışma mart ayında başlıyor, hasat sona erene kadar bir bebek gibi bakım istiyor.

Google Haberlere Abone ol

GAZİANTEP - Adıyaman'a özgü, üzümün raf ömrü 10-15 gün kadar sürüyor. Bu nedenle 'Peygamber üzümü' olarak da bilenen bu üzüm cinsi kurutulup, çerez olarak piyasaya sürülüyor.  Yaklaşık 5 bin dekarlık alanda yıllık 10 bin tonluk rekolteye sahip peygamber üzümü bu yıl 15 ila 20 lira arasında alıcı buldu.

Endemik olarak Adıyaman'ın Gölbaşı ve Besni ilçesinde yetiştirilen ve yıl boyunca özel bir bakım gerektiren peygamber üzümü için işlem Mart ayında başlıyor. Hasat ise hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı, üreticiye göre üzümün ‘şirelendiği’ ağustos ayı ortalarında başlıyor. Salkım olarak teveklerden (tiyeklerden) kesilen üzümlerin kurutularak çerezlik haline gelmesi için üreticilerin yaklaşık 15 gün boyunca adeta 'bebek' gibi baktığı ve tek tek tanelerine ayırdığı üzümler, zahmetli aşamalardan geçirildikten sonra sofralara ulaştırılıyor.

.

YAĞLANARAK KURUTULUYOR

Bağ makasıyla teveklerden kesilen üzüm, tek tek tanelenerek hem salkımından hem de çürüğünden ayrılıyor. Sağlam olan üzümler, bölgede ‘patos’ olarak adlandırılan potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak daha önce hazırlanan sergi alanlarında güneş altında kurumaya bırakılıyor. Zahmetli üretim aşamasında kadın-erkek, kadın-çocuk demeden tüm aile fertlerinin el ele vererek hummalı bir çalışmaya girdiği 'peygamber üzümü' olgunlaştıktan sonra sofraya hazır hale getirilene kadar yaklaşık en az 10 gün el emeği istiyor.

Tüm aşamalardan geçtikten sonra yaklaşık bir haftada güneşin altında kurutulan üzüm taneleri, daha sonra torbalanarak satışa hazır hale geliyor. Taze üzüm olarak il dışına çıkamayan üzümler böylelikle bir çok ilde tüketici ile buluşabiliyor.