Amasra'ya termik santral tehdidi Meclis gündeminde

CHP'li Yalçınkaya, Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki’ye termik santral projesini sordu. Yalçınkaya, "Önünü açtığınız tahribatın farkında mısınız? Niye Bartın halkına sormuyorsunuz?” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM İçişleri Komisyonu üyesi ve CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, termik santral projesiyle Amasra’nın eşsiz doğal güzelliğin yok edileceğini vurguladı ve Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki’ye “Altına imza attığınız projeyle işlediğiniz suçun, önünü açtığınız tahribatın farkında mısınız? Niye Bartın halkına sormuyorsunuz?” diye sordu.

Yalçınkaya, Amasra’nın doğal güzelliğini ortaya koyan bir fotoğraf ve Çevre Bakanlığı’nın termik santrale yer açmak için onay verdiği plan değişikliğini içeren harita ile Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na katıldı. Değerlendirmeleri şöyle:

HALK BELİRLESİN: Amasra ve Bartın halkının görüşünü almadan, bir oldu-bittiyle termik santralin kurulmasının önünü açmanız sizin üzerinize çok büyük bir vebal yüklüyor. Her fırsatta millî iradeden bahsediyorsunuz. Kendi çıkarlarınız söz konusu olduğunda hemen "Millete gidelim." diyorsunuz. Bartın, Amasra halkını etkileyecek, Bartın ilinin ve Bartınlının yaşamını, doğasını olumsuz etkileyecek; doğayı, tarihi katledecek uygulamayı niçin Bartın halkına sormuyorsunuz? Yoksa Amasra ve Bartın'da yaşayanlar bu milletin insanı değil mi? Eğer gerçekten millî iradeye saygınız varsa, samimiyseniz Bartın'da sandık kuralım, halk santralin geleceğini belirlesin.

SANTRAL AMASRA’YA YÜKLENEN KİMLİĞE AYKIRI: Hema Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından Amasra’da yapılmak istenen termik santral projesinin gerçekleştirilmesi için yapılan tüm ÇED başvurularında yer seçimiyle ilgili Bakanlığınızın Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü ve Strateji Daire Başkanlığı karşı görüşlerinde Amasra'nın ve yakın çevresinin turizm, doğal, tarihî çevre ve ekolojik yönden önemli bölge olduğuna, termik santralin bölgenin turizmine ve turizm kimliğinin devamlılığını olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekmiş ve Amasra dışında başka alternatif alanların bulunması görüşünü defalarca firmaya bildirilmiştir. Sizden önce görev yapan bakanlar santralin yaratacağı felaketleri dikkate alarak, bu karşı görüşler doğrultusunda Amasra'ya termik santral kurulmasını uygun bulmamışlardır. Geldiğimiz noktada, siz, Bakanlığınızın bölge için daha önce yaptırmış olduğu 1/100.000'lik çevre düzeni planlarını, bürokratlarınızın Amasra'ya kurulması istenen termik santralle ilgili olumsuz görüşlerini yok sayarak termik santralin kurulmasının kararını alıyorsunuz ve bu kararların altına imzanızı atıyorsunuz. Bu karar, Amasra'nın doğal, ekolojik, tarihî ve turistik yapısı doğrultusunda üzerine yüklenen kimliğine aykırıdır. Bu karar, Bakanlığın yaptırmış olduğu 1/100.000’lik çevre düzeni planının hükümlerine aykırıdır. Bu kararın bu gerekçelerle kabul edilebilir bir tarafı yoktur. (DUVAR)