Toplumsal Tarih'in 327. sayısı çıktı

Toplumsal Tarih dergisinin Mart sayısı çıktı. Yeni sayıda dosya konusu "1821 Yunan İhtilâli'nin 200. Yıldönümü: Tarih Yazımı ve Yeni Yaklaşımlar".

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1994’ten bu yana Tarih Vakfı tarafından çıkarılan Türkçe aylık tarih dergisi Toplumsal Tarih'in Mart sayısı yayımlandı. Derginin bu sayısında, 1821 Yunan İhtilâli dosyası yer alıyor. 

Yunan tarihçi Anna Vakali'nin editörlüğünde hazırlanan dosyanın ilk yazısı Panagiotis Stathis'in imzasını taşıyor. Stathis, 1821'in isyan veya bağımsızlık savaşından ziyade, siyasi yapıyı, devlet teşkilatını, kolektif kimlikleri, toplumsal ve siyasi değerleri ve ekonomik ilişkileri içeren bir devrim niteliği taşıdığını iddia ederek bunu ispata girişiyor. Anna Vakali, Yunan Tarihyazımında Helenizmin sürekliliği tezlerini ve ona yönelen eleştirilerin bir özetini sunuyor. Yannis Spyropoulos, 19. yy. başlarında Girit adasında yaşayan Hristiyanlar arasındaki ihtilafların, Osmanlı Devleti ile yerel iktidar sahiplerinin ilişkilerinin, bunların toplumsal gerilimlere ve Yunan İhtilali'ne nasıl yansıdığının bir tasvirini yaparak basmakalıp milliyetçi bir okumanın sığlığına işaret ediyor. Berke Torunoğlu ise Yunan ulus-devletinin kurulmasından sonra bu devletle siyasal bir bağ kuran Osmanlı Devleti yurttaşlarının yaşadığı sorunları, kimlik bunalımını, sadakat tartışmasını yurttaşlık ve kimlik penceresinden yorumluyor.

Dosyanın dışında Zafer Toprak, rektör ataması ardından yaşanan protestolar ve tartışmalarla Türkiye gündemine yerleşen Boğaziçi Üniversitesi'nin, Robert Kolej'den üniversiteye dönüşüm hikâyesini anlattı. Ayrıca; Emine Şahin, Lübnanlı Arap muhalif Selim Faris'in Civanpir müstear adıyla Londra'da çıkardığı Hürriyet gazetesini, II. Abdülhamid yönetiminin bu sesi susturmak için başvurduğu yöntemleri okurlara aktardı. Selim Rumi Civralı ise okurları Kung-Fu filmlerinden tanınan Şaolin Tapınağı'nın geçmişine götürüyor.

Mehmet Ö. Alkan, iki ay önce vefat eden Nur Conker Vergin'in yaşamını, eserlerini ve fikir yolculuğunu çalışmasıyla okurlara sunuyor. Derginin Mart sayısında yine geçtiğimiz ay vefat eden büyük Bizans tarihçisi Cyril Mango, Buket Kitapçı Bayrı, Peter Frankopan ve Elif Keser-Kayaalp yazılarıyla anılıyor.

Toplumsal Tarih'e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşılabilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)