Tunus'ta muhalefet seçimi boykot etti: Katılım yüzde 10'un altında

Çoğu partinin boykot kararı aldığı seçimlerde katılım oranı yüzde 8,8'de kaldı. Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri, halkın Said'in yönetimiyle ilgili yaşadığı hayal kırıklığını gösterdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tunus'ta muhalefet partilerinin çoğunun Cumhurbaşkanı Kays Said'i protesto ettiği seçimlerde, katılım oranının yüzde 10'un altında kaldığı duyuruldu. Tunus'ta halk, bugün düzenlenen erken genel seçimlerde, 161 sandalyeli parlamentonun üyelerinin seçilmesi için sandık başına gitti.

Kayıtlı 9 milyon 136 bin 502 seçmenin olduğu Tunus'ta, 161 sandalyeli Meclis için 10'u diasporada olmak üzere 161 seçim bölgesinden, 120'si kadın 1055 aday, milletvekili olmak için yarışıyor. Adaylık sürecinde 7 seçim bölgesinden herhangi bir başvuru yapılmazken 10 bölgeden ise sadece birer aday, milletvekilliği için başvurdu.

AA'nın aktardığına göre Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, sandıkların kapanmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Buasker, seçimlere katılımın, resmi olmayan ilk sonuçlara göre yüzde 8,8 oranında gerçekleştiğini kaydetti.

'HALK, SAİD'E GÜVENOYUNU GERİ ÇEKTİ'

Tunus'ta muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi Lideri Necip eş-Şabi, halkın Cumhurbaşkanı Kays Said’e güvenoyunu çektiğini söyledi. Ülkede düzenlenen erken genel seçimleri değerlendirmek üzere basın toplantısı yapan Şabi, halkın yüzde 92'sinin sandık başına gitmemesinin, Cumhurbaşkanı Said'in yönetimiyle ilgili yaşadığı hayal kırıklığını gösterdiğini ifade etti.

Ülkede düzenlenen erken genel seçimleri değerlendirmek üzere basın toplantısı yapan Şabi, halkın yüzde 92'sinin sandık başına gitmemesinin, Cumhurbaşkanı Said'in yönetimiyle ilgili yaşadığı hayal kırıklığını gösterdiğini ifade etti. Seçim sonuçlarının, Said için de "büyük bir hayal kırıklığı" olduğunu belirten Şabi, "Bugün Said, meşruiyetini kaybetmiştir ve artık Tunus'un cumhurbaşkanı değildir. Tunus halkı bugün, Said'e verdiği güvenoyunu geri çekmiş ve ülkede pek çok felakete neden olan yönetim performansından hoşnut olmadığını göstermiştir." dedi.

Bu büyük başarısızlığın "Said'in görevi bırakması yönünde bir çağrı olduğunu" dile getiren Şabi, "Haksız yere cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal eden Said'in gitmesini istiyoruz. Halk tarafından yeni bir cumhurbaşkanı seçilinceye kadar geçiş sürecini bağımsızlığı ve doğruluğuyla tanınmış bir yargıcın üstlenmesini istiyoruz." diye konuştu. Şabi, ülkedeki sendikalara, partilere, sivil toplum kuruluşlarına ve akademisyenlere birlik olma çağrısı yaptı.

 'CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMININ BOŞALDIĞI İLAN EDİLMELİ'

Öte yandan Özgür Anayasa Partisi (ÖAP) Genel Başkanı Abir Musi, cumhurbaşkanlığı koltuğunun boşaldığının ilan edilmesini ve erken cumhurbaşkanlığı seçimine gidilmesini istedi. Musi, Tunus'ta dün düzenlenen ve katılım oranının yüzde 10'un altında kaldığı erken genel seçimlerin ardından Facebook hesabından çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı koltuğunun boşaldığının ilan edilmesini ve erken seçime gidilmesini isteyen Musi, Necla Buden başkanlığındaki hükümetin istifa etmesi ve seçimlere kadar geçici hükümet olarak görevini sürdürmesi gerektiğini belirtti. Musi ayrıca, Yüksek Seçim Kurulunun ofislerinin kapatılması, elindeki tüm dosya ve belgelere el konulması, kendisine tahsis edilen ödeneğin dondurulması, yeni ve bağımsız bir kurul oluşturuluncaya kadar çalışmalarının mali ve idari olarak denetime tabi tutulmasını istedi.

Özgür Anayasa Partisi Başkanı Musi, 15 Eylül 2022 tarihli seçim kararnamesinin iptal edilmesini ve uluslararası standartlara uygun genel seçime gidilmesi gerektiğini ifade etti.

SEÇİM NEDEN BOYKOT EDİLİYOR?

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı. Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5'inin katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 "evet" oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti.

Cumhurbaşkanı Said, 15 Eylül'de de erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasasını açıklamasının ardından Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi Partisi, Demokratik Akım Partisi, Özgür Anayasa Partisi, Afak Tunus Partisi gibi Tunus'ta önemli siyasi partiler ile muhaliflerin çatı oluşumu Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi, peş peşe yaptıkları açıklamalarla seçimleri boykot edeceklerini duyurmuşlardı.

Seçimleri boykot eden siyasi partiler iki farklı nedenle bunu yapıyor. Bazı parti ve siyasi girişimler, Tunus Cumhurbaşkanı Said’in meclisi feshettiği 25 Temmuz 2021 kararlarını “darbe” olarak nitelendirdikleri için 25 Temmuz kararlarının ardından atılan her adıma "prensipte" karşı çıkıyor. Diğer kesim ise 25 Temmuz kararlarını destekliyor fakat Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz kararlarının ardından attığı adımları "demokratik bulmadıkları" için katılmıyor. (DIŞ HABERLER)