TTK, 'Sayıştay Raporu'nu yalanladı: Nezaket ziyaretiydi

TTK, Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen ve çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği maden ocağı patlamasına ilişkin "Sayıştay raporu" iddiasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Amasra'da meydana gelen maden ocağı patlamasına ilişkin "Sayıştay Raporu" iddialarıyla ilgili, "Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanlığına atanan sayın İbrahim Özkarcı atanmasını müteakip kurumumuzu ziyaret etmiştir. Ziyaret esnasında Özkarcı, yeraltı ocağımızı da ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyaret denetim amaçlı olmayıp, sadece kurumumuza yapılan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir" açıklamasında bulundu.

TTK, Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen ve çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği maden ocağı patlamasına ilişkin "Sayıştay Raporu" iddiasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

TTK'nin açıklamasında, Sayıştay'ın TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı -300 derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarı yapıldığı iddiası yalanlandı. TTK ayrıca, haberlerde "dezenformasyon" yapıldığını öne sürdü.

 

NE OLMUŞTU?

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün (14 Ekim) akşam saatlerinde grizu patlaması meydana geldi. Bakanlar tarafından yapılan açıklamalarda şu ana (15 Ekim) kadar 28 kişinin hayatını kaybettiği, 11 işçinin tedavisine devam edildiği, 15 işçi için de arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

İş cinayetlerinin meydana geldiği patlamanın ardından ise, Sayıştay'ın TTK 2019 Yılı Denetim Raporu'na göre Amasra'daki maden ocağında, üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığı, çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski arttığı konusunda uyardığı iddiaları ortaya çıktı.

Sayıştay'ın raporunda ayrıca, işçi sayısının tehlike doğuracak boyutta azaltıldığı ve arızaların giderilemediği yönünde ifadelerin yer aldığı da öne sürüldü. Sayıştay’ın raporuna göre, 2019’da madende 190 iş kazası, 2020'de 164 iş kazası yaşanmıştı. (HABER MERKEZİ)