Çekmeköy'de sokak çalındı!

Çekmeköy'de dere ıslahı çalışmaları sırasında yıkılan evlerin yerine dikilen yeni bir bina Farabi Sokağı ortadan kaldırdı! Mahalleli tepkili: Yıkılan binalar dere bandında değildi. Bu yeni yapılan bina da sokağı ortada kaldırdı, itfaiye bile geçemez!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Çekmeköy ilçesinde dere ıslahı gerekçesiyle birçok ev yıkıldı. Mahalleliler yıkıma direnirken avukatları Vergül Tan "Mahkeme süreci devam ederken yıkımın gerçekleşmesi hukuka aykırı" diyor. Yıkım bölgesinde inşaa edilen yeni bir bina ise başka soruna neden oldu. Yıllardır 'Merkez Mahallesi Farabi Sokak' olarak imarda kayıtlı olan sokak artık böyle gösterilmiyor! Çünkü sokağın söz konusu yeni bina sokağın çoğunu işgal etmiş durumda! Mahalleli sokağın bu şekilde bina ile kapatılmasına karşı, “Yangın çıkarsa halimiz ne olacak?” diye soruyor.

EVLERİNİ TERK ETMELERİ İÇİN HANGİ SÖZLER VERİLDİ?

İstanbul’un Çekmeköy İlçesi Merkez Mahallesi’ndeki Farabi Sokak’ta dere bandı ıslah çalışmaları gerekçe gösterilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yıkımına karar verilen 11 gecekondunun 3’ü Nisan ayında 3’ü de geçen Perşembe günü mahkeme süreci devam etmesine rağmen yıkıldı. Birçok hak sahibi tehdit edildiğini ve zorla sözleşmelere imza attırıldığını söylerken birçok mahalleli evlerini terk etmeleri için belediyeden bazı kişilerin kendilerini 'size başka yerlerden ev verilecek' diyerek kandırdıklarını öne sürüyor.

'SOKAĞIMIZI DA ÇALDILAR!'

Mahallede önceden inşaatlar sürerken yaşanan sıkıntıların ardından bunların tamamlanmasıyla yeni bir görüntü ortaya çıktı. Farabi sokağı ortadan kaldıran yeni bina sokağın neredeyse yüzde 80'ini kapatmış durumda. Bir mahalleli, "Sokağımızı da çaldılar" derken şunları söylüyor: "Sokağın şimdiki halinde ancak 3 kişi yürüyebilir. İtfaiye aracı oradan geçemiyor. Peki yangın çıkarsa bir mahalleye nasıl girecek? Dere yatağı bahane edilerek o çevreye göz koydular. Bu kadar acele etmelerinin sebebi mahkemelerin vatandaşların lehine karar verecek olması. Ayrıca zaten o evler dere yatağı bandında değil."

'KORUMA BANDINDA OLMAYAN EVLERİ DE KORUMA BANDINA ALDILAR'

Mahallelilerin avukatı Vergül Tan ise şunları anlatıyor, "Müteahhit Farabi Sokak'ta yol ortasına binayı dikti. O yolda doğalgaz hattı var. Sokak şu an kullanılmaz halde. İSKİ, büyükşehire 'burası dere koruma bandında' diyor. İSKİ su havzası yönetmeliğine baktığımızda 10 metre mesafede olması gerekiyor diyor. Yani koruma bandında olmayan evleri de koruma bandına alıyorlar. Yapılan bu durum yasal olmadığından dava açtık. İSKİ 'dere ıslahı yapacağız' diyerek Büyükşehir'e talimat veriyor. Park alanı ve dere bandındaki koruma alanının iptali için dava açtık. Büyükşehir belediyesi ve İSKİ'nin yıkımına karşı da dava açtık. Dava devam ederken yürütmeyi durdurma kararı aldık."

Tan, imar barışıyla birlikte birçok insanın uygulamadan yararlanması için para yatırdıklarını fakat bir hafta sonra evlerin yıkıldığını söyledi.

Yürütmeyi durdurma kararı aldıktan sonra mahallelilerin neredeyse her gün tehdit edildiğini aktaran Tan, "Her gün kapılarına gelerek insanları psikolojik baskı altında bıraktılar. Dava devam ederken 3 kişinin evini yıktılar. İnsanları sözleşme imzalamaya zorladılar. Derenin 40 metre yukarısında evi olana, 'burası koruma bandında' diyorlar ama buraya da imar veriyorlar" diye konuştu.

Tan, imar barışıyla birlikte birçok insanın uygulamadan yararlanması için para yatırdıklarını fakat bir hafta sonra evlerin yıkıldığını anlatarak şöyle devam etti, "Davalarımız sürüyor. Normalde hukuk sistemi işlemiş olsa bu gecekondular yıkılmamalıydı. Çünkü süren bir dava var. Davamızın özünü ortadan kaldırdılar. Orası İSKİ'nin koruma bandında değil."