Akademisyenin ataması 'ülkenin konjonktürüne' takıldı

Akademisyen Emre Akçagündüz'ün öğrencileriyle siyasi parti temsilcilerini bir araya getirmesi Trakya Üniversitesi'nde krize neden oldu. Akçagündüz, rektörlüğün atamasını yapmadığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde görevli akademisyen Emre Akçagündüz, 'Demokrasi Teorileri' dersinde öğrencilerini siyasetçilerle bir araya getirerek ders işlemek istedi. Ancak üniversitenin Rektörü Erhan Tabakoğlu, Akçagündüz'e “ülkenin konjonktürel durumunun buna uygun olamadığını” iletti. Akçagündüz ise siyasi partilerin Anayasal kuruluşlar olduğunu söyleyerek ilde bulunan partilere davet gönderdi. Etkinlik, öğrenciler ve siyasetçiler arasında sorun olmadan bitti ancak Akçagündüz’ün kadro ataması rektörlüğe takıldı.

ÖĞRENCİLER SİYASETÇİLER İLE BİR ARAYA GELMEK İSTEDİ

Akademisyen Emre Akçagündüz, geçtiğimiz ağustos ayında doktor öğretim üyesi kadrosuna hak kazandı. Ancak Akçagündüz’ün doçent unvanı ve doçentlik hakları rektörlüğün onayı olmadığı ve Resmi Gazete’de yayımlanmadığı için kendisine verilmedi.

Peki Akçagündüz’ün hakları neden teslim edilmedi ve rektörlük neden onay vermedi?

Akçagündüz, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 3’ncü sınıf öğrencilerine güz döneminde ‘Demokrasi Teorileri’ adlı bir ders vermeye başladı. Bu dersin amacı öğrencilere demokrasi konusunda hem teorik hem de pratik bilgiler vermek. Akademisyen Akçagündüz, öğrencilere öncelikle siyaset biliminin elemanlarını ve bu elemanların demokrasi ile olan ilişkilerini anlatıyor.

Akçagündüz, ders esnasında konu siyasi partilere gelince öğrencilerin talebiyle Edirne’de bulunan siyasi partilerle bir araya gelme teklifinde bulundu. Teklifi kabul eden siyasi partilerden ders gereği şunlar talep edildi: Bir toplantı salonunda siyasi partilerin il yöneticileri, gençlik kolları başkanı gibi temsilciler yer alacak. Öğrenciler de bu kişilere soru soracak.

REKTÖRDEN AKADEMİSYENE: ÜLKENİN DURUMU BUNA UYGUN DEĞİL

Edirne MHP il başkanlığı iki kez davet edildi ancak talep kabul görülmedi. Edirne İYİ Parti, Edirne Memleket Partisi, Edirne Saadet Partisi yönetimleri de etkinliğe davet edildi. Bu partiler de çeşitli gerekçelerle teklifi reddetti. Talebi Edirne CHP il örgütü, Edirne Deva Partisi ve Edirne Türkiye Komünist Partisi kabul etti. Partiler talebi kabul ettikten sonra üniversite Rektörü Erhan Tabakoğlu, İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi Dekanı’nın aracılığıyla Akçagündüz’e, “Bu etkinliği yapmamanız gerekiyor, ülkenin konjonktürel durumu buna uygun değil” mesajı gönderdi.

Akçagündüz, siyasi partilerin Anayasal kuruluşlar olduğunu söyleyerek öğrencilerden gelen bu talebi yerine getireceğini belirtti. Bu yanıtın üzerine rektör, Akçagündüz’e, yine dekan aracılığıyla, “Kendisi bilir…” mesajı gönderdi.

REKTÖRLÜĞE SORULAR…

Akçagündüz, üniversite rektörlüğüne şu soruları sordu:

 1 - Benimle aynı dönemde doçent olan arkadaşlara kadro çıkarken bana neden kadro çıkmadı?

2 - Trakya Üniversitesi İdari İktisadi Bilimler Fakültesi'nde araştırma görevliliğinden doçent olan ilk kişi ben iken bana neden kadro çıkmadı?

3 - YÖK’te yetkili bazı kişilerle yaptığım görüşmelerden kadromun Trakya Üniversitesi'ne yapılan yazışmalar sonucunda gittiğini öğrenmeme rağmen kadrom neden çıkmadı?

4 - Onlarca idari görev almama rağmen, onlarca yayın yapmama, fakültem bir adım daha ileri gitsin diye uğraşmama rağmen neden kadrom çıkmadı?

5 - Fakültede ve okulda öğrencilere en çok yol gösteren, onların dertleriyle dertlenen bir kişi olmama ve okulu lisans birincisi olarak bitirmeme, 2,5 yılda bir ilki başararak doçent olmama rağmen kadrom neden çıkmadı?

‘ŞAHSİ BİR DURUM İÇİN HAKLARIMDAN MAHRUM KALIYORUM’

Yasal yollara başvuracağını söyleyen Akçagündüz son olarak şunları söyledi: “Tüm bu soruların cevabı aslında belli. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencilerini anayasal kuruluşlar olan siyasi partilere götürmem… Rektör hocanın nedenini anlamadığım isteğine uymayıp öğrenciler için bir etkinlik yaptığım için… Rektör hocadan defalarca randevu istememe rağmen bana randevu vermemiş, yargısız infaz yapmıştır. Ben de bir babayım ve ailem var. Ülkedeki enflasyon malum. Ben hakkım olanı gece gündüz çalışarak elde edeyim ama bir kişinin şahsi isteği üzerine bu hakkım elimden alınsın. Bunu kabul etmiyorum. Trakya Üniversitesi İdari İktisadi Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri Anabilim Dalında doçent unvanı almama rağmen halen kadrom çıkarılmadığı için araştırma görevlisi maaşı alıyorum. Gerekli bütün şartları yerine getirdim. Fakat şahsi bir durum için haklarımdan mahrum kalıyorum.”