Trump, FBI baskınıyla ilgili Adalet Bakanlığı'na dava açtı

Eski ABD Başkanı Trump, FBI'ın yaptığı baskında ele geçirdiği 'gizli belge'lerle ilgili yürütülen soruşturmanın durdurulmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida’daki malikanesinde yapılan aramada ele geçirilen 'gizli belge'lerle ilgili soruşturmanın durdurulmasını istedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Trump'ın hukuk danışmanları, Mar-a-Lago'daki malikanesinden baskın sırasında FBI ajanları tarafından alınan belgelerin bağımsız bir avukat tarafından görülmesini talep ediyor. FBI'a göre Trump'ın evinde 8 Ağustos'ta yapılan arama sırasında 11 dizi “gizli” olarak sınıflandırılmış belge ele geçirildi.

TRUMP'IN AVUKATLARI ARAMAYI SİYASİ OLARAK NİTELİYOR

Trump'ın hukuk ekibi, Florida'da mahkemeye sunulan 27 sayfalık belgede, ABD Adalet Bakanlığı tarafından verilen arama emrini "felakete yol açabilecek zararsız bir eylem" olarak nitelendiriyor ve bakanlığı "siyasi olarak faydalı belgeler aramak" ve "Trump'ın tekrar başkanlığa aday olmasını engellemeye yönelik çabaları desteklemekle" suçluyor. Belgede, "Başkan Donald J Trump, 2024 Cumhuriyetçi başkan adayları arasında ve 2024 Başkanlık Seçimleri'nde aday olmaya karar verirse, açık ara önde gidiyor. Hukuki yaptırımlar, Amerikalıları koruyan bir kalkandır. Siyasi amaçlar için bir silah olarak kullanılamaz" ifadeleri yer alıyor.

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise savcıların Trump'ın davasıyla ilgili iddialara mahkemede cevap verileceği belirtiliyor.

Amerikan New York Times gazetesi FBI ajanlarının şimdiye kadar CIA, Ulusal Güvenlik Ajansı ve FBI'dan aldığı materyaller de dahil olmak üzere Trump'a ait 300'den fazla gizli belgeyi ele geçirdiğini bildirmişti.

TRUMP'IN İSTEKLERİ

Trump, dava kapsamında mülkünden alınanların daha ayrıntılı bir listesini talep ediyor ve hükümetten arama emri kapsamında olmayan herhangi bir belgeyi iade etmesini istiyor. Avukatları ayrıca, el konulan dosyaların, ABD başkanlarının belirli iletişimleri gizli tutmalarına izin veren "yürütme ayrıcalığı" kapsamında olup olmadığını belirlemek için "tarafsız" bir avukatın getirilmesini istiyor. Avukatları, arama emrinin fazla geniş olduğunu ve aramanın, Amerikalıları mantıksız arama ve el koymaya karşı koruyan ABD Anayasasının dördüncü maddesini ihlal ettiğini söylüyor. Hukuk ekibi ayrıca hükümeti, arama için "sürekli değişen ve yanlış "gerekçeleri" tercih edilen medya kuruluşlarına sızdırmakla suçluyor.

Trump daha önce yanlış bir şey yapmadığını ileri sürerek, Ocak 2021'de görevden ayrıldığında Beyaz Saray'dan aldığı tüm belgelerin gizliliğinin zaten kendisi tarafından kaldırıldığını belirtti. ABD başkanlarının görev sürelerinden sonra tüm belgelerini ve e-posta yazışmalarını Ulusal Arşiv adlı bir devlet kurumuna aktarması gerekiyor. (DIŞ HABERLER)