TÜİK’in enflasyon rakamlarına tepki: RTE, ‘Run Time Error’ verdi

Muhalefet partilerinin temsilcileri TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına tepki gösterdi, istifa çağrıları ve eksi enflasyon vadeden danışmanlara maaş verilmemesi önerildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon ocakta aylık yüzde 11, yıllık yüzde 48,69 arttı. Üretici enflasyonu yüzde 93'e ulaşırken enflasyonda 19 yılın zirvesi görüldü. Muhalefet partileri TÜİK’in açıkladığı verilere yaptıkları paylaşım ve açıklamalarla tepki gösterdi.

‘RTE, RUN TIME ERROR VERDİ’

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösteren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Dün Ocak ayı dış ticaret açığı tüm zamanların rekorunu kırdı. Bugün de aylık enflasyon mevcut seride Ocak rekorunu kırdı. Enflasyonu cari fazlayla düşürme safsatası “RTE”, RunTime Error, (Çalışma Hatası) verdi” ifadelerini kullandı.

Ocak 2022 enflasyon rakamlarını değerlendiren bir başka CHP’li Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise, "Erdoğan, 20 yıl aradan sonra ülkeyi iktidarı aldığı dönemin daha da gerisine getirdi, vatandaşlarımızı 20 yıl öncesine göre daha fazla yoksullaştırdı. Faiz indi, kurdaki köpük güya alındı ama ülkede enflasyon dörtnala üç hanelere doğru gidiyor. Erdoğan’ın bile isteye sırtımızda yarattığı kamburun faturasını da kendisi ve yandaşları hariç 84 milyon vatandaş ödüyor’’ ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son bir yılda sadece; ekmeğin fiyatı yüzde 60, makarnanın fiyatı yüzde 82, beyaz peynirin yüzde 65, patatesin fiyatı en az yüzde 123 artmış durumda. En az diyoruz çünkü bu artışlarda kuşkulu ve şaibeli TÜİK verileri. Böylece Asgari ücrete gelen yüzde 50’lik zamda, memura ve memur emeklilerine verilen yüzde 30,5’lik zamdan da eser kalmamış oldu. Yurttaşlarımız için geçtiğimiz aylar bahardı kara kış asıl şimdi başladı.”

DEVA: EKSİ ENFLASYON VADEDEN DANIŞMANLARA MAAŞ VERMEYİN

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını DEVA Partisi’nde ise Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı yaptığı açıklamayla değerlendirdi. Hayatın gerçeklerinin iktidarın söylemlerini boşa çıkardığını, gıda fiyatlarındaki artışın aylık yüzde 10,9, yıllık ise yüzde 55,61 seviyesinde olduğunu belirten Çanakçı şunları kaydetti:

“Kötü yönetim nedeniyle son derece olumsuz bir listede daha yukarıya tırmandık. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10. ekonomisi yapamadılar ama maalesef yüksek enflasyonda ilk 10’a soktular. Bulunduğumuz ligde, üstümüzde Zimbabwe; altımızda Etiyopya gibi ülkeler var. Avrupa’da maalesef birinci, G20 ülkelerinde ise ikinci sıradayız. Asgari ücrete, memur, işçi ve emeklilere yapılan zamlar üzerinden daha bir ay geçmeden eridi. Türk-İş tarafından açıklanan verilere göre ocak ayında açlık sınırı 4 bin 250 lira, yoksulluk sınırı ise 13 bin 844 lira oldu. Bekar bir kişinin yaşam maliyeti 5 bin 588 liraya çıktı. Asgari ücret açlık sınırına eşitlendi, yoksulluk sınırının ise üçte birinin bile altına düştü. Beştepe’deki ekonomi koltuğunda oturanlar ‘Ocak ayında eksi enflasyon bekliyorum’ diyebiliyor. TÜİK tarafından bile tekzip edilmek herkese nasip olmaz. Kötü yönetime tavsiyemiz; ocak ayında eksi enflasyon vadeden danışmanlarına hiç boşuna maaş vermemeleridir.”

GELECEK PARTİSİ: EĞER MİLLETE ZERRE SAYGINIZ VARSA İSTİFA EDERSİNİZ

TÜİK’in enflasyon rakamlarının ardından Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan ise sorumlulara “istifa” çağrısında bulundu. Özcan paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“’Faiz sebep enflasyon sonuç’ diyenler, buna inanıp para politikası uygulayanlar, sırf koltuktan kalkmamak için 128 milyar doları yakanlar, bile bile bu safsatalara imza atanlar…Bu sefalet tablosu sizin eseriniz. Eğer millete zerre sevginiz varsa, derhal İSTİFA edersiniz!!”(DUVAR)