'Türkiye 4 aşamalı kuraklıkla karşı karşıya'

Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'nin meteorolojik, hidrolojik, tarımsal ve sosyal kuraklıkla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Şu an hidrolojik kuraklığı yaşıyoruz. Bunun bir diğer aşaması da tarımsal kuraklıktır ve en önemli problemlerden bir tanesidir" uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, NASA’nın yayımladığı ve Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda ciddi kuraklık riski ile karşı karşıya kalacak ülkeler arasında gösterilmesine ilişkin raporu değerlendirdi. Türkiye'nin önemli bir kuraklık yaşadığını belirten Demir, "Su kaynakları, baraj ve göllerde azalmayla karşı karşıyayız. Bunun bir diğer aşaması tarımsal kuraklıktır ve en önemli problemlerden biri olacaktır" dedi.

Türkiye'nin 4 aşamalı kuraklıkla karşı karşıya olduğunu belirten Demir “Karadeniz Bölgesi özeline baktığımızda da Samsun başta olmak üzere özellikle bu sene çok ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Türkiye önemli bir kuraklık yaşıyor. 4 aşamalı bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Bu kuraklık, meteorolojik, hidrolojik, tarımsal ve sosyal kuraklık. Biz meteorolojik kuraklığı Türkiye olarak geçirdik. Yağış rejiminde değişiklik yağışlarda azalmayı yaşadık. Şu an hidrolojik kuraklık dediğimiz su kaynaklarında azalma, baraj ve göllerde azalma, akarsularımız ve özellikle kaynak sularında azalmayla karşı karşıyayız ki, bu da hidrolojik kuraklığın göstergesidir. Bunun bir diğer aşaması da tarımsal kuraklıktır ve en önemli problemlerden bir tanesidir” dedi.

CİDDİ TARIMSAL KURAKLIK TEHLİKESİ

İklim rejiminin böyle devam etmesi halinde ciddi tarımsal kuraklığın yaşanacağına da değinenDemir, “Türkiye önümüzdeki süreçte eğer bu seneki iklim rejimi böyle devam ederse çünkü henüz daha kışı yaşamadık, bahar geldi. Ciddi tarımsal kuraklık ile karşı karşıya kalacak. Ama biz hala umutluyuz. Önümüzdeki bir iki ay içerisinde inşallah bir takım yağışlar alabiliriz. Hem bitkilerin, hem tarımsal üretim açısından alt yapı noktasındaki problemler meteorolojik anlamda giderse bu risk biraz azalır diye düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘DOĞAL KAYNAKLAR KORUNMALI’

Türkiye’nin pek çok yerinde yaşanacak kuraklıktan etkilenmeyecek bölgenin başında Karadeniz'in geldiğini ifade eden Demir, doğal kaynakların korunmasının çok önemli olduğunu anlattı ve ekledi: "Doğal yapısını ve güzelliğini bozarak, kaynaklarını tahrip ederek bölgeyi geleceğe hazırlayamayız. Onun için biz hem doğal kaynakların korunması hem de HES’lerin çevre zararının önüne geçilmesi açısından yetkilileri ve bölge insanını uyarmakla mükellefiz.

Karadeniz Bölgesi Türkiye’nin cennet bölgelerinden bir tanesi ama bunu bir cennet olarak koruyabilmek ve güzelleştirebilmek bizim elimizde. Dolayısıyla bölgedeki bir damla suyun bir hayat ve gelecek olduğunu, ülkenin geleceği ve insanımızın geleceği için çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu bölgeye sahip çıkılarak doğal kaynaklarının ve güzelliğinin geleceğe taşınması hepimizin sorumluluğundadır. Bu noktada herkesi duyarlılığa ve bilinçlenmeye davet ediyorum.”

(GİRESUN-DHA)