Türkiye, Ermenistan'daki darbe girişimini kınadı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz" dedi. "Çavuşoğlu, "Elbette demokrasilerde vatandaşlar, yönetimle ilgili eleştiri yapabilir... Bunlar doğal şeyler. Ama askerlerin demokrasiyle iş başına gelmiş bir hükümete istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan'da ordunun Başbakan Nikol Paşinyan'ın hükümetine verdiği muhtırayı kınadı. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Ermenistan'da yaşanan gelişmeler için "Şiddetle kınıyoruz" dedi.

'VATANDAŞIN ÇAĞRISI DOĞAL, ASKERİN MÜDAHALESİ KABUL EDİLEMEZ'

Çavuşoğlu, “Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ve darbe girişimlerine karşıyız. Dolayısıyla Ermenistan’daki bu darbe girişimini de şiddetle kınıyoruz. Elbette demokrasilerde vatandaşlar, halk, yönetimle ilgili eleştiri yapabilir, hatta istifasını isteyebilir. Bunlar doğal şeyler. Ama askerlerin demokrasiyle, yani seçimle iş başına gelmiş bir hükümete bırakın darbe yapmayı, istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez. O yüzden biz Ermenistan’daki bu çağrıyı şiddetle bir kere daha kınıyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı, Dağlık Karabağ krizinin ardından "Bölgenin istikrarı için şimdi önemli bir fırsat penceresi" olduğunu söyledi; bölgesel istikrarın sağlanması için ilgili ülkelerde iç istikrarın da bulunması gerektiğini belirtti.  

'MACARİSTAN'IN YARDIMINI UNUTMAYACAĞIZ'

Dışişleri Bakanı, Macar mevkidaşı Szijjarto ile görüşmesine ilişkin de "Turizmden enerjiye kadar önemli adımlar atıyoruz. Türk firmaları da Macaristan'da daha fazla yatırım yapmak istiyor. Pandemi döneminde çok önemli bir dayanışma sergiledik. İhtiyaç duyduğumuz bazı ilaçları üretmek için bazı kimyasalları Macaristan'dan almak istedik, Macaristan bize ayrıcalık yaptı. Bunu hiç unutmayacağız. Türk aşısını da öncelikle vatandaşlarımıza ve dostlarımıza ulaştırmak istiyoruz" dedi.

VAKIFBANK MACARİSTAN'DA ŞUBE AÇACAK

Çavuşoğlu, "Türk bankalarının da Macaristan'a ilgi duyduğunu görüyoruz. Kamu bankası olan Vakıfbank, Macaristan'a bir şube açacak. 21 Mayıs'ta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin dönem başkanlığını devralıyor. Macaristan'ın faaliyetlerini destekleyip, katılacağız. İkili ilişkilerimizi geliştireceğiz. Afrika'da da işbirliğimizi geliştiriyoruz" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)