Trakya Üniversitesi'nde evli çifte özel ilan iddiası

Emre Akçagündüz'ün, öğrencilerini siyasilerle bir araya getirmesine rektörlük, "Siyasi konjonktür uygun değil" diye itiraz etti. YÖK'e başvuran Akçagündüz, kişiye özel ilanları da dilekçesine ekledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde görevli akademisyen Emre Akçagündüz, 'Demokrasi Teorileri' dersinde öğrencilerini siyasetçilerle bir araya getirdikten sonra atamasının yapılmamasını Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'na taşıdı. Akçagündüz, üniversitede kişiye özel ve usulsüz ilanlar yapıldığını söyleyerek rektörü YÖK’e şikayet etti.

'USULSÜZ ATAMALARI' BİLDİRDİ

Emre Akçagündüz, 'Demokrasi Teorileri' dersinde öğrencilerini siyasetçilerle bir araya getirerek ders işlemek istedi. Ancak üniversitenin Rektörü Erhan Tabakoğlu, Akçagündüz'e “ülkenin konjonktürel durumunun buna uygun olamadığını” iletti. Bu itiraza rağmen Akçagündüz, farklı siyasi partilerin temsilcileriyle öğrencilerini bir araya getirdi. Bu gelişme sonrası Akçagündüz'ün doçentlik kadrosu rektörlük engeline takıldı.

Akçagündüz, “Bu dilekçemin amacı Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu’nun yapmış olduğu usulsüz eylemler ve ad/şahsa özel kadro ilanları ile ilgili” diyerek YÖK’e şikayet dilekçesi yazdı.

 ‘ÖZEL İLANLA HEM EŞİ HEM DE KENDİSİ KADROYA ALINDI’

Akçagündüz, şikayet dilekçesinde ‘adrese teslim’ ilanlarla ilgili dikkat çeken bir örnek de verdi: “28 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de Trakya Üniversitesi İİBF Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'ne bir adet kadro çıktı. Kadro şartı şu şekilde: Uluslararası Siyaset: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans mezunu olup bu alanda doktora yapmış olmak. Toplumsal cinsiyet ve siyasi partiler konusunda çalışmalar yapmış olmak. Bu kadroya fakülte dışından S.A.U. adlı kişi atandı. Bu kişi aynı bölümde iki doktorasını tamamlamış araştırma görevlisi doktor bulunmasına rağmen atandı. 31 Aralık 2022’de Trakya Üniversitesi tarafından yayımlanan ilanda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikası anabilim dalına: “İktisat alanında doktora yapmış, döviz kuru sistemleri ve enerji ekonomisi alanlarında çalışmalar yapmış olmak” şartıyla bir ilan verildi. Dekanlıktan aldığım sözlü bilgiye göre bu ilan Nişantaşı Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi A.U. için çıkarıldı. Bu kişi bir yıl önce yine özel şartla ilan çıkarılan S.A.U. adlı kişinin eşi.”

“Bir diğer şikâyet konusu ise şahsımın doçentlik kadrosunun haksızca ilan edilmemesi” diyen Akçagündüz şöyle devam etti:

“2019 yılında doktoramı tamamlayıp İstanbul Üniversitesi’nden Trakya Üniversitesi'ne döndüm. 2019 Temmuz ayından itibaren araştırma görevlisi doktor olarak çalışmaya başladım. Normalde doktora bitince kısa süre içerisinde doktor öğretim üyesi kadrosu gelmesi gerekiyordu, fakat gelmedi. Ben de gece gündüz çalışarak 2022 Mart ayında doçentlik sınavına başvurarak doçent unvanı almaya hak kazandım. Doçent unvanı aldıktan sonra her ne kadar doçent unvanınızı kullansanız da Resmi Gazete’de doçent kadrosu ilanı çıkmadan doçent unvanı maaşını alamıyorsunuz. Doçent unvanı maaşınızı alabilmeniz için Resmi Gazete’de kadro ilan edilmesi gerekiyor."

'HER ŞEY NORMAL İLERLERKEN...'

Akçagündüz şöyle devam etti: "Benim kadro talebim Ağustos 2022'de bölümden yazıldı ve dekanlık aracılığıyla rektörlüğe gitti. Bu süreçte benimle birlikte İşletme ve Sağlık Yönetimi bölümlerinden arkadaşlarımız da doçent unvanı almaya hak kazandılar. Her şey normal seyrinde ilerlerken ben Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 3. sınıf öğrencilerine güz döneminde “Demokrasi Teorileri” adlı bir ders vermeye başladım. Bu dersin amacı öğrencilere demokrasi konusunda hem teorik hem de pratik bilgiler vermekti. Bu çerçevede öğrencilere öncelikle siyaset biliminin elemanları ve bu elemanların demokrasi ile olan ilişkilerini anlattım. Derste konu siyasi partilere gelince öğrencilerin de talebiyle Edirne’deki örgütlenmiş siyasi partilere teklif götürdük. Konseptimiz şu şekilde oldu: Bir toplantı salonunda siyasi partilerin il yöneticileri, gençlik kolları başkanı vb. kimi isterlerse getirecekler ve öğrenciler de onlara soru soracaktı. Edirne Cumhuriyet Halk Partisi, Edirne Deva Partisi ve Edirne Türkiye Komünist Partisi davetimizi kabul etti. Bu üç partiyle de güzel verimli bir soru cevap etkinliği gerçekleştirdik. Ben kadro beklerken 31 Aralık günü kadrolar ilan edildi."

REKTÖRLÜĞE SORULAR

Akademisyen, YÖK aracılığıyla rektörlüğe şu soruları sordu:

- Benimle aynı dönemde doçent olan arkadaşlara kadro çıkarken bana neden kadro çıkmadı?

- Trakya Üniversitesi İİBF de araştırma görevliliğinden doçent olan ilk kişi ben iken bana neden kadro çıkmadı?

- Kadromla ilgili bütün izinler alınmasına rağmen kadro ilanım neden yapılmadı? Bunun yanında ben 2019’dan beri kadro beklerken benim anabilim dalım olan Yönetim Bilimlerine sosyoloji doktoralı alakasız biri için neden kadro ilanına çıkıldı?

- Onlarca idari görev almama rağmen, onlarca yayın yapmama rağmen, fakültem bir adım daha ileri gitsin diye uğraşmama rağmen neden kadrom çıkmadı?

Akademisyen son olarak, “Yukarıdaki konularla ilgili bir araştırma/soruşturma yapılmasını özellikle Rektör Erhan Tabakoğlu’nun kişisel/keyfi davranışları nedeniyle doçentlik kadromun çıkmamasını, şahsa özel şartlı ilana çıkılmamasına yönelik YÖK’ün kararı olmasına rağmen 31 Aralık 2022 tarihinde çıkan kadroların büyük bölümünün şahsa özel çıkıldığının araştırılması ve Trakya Üniversitesi’nde yaşanan bu usulsüzlüklerin araştırılmasını talep ediyorum” dedi.