Ocak ayında 37 kadın öldürüldü

Geçen yıla oranla en fazla kadın cinayeti Ocak ayında yaşandı, bu ay tam 37 kadın öldürüldü. Kadın cinayetinin en çok yaşandığı iller: İzmir’de 6; İstanbul, Balıkesir, Trabzon ve Şanlıurfa’da 3; Antalya, Giresun ve Kocaeli’de 2 kadın öldürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, ocak ayı raporunu açıkladı. Rapora göre, Ocak ayında 37 kadın öldürüldü, 14 Kadın cinsel şiddete maruz kaldı, 34 çocuk istismara uğradı, bir bebek istismar sonucu hayatını kaybetti. Platform tarafından yapılan açıklamada, “Bu ay tam 37 kadın öldürüldü. Kadın düşmanı söylem ve politikalar, OHAL dönemi kadın cinayetlerinin artmasına, aynı oranda kadın cinayetlerindeki vahşetin artmasına sebep oluyor diyorduk, bu ay 37 kadının öldürülmesiyle buna bir kez daha şahit olduk” denildi.

Platform raporu şu şekilde

34 ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI

Çocuklar bulundukları alanda, okullarında, oyun oynadıkları caddelerde istismara uğruyor. Uşak’ta ve Antalya’da çocuklar okullarında taciz edildi. Bu ay Van’da daha 4 kilogram ağırlığındaki yeni doğan bebek istismara uğradı. Hastaneye getirilmesiyle, uğradığı istismar sonucu yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Samsun’da bir çocuk kaçırılarak tecavüze edildi. Adıyaman’da 6 yaşında anasınıfına giden bir çocuğa tecavüz edildi.

14 KADIN CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALDI

Ocak ayında 14 kadına cinsel şiddet uygulandı. Kadınlar bulundukları her alanda cinsel şiddete maruz kalıyor. İzmir’de bir kadın çalıştığı iş yerinde taciz edildi. Ankara’da bir kadın halk otobüsünde şoför tarafından tecavüz edildi. Kadınların yanında yer alan politikaların geliştirilmemesi, uygulanmaması tacizcilerin önünü açıyor. Aydın’da daha önce tacizden beraat etmiş bir kişi, bu ay başka bir kadını taciz ederken, Tekirdağ’da da bir kişi farklı zamanlarda iki kişiyi taciz etti.

KADINLAR BOŞANMAK İSTEDİĞİ İÇİN ÖLDÜRÜLÜYOR

Ocak ayında öldürülen kadınların yüzde 100’ünün korumasının olup olmadığı tespit edilemiyor. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 8’i başka bir kadını korumak isterken öldürüldü. Bu veriler kadınların açıkça korunmadığının bir göstergesidir. AKP Hükümeti kadınları korumak için daha neyi bekliyor? Bunun için  2011 yılında çıkarttırdığımız 6284 sayılı koruma kanununu etkin uygulamak bile yeterli. Öldürülen kadınların yüzde 31’i boşanmak istediği için, ilişkisini sonlandırmak istediği için, kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürüldü.

KADINLAR İŞKENCE İLE ÖLDÜRÜLÜYOR

OHAL döneminde kadın cinayetlerinin artıyor, cinayetteki vahşette artıyor. Kadınlar boğularak, darp edilerek, silahla türlü işkencelerle öldürülüyor. Ocak ayında öldürülen kadınların yüzde 70’i silah ve kesici aletle öldürüldü.  Bu ay öldürülen kadınların yüzde 24’ü 35 yaşın altındaydı.

bahaneana