Trump'ın yargılaması için azil tasarısı Senato'ya sunuldu

ABD'de Temsilciler Meclisi, eski başkan Donald Trump hakkındaki azil maddesini Senato'ya teslim etti. Destekçilerinin düzenlediği Kongre baskınında 'isyana teşvikle' suçlanan Trump'ın Senato'da yapılacak azil duruşmasının 8 Şubat haftasında başlaması planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de 6 Ocak'ta taraftarlarının Kongre binasına düzenlediği baskınla ilgili olarak 'isyana teşvikle' suçlanan eski başkan Donald Trump hakkındaki azil maddesi Senato'ya sunuldu. Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen madde, sembolik bir törenle Senato yetkililerine teslim edildi. Söz konusu resmi belge, Senato'daki yargılamada savcı görevini üstlenecek olan dokuz Temsilciler Meclisi üyesi tarafından ilgili yetkililere iletildi. 

Senato’nun 100 Senatörü, Trump’a yönelik suçlamaları değerlendirecek jüri üyesi olarak görev yapacak. Senato’nun vereceği karar, Trump’ın gelecekte yeniden başkanlık yarışına girmesi dahil, her türlü kamu görevi almasını yasaklayabilecek.

BIDEN: SUÇLU BULUNACAĞINA İNANMIYORUM

ABD Başkanı Joe Biden, Trump'ın, hakkındaki azil davasında suçlu bulunması için Senato'da yeterli oya ulaşılacağına inanmadığını belirtti. ABD'de 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturan Biden, CNN'e verdiği röportajda, azil yargılamasında suçlu bulunması için 50 Demokrat senatörün yanı sıra 17 Cumhuriyetçi senatörün de Trump'ın aleyhine oy kullanması gerektiğini vurgulayarak "Ben bunun olacağına inanmıyorum" diye konuştu. 

YARGILAMA İKİ HAFTA SONRA BAŞLAYACAK

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, önceki gün yaptığı açıklamada, Trump'ın Senato'daki yargı sürecinin 8 Şubat haftasında başlayacağını duyurmuştu. Schumer'in açıkladığı takvime göre, Trump'ın kendisine yönelik azil maddesine cevap vermesi için 2 Şubat'a kadar, Temsilciler Meclisi'nin de ön duruşma dosyasını sunması için aynı güne kadar vakti bulunuyor. Trump'ın ön duruşma dosyasına cevap vermesi içinse altı günü daha olacak. Trump'ın ön duruşma dosyasına ilişkin tüm belge ve delillerini 8 Şubat gününe kadar sunmuş olmasını gerektiren takvime göre Trump'ın azil istemiyle Senato'daki yargılanmasına 9 Şubat Salı günü başlanabilecek.

SENATO'DA ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUK GEREKİYOR

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, Senato'daki çok az sayıda Cumhuriyetçi senatörün Trump aleyhine oy kullanmayı düşündüğü belirtilmişti. Cumhuriyetçi senatörlere yakın kaynaklar, şu anda beş veya altı senatörün Senatodaki azil oylamasında Trump aleyhine oy verebileceğini bildirmişti. 

Trump'ın suçlu bulunabilmesi için 100 sandalyeli Senato'da en az üçte iki çoğunluğun, yani 67 senatörün, Trump aleyhinde oy kullanması gerekiyor. Bu da, 17 Cumhuriyetçi senatörün Trump'ın aleyhinde oy kullanması gerektiğine işaret ediyor. 

Hakkında iki kez azil sürecinin başlatılması kararı alınan ilk başkan olan Trump, aynı zamanda ABD’de görev süresinin dolmasının ardından yargılanan ilk başkan. Trump 6 Ocak’ta yaptığı azil gerekçesi olan konuşmasında 3 Kasım seçimlerinde yolsuzluk yapıldığı iddialarını tekrarlamış, destekçilerini Kongre’ye yönlendirmiş, onlara 'hırsızlığı durdurun', 'gücünüzü gösterin', 'daha güçlü mücadele edin', 'çok farklı kurallar kullanın' demişti.

Senato’da Georgia eyaletinde yapılan son seçim yarışlarının ardından Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in sayısı 50-50 eşit. Ancak karar belirleyici oyu kullanma hakkı Demokrat başkan yardımcısı Kamala Harris’te olduğu için Demokratlar çoğunlukta sayılıyor. Temsilciler Meclisi’nde 13 Ocak’ta yapılan azil oylamasında 10 Cumhuriyetçi Demokratlarla birlikte azil için oy kullanmıştı. (AA/Amerika'nın Sesi)