12'den sonra ölü şehir: Cizre!

Cizre'deki esnaf, nedenini bilmedikleri halde polisin yaptığı bildirim nedeniyle gece yarısından itibaren dükkanlarını kapatıyor. Cizreliler bu uygulama nedeniyle insanların kendilerini evlerine kapatmak zorunda kaldıklarını söylerken, "Gece yarısından sonra ölü bir şehre dönüyor Cizre" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Cizre ilçesindeki esnaf iki haftadır nedenini bilmedikleri halde dükkanlarını gece yarısı kapatıyor! Esnafın belirttiğine göre uygulama polisin geçtiğimiz günlerde gece açık iş yerlerini gezerek, "Bundan sonra 00.00'dan sonra açık olmayacak" demesiyle başladı. Ancak ortada yetkili herhangi bir kurumdan tebliğ edilen karar yok. Esnaf Baran S., "Yüz binin üzerinde nüfusu olan şehir eve kapanmak zorunda kalıyor" diyor. Başka bir esnaf da kimsenin kendisine 'dükkanını kapat' demediğini fakat diğer dükkanlar kapattığı için kendisinin de kapattığını söylüyor.

HDP Şırnak milletvekili Nuran İmir ise önceki gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'de konuyla ilgili bir soru önergesi verdi.

'TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE 7/24 AÇIK DÜKKANLAR VARKEN...'

Polisin yaptığı bildirim nedeniyle dükkanını kapatmak zorunda kaldığını anlatan Baran S. şehirdeki durumu şöyle anlatıyor: "Her ne kadar gece iş olmuyor deseler de bu doğru değil. Bazen şehrin dışından gelen insanlar oluyor. Örneğin bu insanlar yemek için lokantaya gidiyor. Ama gidilecek bir lokanta bulamıyorlar. Esnaf bu durumdan zarar görüyor. Gençler zarar görüyor. İlçemizi gezmeye gelenler zarar görüyor... Türkiye'nin her yerinde 7/24 açık olan işletmeler varken Cizre'de neden olmuyor? Örneğin pazar günü esnaf izin yapıyor. Cumartesi akşamı da arkadaşlarımızla toplanıp bir kafeye gidiyoruz. Burada gece geç saatlere kadar kalıyoruz. Çünkü pazar günü nasıl olsa dinleneceğiz. Şimdi bunu yapamıyoruz. Dışarı çıkıp bir kafeye gittiğimizde gözümüzü saatten ayıramıyoruz. Neden? Çünkü gece yarısı kapanacak! Bu saatten sonra da yüz binin üzerinde nüfusu olan şehir eve kapanmak zorunda kalıyor. Yani anlayacağınız gece yarısından sonra ölü bir şehre dönüyor Cizre."

Başka bir esnaf ise şunları söylüyor: "Yıllardır dükkanlarımızı istediğimiz saatte açıp istediğimiz saatte kapatıyorduk. Kimse buna engel olmadı. Geçtiğimiz haftalarda birkaç esnaf, polislerin dükkana gelip, 'gece 00.00'dan sonra dükkanlarınızı açmayın' dediklerini söyledi. Benim dükkanıma kimse gelip 'kapatın' demedi. Herhangi bir yerden bana bir belge tebliğ edilmedi. Ama herkes dükkanını kapattığı için ben de kapatmak zorunda kalıyorum."

'BELKİ DE UYUŞTURUCU SATICILARINI TEMİZLEMEK İÇİN BÖYLE BİR KARAR ALDILAR'

Yıllardır Cizre'de esnaf olan başka bir işletmeci ise dükkanların kapatma gerekçesini bilmediğini söylüyor. Fakat aldığı 'duyum' nedeniyle dükkanı kapatmanın önemli olduğunu söyleyen esnaf şöyle devam ediyor: "Dükkanların gece kapalı olması gerektiğini başka esnaf arkadaşlardan öğrendim. Nedenini de kimse bilmiyor. Uyuşturucu kullanımı arttı. Gece uyuşturucu satanlar sokaklarda cirit atıyor. Belki de bunları temizlemek için böyle bir karar aldılar."

HDP Şırnak milletvekili Nuran İmir ise yaşanan bu durum için "Ölü bir kentle karşı karşıyayız" yorumunda bulunuyor: "Bütün zorluklarla rağmen Cizre sosyal aktivitesi yüksek olan bir şehir. Yaz aylarında neredeyse bir insanı evinde bulamazsınız. İnsanlar kendilerini sokağa atıyor. Sokağa çıkma yasaklarında Cizreliler evlerine hapsedildi. Belirli yaşam koşullarının engelleniyor olması insanları zorluyor. Yasaklar kalkmasına rağmen insanlar ciddi bir tedirginlik içerisinde. Bölge açısından en canlı kent şu anda ölü bir kente dönüştürülmüş durumda. Dışarıya akan genç bir nüfus var. Bütün bunları birlikte düşününce böyle bir engelin de getirilmesi bizi endişelendiriyor. Toplumsal yaşamın tecrit edilmesi kabul edilemez."

'TÜRKİYE'NİN HERHANGİ BİR YERİNDE BENZER YAKLAŞIM SÖZ KONUSU MU?'

İmir, önceki gün de konuyu Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. İmir, "Türkiye’nin herhangi bir yerleşim yerinde buna benzer bir yaptırım söz konusu mudur?" diyerek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  • Cizre esnafına kaymakamlık tarafından hukuki yollarla hiçbir şekilde yazılı bir belge sunulmadan, polis tarafından direkt baskı ve şiddet politikasıyla işyerlerini gece 24.00’ten sonra kapattırmalarının amacı nedir?
  • Üç yıldır uygulanan savaş politikasından sonra halkın mağduriyetleri halen giderilmemişken, Cizre’deki bu uygulama yeniden bir yasak ve savaş politikasının başlangıcı mıdır?
  • Gecesini gündüzüne katıp binbir zorlukla çalışan esnafların dükkanlarının gece 24.00’ten sonra kapatılmasındaki amaç nedir?