Trans kadın Hande Buse Şeker'i öldüren polise müebbet hapis

Trans kadın Hande Buse Şeker'in öldüren polis memuru Volkan Hicret'e, müebbet ve 41 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme sanığın iyi hal ve tahrik indirimi taleplerini reddetti. Sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet talep ettiklerini söyleyen avukat Kerem Dikmen, "Nitelikli kasten öldürmeden dolayı yargılanma yapılmasını talep etmiştik ve buna dönük istinaf başvurumuz olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trans kadın Hande Buse Şeker'in öldürülmesi ve arkadaşının yaralanmasıyla ilgili davada, karar açıklandı. Sanık polis memuru Volkan Hicret'e, kasten öldürme suçundan müebbet, nitelikli cinsel saldırı suçundan 21 yıl, nitelikli yağma suçundan 3 kez 5 yıl 6 ay, yaralama suçundan 2 kez 9 ay, kişinin hatırasına hakaret suçundan 2 yıl hapis cezası verildi.

İzmir'de yaşayan ve seks işçiliğiyle geçimini sağlayan trans kadın Hande Buse Şeker, 9 Ocak 2019 günü evinde, polis memuru Volkan Hicret tarafından öldürüldü. Hicret, Şeker’i öldürdü, gasp etti, cinsel saldırıda bulundu ve evdeki arkadaşını da yaraladı.

Kaos GL'nin haberine göre, İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın karar duruşması bugün görüldü.

'ANNEMİN SON ARZUSU SANIĞIN EN AĞIR CEZAYI ALMASIYDI'

Hande Buse Şeker’in vekilleri sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına ve üzerine atılı diğer suçların üst sınırından cezalandırılmasını talep etti. Avukatlar, bu davanın trans kadınlara yönelen nefret suçlarıyla mücadele için önemini vurguladı.

Duruşmada Şeker'in ablası, yaşanan cinayetten sonra hastalığı ilerleyen annelerinin iki gün önce vefat ettiğini söyledi, annesinin son arzusunun sanığın en ağır cezayı alması olduğunu belirtti.

Davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili de sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve diğer atılı suçların üst sınırından cezalandırılmasını istedi.

MÜEBBET VE 41 YIL HAPİS CEZASI

Mahkeme, Hicret'in kasten öldürme suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Sanığın nitelikli cinsel saldırı suçundan 21 yıl, nitelikli yağma suçundan 3 kez 5 yıl 6 ay, yaralama suçundan 2 kez 9 ay, kişinin hatırasına hakaret suçundan 2 yıl hapis cezasına hükmedildi.

Mahkeme, Hicret’in haksız tahrik ve iyi hal indirimi taleplerini kabul etmedi. Öte yandan Şeker’in avukatlarının ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talebi de reddedildi.

'NİTELİKLİ KASTEN ÖLDÜRMEDEN YARGILANMALIYDI'

Davanın avukatlarından Kaos GL Hukuk Koordinatörü Kerem Dikmen, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ettiklerini ancak müebbet hapis cezası verildiğini söyledi.

Dikmen, “Bu kararla birlikte beklenebilecekler arasında en üst sınırdan ceza verilmiş oldu. Özellikle cinsel saldırı ile öldürme eyleminin bir arada işlenmesinden dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiğini söylüyorduk. Ancak mahkeme hiçbir aşamada sanıktan ek savunma talep etmedi. Ek savunma almadığı için de verilebilecek en ağır cezanın müebbet hapis cezası olacağını biliyorduk” dedi.

İddianamedeki suçlara göre üst sınırdan ceza verildiği fakat iddianamenin yetersiz olduğunu belirten Dikmen, “Suçlamalar bakımından en üst cezalar verildi. Ancak biz iddianamenin de eksik olduğunu söylüyorduk. Biz kararı istinaf edeceğiz, nitelikli kasten öldürmeden dolayı yargılanma yapılmasını talep etmiştik ve buna dönük istinaf başvurumuz da olacak” diye konuştu.

'SANIK YETERLİ CEZAYI ALMADIĞI İÇİN KARAR VİCDANLARI ETMEDİ'

Şeker’in avukatlarından Genç LGBTİ+ Hukuk Alan Koordinatörü Mahmut Şeren ise haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinin uygulanmamış olmasının trans kadınları hedef alan nefret cinayetleri açısından önemli olduğunu ifade etti.

Şeren, “Ancak yeterli cezayı almadığı için vicdanları tatmin ettiğini söyleyemeyiz. Eziyet çektirerek nitelikli kasten öldürmeden ceza almasını istiyorduk. Aslında hükmün kendisi de bunu gösteriyor. Sanığın aldığı cezaların alt alta yazılımı bir sayfa sürüyor. Müebbet artı 41 yıl hapis cezası aldı. Pek çok suç işledi ve bütün bunların cinayetle ilgisi vardı” dedi.