Tünelde mahsur kalan 41 işçiyi 'fare madenciler' kurtarmaya çalışacak

Hindistan'da 2 haftayı aşkın süredir tünel inşaatında mahsur kalan işçileri kurtarmak için bölgeye 'fare madenciler' gönderildi. Madenciler enkazı kazarak işçileri çıkarmaya çalışacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'ın Uttarakhand eyaletinde inşaatı süren bir tünelde 12 Kasım'da yaşanan kısmi çökme sonucu mahsur kalan 41 işçiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yetkililer, sondaj makinelerinin zarar görmesinin ardından iki haftayı aşkın süredir mahsur olan işçileri kurtarmak için olay yerine 'fare madenciler' getirildiğini duyurdu. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, tünelde mahsur kalan işçilere sondaj makineleriyle yatay olarak ulaşma çalışmalarının sekteye uğramasının ardından çalışmaların yaklaşık 900 milimetre genişliğindeki bir borunun içinden devam etmesine karar verildi. Hindistanlı yetkililer, ülkenin iç bölgelerinden getirilen altı 'fare madenci'den oluşan ekibin toprağı kazarak mahsur işçilere ulaşmaya çalışacağını açıkladı. 

'HEPSİNİ DIŞARI ÇIKARMAK İSTİYORUZ'

Yetkililer bu kişileri 'vasıflı işçiler' olarak nitelendirirken, 'fare madenciliği' çoğunlukla dar geçitlerde kalan kömürü çıkarmak için Hindistan'da başvurulan tehlikeli ve tartışmalı bir yöntem olarak öne çıkıyor. İşçilere ulaşmaya çalışacak madenci ekibinden Rakesh Rajput, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Üçümüz tünele gireceğiz, biri sondajı yapacak, diğeri pisliği toplayacak, üçüncü de pisliği el arabasıyla taşıyacak" diye konuştu. 

Rajput, "Bu işi 10 yıldan uzun bir süredir yapıyorum; bizim için yeterli alan var. 41 erkek de işçiler ve hepsini dışarı çıkarmak istiyoruz" dedi. Yetkililer bu esnada tünelin üzerinden dikey olarak da sondaj çalışmalarına başladı ve 86 metrenin 31 metresini kazmayı başardı. Yetkililer, çalışmaların 'yatay' rotaya odaklı olmaya devam edeceğini bildirdi.

Ne olmuştu?

Hindistan'da 12 Kasım'da yol çalışması sırasında inşaatı devam eden tünelin bir kısmı çökmüştü. Yetkililer, enkazda en az 40 işçinin mahsur kaldığını, boru aracılığıyla işçilere oksijen ve yiyecek tedarik edildiğini ifade etmişti. Enkaz altındaki işçilerden bazılarında sağlık sorunları başladığı bildirilmişti. İşçi sayısı daha sonra 41 olarak revize edilmişti.

Bir haftadır devam eden çalışmalar esnasında tünelin içinden gelen çatlama sesi üzerine sondaj makinesinin hasar gördüğünü tespit eden yetkililer, kurtarma çalışmasını durdurmuş, çalışmaların kaldığı yerden devam edebilmesi için yeni makinelerinin bölgeye gelmesini beklediklerini aktarmıştı. Afet yönetimi yetkilisi Devendra Patwal, enkaz kaldırma çalışmalarının şimdiye kadar 24 metre ilerlediğini ifade etmişti. Patwal, işçilerin yaklaşık 60 metre derinlikte olduğunu tahmin ediyor. (DIŞ HABERLER)