'Pahalılık' hayvan pazarını da etkiledi

Sancaktepe’de kurulan hayvan pazarında satıcılarla konuştuk. Özellikle mazot ve yem fiyatlarındaki yükseliş pazarda keyifleri kaçırmış görünüyor.

Google Haberlere Abone ol

Kenan Akbaba

DUVAR - İstanbul Sancaktepe’de kurulan hayvan pazarını dolaştık. Sivas Altınyayla’dan gelen Mehmet Boran, Van Çaldıran’dan Emre Karakuş ve Ordu Mesudiyeli Yusuf Yılmaz ile küçükbaş ve büyükbaş hayvan fiyatlarını, dolardaki yükselişin pazarı etkileyip etkilemediğini konuştuk.

Mehmet Boran, Sivas Altınyayla’dan 96 tane küçükbaş hayvan getirmiş. 5 gündür Sancaktepe hayvan pazarında satış yapıyor. Küçükbaş hayvanların fiyatını bin 300-bin 800 TL arasında değiştiğini söylüyor. Geçen seneye göre fiyatların göre 200-300 TL daha yükseldiğini belirtiyor. "Şimdilik satışlar durgun ancak bayram arifesinde daha fazla satılır" diye umut ediyor. Şu zamana kadar 10-11 hayvan satabildiğini ifade eden Boran, “Bu sene fiyatların artmasının sebebi piyasanın pahalılığı, doların artması oldu. Bu durum bizi de etkiledi. Yemdir, mazotudur giderler baya artıyor” diyor...

'DOLAR BİZİ KÖTÜ ETKİLEDİ'

Emre Karakuş ise 4 gün önce çadırını, hayvanlarını alıp gelmiş Sancaktepe’ye. Küçükbaş hayvanlardan 117 tane getirdiğini, bunlardan yalnız 12 tane sattığını söylüyor. Geçen seneye göre değişiklik olduğunu belirten Karakuş, "900 ile bin 500 TL arasında satılıyordu şimdi ortalama bin 100-bin 150 TL civarı" diyor. Koçların fiyatlarının ise 2 bin 100-2 bin 200 TL’yi bulduğunu belirtiyor. Doların artışını şikayet eden Karakuş şunları söylüyor, “Hayvancılığın geneli dolarla işliyor. Yol parasıdır, mazotudur, yem parasıdır, kendi emeğini kendi çıkarını da koyuyorsun üstüne, bütün masraflarını karşılaştırdığında mesela, bu seneki daha pahalı, ondan fiyatlar da arttı. Doların artması bizi de olumsuz etkiledi.”

5 gün önce diğerleri gibi Ordu Mesudiye’den büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarıyla gelen Yusuf Yılmaz ile konuşuyoruz. Sadece hayvancılıkla uğraşan Yılmaz 60 yaşında. Hayvancılık yaparak 3 çocuk okutmuş. Yılmaz, “Geçen sene nakliyeyle 2 bin 500 TL’ye gelmiştim, şimdi 3 bin 500 TL’ye geldim. Burada ki en büyük problemimiz, yer işgaliyesine verdiğimiz para. Yetkililerden, Belediyelerden talebimiz, yer konusunda anlayışlı davransınlar, ücret çok fazla. Bunun yanında hizmet çok güzel, elektriğimiz, suyumuz var. Hele bu yıl, güvenlik konusunda bekçiler sabaha kadar bekliyor, çok güzel” diyor.

Etiketler pazar hayvan yem