Ekonomistler enflasyonu hesapladı: Yüzde 115

Akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'nun yaptığı hesaplamaya göre ocak ayında enflasyon üç haneli rakamı gördü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ocak ayı enflasyon verilerini yayınladı. ENAG verilerine göre enflasyon ocakta aylık bazda yüzde 15,52, yıllık bazda ise ise yüzde 114,87 arttı.
ENAG, aralık ayı enflasyonunu (2021 yılı) yüzde 82,81 olarak açıklamıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise aralık ayı enflasyonunu yüzde 36,08 olarak duyurmuştu.

EN FAZLA KONUT ZAMLANDI

ENAG'ın, TÜİK alt gruplarını gösterge olarak alarak yaptığı hesaplamaya göre: en az aylık artış yüzde 4,13 ile Giyim ve Ayakkabı en fazla yükseliş ise yüzde 34,28 ile Konut kaleminde gerçekleşti.

ENAG-özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göreyse aylık en fazla düşüş yaşanan grup - yüzde 6,71 ile Kırtasiye , en fazla yükseliş görülen grup ise yüzde 73,82 ile Elektrik Yakıt ürün grubunda oldu.

 

Enflasyon Araştırma Grubu, TÜİK’in 'yenilenmiş enflasyon sepeti ve yeniden ayarlanmış ürün ağırlıklarına' göre elde edeceği fiyat endekslerini ise yarın açıklayacak. (EKONOMİ SERVİSİ)