Vali Peri Bacaları'ndaki beton merdivenleri konforlu buldu

Delici ve kırıcı aletlerle Peri Bacaları'ndaki vadilere yapılan beton merdivenleri yerinde inceleyen Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, vadinin 'daha konforlu' olduğunu söyledi. CHP Milletvekili Faruk Sarıaslan soru önergesiyle konuyu Meclis'e taşırken Mimarlar Odası Ankara Şubesi suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kapadokya'da Göreme Milli Parkı'nda yer alan Zemi Vadisi'ne çimento dökülerek yapılan beton merdivenleri, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş yerinde inceledi. Çevrecilerin doğal yapıyı bozduğu gerekçesiyle tepki gösterdiği projeye ilişkin Aktaş, "Vadiler daha konforlu" dedi.

Bölgedeki diğer vadilere de yapılması planlanan beton merdivenleri, CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan da Meclis gündemine taşıdı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise suç duyurusunda bulundu.

VALİ YERİNDE İNCELEDİ: DOĞAL YAPIYA UYGUN MALZEMELER

Delici ve kırıcı aletlerle doğal kaya üzerinde boşluk açılıp üzerine beton dökülerek oluşturulan merdivenlerin yapım teklifi Nevşehir Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden gelmiş, projeyi de Kültür Varlıkları'nı Koruma Kurulu onaylamıştı. Nevşehir Valisi İlhami Aktaş Zemi ve Güvercinlik vadilerinde yapılan düzenlemeleri yerinde inceledi.

Orta yaş üstü ziyaretçilerin de yürüyüş yollarından faydalanması sağlanarak turist sayısının arttırılmasının ve ortalama 1.8 olan konaklama gün sayısının 2 gün üzerine çıkarılmasınının hedeflendiğini belirten Vali Aktaş, bölgedeki tüm uygulamaların yörenin doğal yapısına uygun malzemelerden yapıldığını söyledi.

CHP'Lİ SARIASLAN: ÖNLEM ALACAK MISINIZ?

CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e verdiği yazılı soru önergesinde şunları sordu:

  • SİT alanı olması ve UNESCO Dünya mirası listesinde yer almasına rağmen tarihi dokusunu bozan betonlaşmaya karşı önlem alma konusunda ne gibi çalışmalarınız olacaktır?
  • Ürgüp-Nevşehir Karayolu güzergâhında doğal kayaların üzerine beton dökülerek merdivenler yapılmasının engellenmesi ve tarihi dokusunun korunması hakkında ne gibi çalışmalarınız olacaktır?

MİMARLARDAN SUÇ DUYURUSU

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise beton merdivenlerden sorumlu tuttuğu Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri ve Milli Parklar Nevşehir Şube Müdürlüğü yetkilileri hakkında görevi kötüye kullanmaktan, ayrıca 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kanunu’na muhalefetten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.