Çevreyi kirleten HES müdürüne hapis cezası

Erzurum'da mahkeme, çevreyi kasten kirlettiği gerekçesiyle Bağbaşı HES'ten sorumlu müdüre 1 yıl hapis cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erzurum Tortum'da Kayen Heta Enerji tarafından yapılan Bağbaşı HES ile ilgili açılan dava sonuçlandı. Sanıkların yanı sıra HES inşaatı nedeniyle zarar gören davacı köylülerin de katıldığı duruşmada mahkeme şirket müdürüne gerekli önlemleri almayarak çevreyi kasten kirletmekten 1 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca, bilirkişi raporunda imzası olan çevre mühendisi hakkında ise suç duyurusunda bulundu.

MERALARDA SU KALMADI

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre duruşmada HES çalışmaları nedeniyle birçok yolun kapandığını, tarlalarına gidemediklerini, hayvanlarını meraya çıkaramadıklarını ve maddi zarara uğradıklarını söyleyen köylüler ayrıca HES inşaatı sırasında çıkan hafriyat, toz ve gürültünün yanı sıra dere yataklarının doldurulması nedeniyle çevrenin de tahrip olduğunu dile getirdiler. Meralarda su kalmadığı, rüzgar estiği zamanlarda kirliliğin çok ileriye taşındığı, zararlarını imletmelerine rağmen HES’çi şirketin bunu umursamadığı diğer şikayetler arasındaydı.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Çevreyi kasten kirletmek, çevre kanununa aykırı hareket etmek gibi suçlamalar yöneltilen şirket müdürü ve proje tanıtım dosyasını hazırlayan çevre mühendisi ise savunmalarında suçlamaları kabul etmediler. Mahkeme heyeti kararını açıklarken dayandığı delilleri de bir bir sıraladı. Özellikle DSİ ve Orman İdaresi gibi resmi kurumların, HES bölgesi ile ilgili resmi yazıları kararda etkili oldu. Bu yazılarda bazı bölgelerde hafriyat dökümüne izin verilmediği, bunların derhal kaldırılması gerektiği, derelere ve heyelan riski olan bölgelere dökülen molozlar nedeniyle çevrenin zarar gördüğü belirtildi.

KASTEN KİRLETTİ

Şirketin sorumlu müdürü Kemal Karaköse’nin HES inşaatı sırasında gerekli önlemleri almayarak çevreyi kasten kirlettiğini ve atık malzemeleri izinsiz olarak dere yatakları gibi yerlere döktürdüğünü belirten mahkeme heyeti, sanığa 1 yıl hapis cezası verdi. Çevreye verilen zararın giderilmemesi gerekçesiyle hükmün geride bırakılması yoluna gitmeyen mahkeme heyeti, hapis cezasını 12 bin lira para cezasına çevirdi ve cezanın ertelenmemesine karar verdi. Mahkeme heyeti, proje tanıtım dosyasını hazırlayan Çevre Mühendisi Erol Demirci hakkında yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

DOSYAYI OKUMADAN İMZALADI

Mahkeme heyeti, kendilerine sunulan bilirkişi raporlarında çelişkiler nedeniyle bilirkişileri de ayrı ayrı dinledi. Bilirkişi heyetindeki Çevre Mühendisi Muhittin Meral’in, dosyayı okumadan ve haritaları incelemeden raporu imzaladığı yönündeki beyanı üzerine, mahkeme bilirkişiliğin geçersiz olduğunu belirterek kararda raporu hükme esas almadılar. Hakimler, Meral’in eyleminin suç teşkil edebileceğini belirterek suç duyurusunda da bulundular.

'BU BİR BİLİRKİŞİ SKANDALIDIR'

Mahkeme kararını değerlendiren davanın avukatlarından Mehmet Horuş ve Eşber Yağmurdereli kararı temyiz edeceklerini söylediler. Şirket müdürüne verilen cezanın yetersiz olduğunu, proje dosyasını hazırlayan çevre mühendisinin de ceza alması gerektiğini belirten Horuş, “Türkiye’de, ÇED süreçleri o kadar amacından uzaklaşmış bir hale geldi ki, ÇED beklenen işlevi karşılamıyor. Biz artık ceza davalarında ÇED tartışmaya başladık” dedi. Mahkeme heyetinin çevre mühendisi hakkında suç duyurusunda bulunmasını da son derece olumlu bir gelişme olarak yorumlayan Horuş, “Çevre mühendisi olup çevreyle ilgili bir konuda görevi kötüye kullanılması kabul edilemez. Bu bir bilirkişi skandalıdır. Biz bu kişinin de yargılanarak ceza alacağını düşünüyoruz” dedi. Horuş suça konu olan bu HES dosyasının şuan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının önünde olduğunu belirterek, “Mahkumiyet kararı çıkmış bir proje ile ilgili bakanlığın tekrardan ÇED süreci işletmesi de hukuka aykırı” dedi.

Etiketler Erzurum HES çevre