Kulp’ta patlamaya dair suçlama yöneltilmemiş

İHD Diyarbakır Şubesi Kulp’ta gerçekleşen patlamayla ilgili açıklamasında, bölgede her gün mayın taraması yapılmasına rağmen böyle bir olayın meydana geldiği bilgisi yer aldı. Açıklamdaa, yerlerine kayyım atanarak tutuklanan HDP'li eşbaşkanlara patlamaya dair bir suçlama yöneltilmediği de belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Kulp ilçesi Ağaçkorur Mahallesi’nde yedi kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili açıklamasında, tutuklanan HDP'li eşbaşkanlara patlamaya dair doğrudan bir suçlama yöneltilmediğine dikkat çekti.

Açıklamada, patlamanın ardından başlatılan soruşturma ile ilgili gizlilik kararı verilmesine karşın, kimi basın yayın organlarının “HDP yaptı” manşeti ile HDP’li yöneticiler ve Kulp Belediye yetkililerinin hedef gösterildiği hatırlatıldı. Patlamanın hemen ardından Kulp Belediyesi Eşbaşkanları Fatma Ay ve Mehmet Fatih Taş, Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş, HDP Kulp İlçe Başkanı Abidin Karaman ve Mehmet Metin Ay’ın gözaltına alınarak somut herhangi bir delil gösterilmeden tutuklandığı belirtildi.

‘TEK BİR SUÇLAMA YÖNELTİLMEDİ’

17 Eylül günü Kulp Belediyesi’ne kayyım atandığı ifade edilen açıklamada, “İlçede olağanüstü önlemler devam ederken, halkta gergin ve tedirgin bir bekleyişin hakim olduğu gözlemlenmektedir. Tutuklanan eşbaşkanlar, patlamaya ilişkin gözaltına alınıp tutuklanmalarına rağmen, sorgularında kendilerine patlamaya dair doğrudan bir suçlama yöneltilmediğini belirtmişlerdir. Kulp’ta yaşanan bu gelişmeler, akıllara çok sayıda soruyu beraberinde getirmiştir. İlçe sakinleri, olay günü dahil olmak üzere hemen her gün askerlerce mayın taraması yapılmasına rağmen böyle bir patlamanın nasıl meydana geldiğini merak etmektedir” denildi.

İHD tarafından yapılan açıklamada cevap bekleyen sorulara da yer verildi:

“Kulp Belediyesi eşbaşkanları hangi delillere göre gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır? Soruşturmanın gizli yürütülmesinin nedeni nedir? Eşbaşkanlar söz konusu patlamaya dair şüpheli sıfatı ile gözaltına alınmalarına rağmen kendilerine patlama hususu ile ilgili neden suçlama yöneltilmemiştir? Olaya dair tüm kamuoyunu ikan edici adil bir soruşturmaya ilişkin savcılık makamınca bir açıklama yapılacak mı? Kişileri hukuki dayanak olmadığı halde hedef gösteren basın yayın organları hakkında yasal bir işlem yapıldı mı?”

‘KAYYIM HUKUK DIŞI’

Kulp Belediyesi’ne kayyım atamasının eleştirildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Seçimler halk iradesine dayalı olup demokratik yaşamın güvencesidir. Halk iradesine saygı, demokratik yaşamın esasıdır. Bu sebeple yasal dayanağı olmayan, seçme ve seçilme hakkını gasp eden kayyım uygulamaları kabul edilemez. Bir an önce bu hukuk dışı uygulamalara son verilmeli, belediye eşbaşkanları ve yöneticileri görevlerine iade edilmelidir. Yargı makamlarınca yürütülen soruşturma işlemlerinin her türlü şüpheden uzak, adil, etkin ve etkili yürütülmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Halkın iradesine saygı duymak, barışı sağlamak ve demokrasiyi korumak başta devletin olmak üzere herkesin görevidir.” (DUVAR)