Yüksekova hayalet şehre döndü

Sokağa çıkma yasağı ve operasyonların ardından Yüksekova'da incelemelerde bulunan heyetin bulguları yıkımı tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. 7 mahalle tamamen yıkıldı. 35 bin öğrenci okulsuz kaldı...

Google Haberlere Abone ol

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 16 Mart 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasağının kısmi olarak kaldırılmasının ardından sivil toplum kuruluşları ilçede incelemelerde bulundu. 79 gün süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonların ardından 120 bin nüfuslu ilçe neredeyse tümüyle boşaldı. Yedi mahalleninin tamemen yıkıldığı, okullarla sağlık merkezlerinin kullanılmaz hale geldiği ilçeyi terk edenlerden 100 bininin geri dönmeyi düşünmediği belirtiliyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Van Sağlık Meclisi, Türk Tabipler Birliği (TTB) Hakkari-Van Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi, Van Sosyal Hizmetler Derneği, Van Özgür Genç Sağlık Meclisi ve İpek Yolu Belediyesi Sağlık Müdürlüğü temsilcilerinden oluşturulan komisyon, sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırılmasının ardından Yüksekova'ya giderek incelemelerde bulundu. Komisyonun hazırladığı raporda ön plana çıkan bazı bulgular şöyle:

5 BİN AİLE YEMEĞE MUHTAÇ

-Şu anda ilçede kalan 5 bine yakın aile var. Bu ailelerin oluşturduğu toplam nüfus ise sürekli değişiyor. İlçedeki ailelerin hepsi yardıma muhtaç durumda. Bu aileler beslenme ihtiyaçlarını belediyenin dağıttığı yemeklerle gideriyor.

-İlçedeki yıkımın ardından oturacak konut bulmak büyük sorun. Ev kiraları yüzde 100'e yakın artarak 1000 TL'ye dayandı.

-Sağlık hizmetleri durmuş halde. İlçedeki 3 eczane tamamen yıkılmış. Şu anda 7 eczane hizmet verebiliyor.

-Evleri yıkılan vatandaşlar çadır kurmak için Yüksekova Valiliği'ne başvurduklarını ancak izin alamadıklarını anlatıyor.

7 MAHALLE YERLE BİR OLDU

Sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı rapora göre ilçedeki Yeşildere, Dize, Eski Kışla, Mezarlık, Orman, Cumhurriyet ve Güngör mahalleleri tamamen yıkılmış durumda. Ayrıca ilçenin çok büyük bölümüne hâlâ elektrik verilemiyor.

35 BİN ÖĞRENCİ OKULSUZ

Yüksekova'daki yıkım eğitimi de vurmuş durumda. Son dönemdeki çatışmalar nedeniyle öğrenimlerini güç bela sürdürmeye çalışan öğrenciler, 16 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından tümden okuldan koptu. İlçedeki 35 bin öğrenci aileleriyle birlikte başka kentlere göçmek zorunda kaldı.

Ayrıca ilçedeki 2 okul tamamen yıkılarak kullanılmaz hale getirildi. Ağır hasar gören 8 okul için yıkım kararı çıktı. Diğer okullarına kaderine ilişkinse net bilgi bulunmuyor.

yuksekova-2

YÜKSEKOVA HAYALET ŞEHİR

Yüksekova'ya giden heyette yer alan  Van Tabipler Odası Kongre Delegelsi Nevzat Duman ve Van Sosyal Hizmetler Başkanı Mehmet Şen ilçedeki gözlemlerini Duvar'a aktardı.

Nevzat Duman, Yüksekova'da gördüklerini şöyle anlatıyor: ”İlçe tamamıyla harabeye dönmüş durumda. Yurttaşlar sağlık hakkından yararlanamıyor. 6 sağlık merkezinden 8’i tamamıyla kullanılamaz halde. Geriye kalan 3 sağlık ocağında ise çalışmalar çok kısıtlı yapılabiliyor. Sokağa çıkma yasağı gece devam ettiği için yurttaşlar hastaneye gidemiyor.”

Her şeye rağmen ilçede kalanların büyük zorluklarla baş etmeye çalıştığını belirten Duman, tüm kurum ve kuruluşlarla duyarlı vatandaşları yardıma çağırdı.

Heyette yer alan isimlerden Mehmet Şen ise evleri yıkılan 15 bin kişinin çadır kurmak için kaymakamlığa yaptığı başvurunun kabul edilmediğini belirterek, bu insanların şu anda kalacak hiç bir yeri olmadığına dikkat çekti.

yuksekova-3