TOKİ’den köy evi: ‘Aletlerimiz için depo, hayvanımız için ahır yok’

2020 yılındaki Elazığ depreminde yıkılan köy evlerinin yerine yapılan evler, depo, ahır gibi alanları bulunmadığı gerekçesiyle köylülerin tepkisini çekiyor.

Elazığ Mollakendi’de 35 deprem konutu bulunuyor.
Google Haberlere Abone ol

Serra Elitaş

ELAZIĞ - 20 Ocak 2020 yılında 6,8 şiddetindeki depremin ardından Elazığ’da evi yıkılan ya da hasar gören köylüler için TOKİ, yeni evler inşa etti. 2021 Kasım ayı itibariyle evlerine yerleşen köylüler, yapılan konutların tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için uygun olmadığını belirtiyor.

Hayvanları için ahır, malzemeleri için deponun bulunmaması nedeniyle köylüler, hayvanlarını satmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Köylüler, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştıklarını, bunun için depo ve ahıra ihtiyaç duyduklarını anlatıyor. 

‘AHIR YOK, DEPO YOK’

Deprem öncesinde evlerinin iki katlı olduğunu ya da yanında ahır, depo gibi alanların bulunduğunu belirten köylüler, TOKİ’nin benzer şekilde ev yapıp teslim edeceğini düşünüyordu. Ancak bölge halkı tek katlı şekilde inşa edilen evlerden ihtiyaçlarının karşılanmadığı gerekçesiyle şikayetçi.

Elazığ genelinde köylüler için 700 adet ev yapıldı. Bunların 36’sı Elazığ Mollakendi’de bulunuyor. Deprem sonrası buradaki eve yerleşen Osman Yılmaz, evlerin ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade etti. Daha önceki evlerde ahır, depo, bahçe olarak kullandıkları geniş bir alan bulunduğunu belirten Yılmaz, hayvanı olmadığını, olsa bile besleyecek yeri bulunmadığını belirtti. Yılmaz, ‘’Küreğimizi, ineğimizi koyacak yerimiz yok. Biz çiftçiyiz, üretiriz. Çiftçi olmamıza rağmen, üretmemize rağmen bizim aletlerimiz için yerimiz yok. Olmadığından dolayı mağduruz” dedi.

‘HAYVANLARIMIZI SATTIK’

Köy evinde yeterli alan bulunmadığı için hayvanlarını satmak zorunda kaldığını ifade eden İnci Zorluay, evlerin güzel olmasına rağmen iç işçiliğinde çok eksik olduğunu ve birçok yerini kendilerinin yaptırdığını söyledi. Zorluay, “Evlerden memnunuz ama yer yok. Hayvanlarımızı sattık. Depomuz yok ki bir şeylerimizi koyalım” ifadelerini kullandı.

Evleri tek katlı olduğu için sıkıntı yaşadığını sözlerine ekleyen Zorluay, depremden önce evinin 2 katlı olduğunu, tüm alet edevatlarını koyabilecekleri yerleri varken yeni yapılan köy evlerinin tek katlı ve 2+1 olarak teslim edildiğini söyledi.

Yapılan evlerin Malatya’dakilerle kıyaslanamayacağını belirten Zorluay, Elazığ milletvekillerinin bu konuda kendilerine sahip çıkmadığından yakındı: “Malatya'da yapılan evler iki katlı yapılmış. Bizim milletvekillerimiz gelip bize de sahip çıksaydı. Buradaki evleri güzel yapmışlar ama bir depo olmadıktan sonra bir anlamı yok. Biz kendi çabamızla baraka yaptık. Normalde bir köye ev yapılırken bunların hesap edilmesi gerekirdi. Burası çiftçilik yapan bir yer.”

‘SANKİ SAYFİYE YERİ GİBİ’

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Elazığ İl Özel İdaresi Genel Meclisi’nin MHP’li üyesi Osman Dilek, yapılan evlerin daha çok turistik evler olduğunu, köylülerin ihtiyaçlarına cevap vermediğini ifade etti. Dilek, “Köy evleriyle ilgili hiçbir vatandaşımız memnun değil. Yapımını, işçiliğini falan bir tarafa bıraktık. İneğini bağlayacak bir ağıl yok, köpeğini bağlayacak bir alan yok. Hepsini geçtik, tarımla uğraşan, hayvancılık yapan bu vatandaşlarımızın tarım aletlerini koyabilecekleri bir alan yok. İneğini sağıyor vatandaş ama ineğini ya da sütünü koyabileceği bir alan yok. Elazığ’daki köy evleri sanki bir sayfiye yeri, dinlenme alanı gibi...” dedi.