Türkiye, BM Çocuk Hakları Komitesi’ne bireysel başvuru hakkını tanıdı

Türkiye, çocuk hakları için önemli bir adım attı. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi'ne bireysel başvuru hakkı tanınmış oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye, 3 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6979 sayılı Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin Başvuru Usulüne İlişkin İhtiyari Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun ile Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne bireysel başvuru hakkını getirmiş oldu.

Anayasa Gündemi sitesinden Benan Molu'nun aktardığına göre, 19 Kasım 2011 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen, 9 Mart 2017 tarihinde TBMM’de onaylanan ve 3 Nisan 2017 itibarıyla yürürlüğe giren bu Protokol’e göre, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde ve ek protokollerinde yer alan hakları 3 Nisan 2017 itibarıyla ihlal edilen çocuk ya da çocuklar (bireysel olarak ya da grup halinde) iç hukuk yollarını tükettikten sonra, İHAM gibi başka bir uluslararası soruşturma ve anlaşma prosedürüne başvurmamak şartıyla, bir yıl içerisinde Komite’ye başvuru yapabilecek. Komite’den, İHAM’dan olduğu gibi, geçici tedbir talep edebilmek de mümkün. (HABER MERKEZİ)

Çocuklara B.M.’ye bireysel başvuru olanağıÇocuklara B.M.’ye bireysel başvuru olanağı