Zeytinlik alanlara deprem konutu maddesi için özel toplantı

Memur zammı düzenlemesini içeren torba kanun teklifi ile deprem konutları için zeytinlik alanlar kullanılabilecek. Muhalefetin itirazı üzerine bu madde özelinde yeni bir toplantı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin memur maaş zammı, ek motorlu taşıtlar vergisi, Covid-19 izninde olan hükümlülerle ilgili infaz düzenlemesi gibi birçok maddeyi içeren torba kanun teklifi yasalaşırsa deprem bölgesindeki ormanlık alanlar ve zeytinliklerin yapılaşmasının önü açılacak.

Teklife cuma gecesi eklenen 25’inci madde ile 6 Şubat depreminden etkilenen 15 ilde deprem konutlarının imarı için kullanılacak alanlar arasına zeytinlik ve ormanlık alanlar da eklendi. Teklifin gerekçesinde de "Afetten etkilenen bazı illerde fay hattına mesafe, zemin elverişliliği, yerleşim merkezine yakınlık gibi kriterlere sahip konut yapımına elverişli yeterli alanlar ve mekânlar bulunmamasından kaynaklı mera ve orman nitelikli taşınmazların da depremzedelerin ihtiyaçlarının ivedilikle karşılanması acısından kullanımı elzem hale geldiği" ifadeleri kullanıldı.

TOKİ BAŞKANI: ZEYTİNLİKLER ETKİLENECEK

Komisyonda sunum yapan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, düzenlemenin depremden etkilenen tüm illeri, ağırlıklı olarak da Hatay’ı kapsayacağını, Hatay’da yeni konut yapımında daha sağlam zemini olan Amanos Dağları’nın kullanılabileceğini ve zeytinliklerin de bu düzenlemeden etkileneceğini belirtti.

MUHALEFET ÖZEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Muhalefetin düzenlemeye itiraz etmesi üzerine Komisyon Başkanı Mehmet Muş, bu konudaki soru işaretlerini gidermek için TOKİ Başkanı Bulut’un daha kapsamlı bir sunum yapmasını istedi. Bugün basına kapalı olarak gerçekleşen sunumda Bulut, daha detaylı bir bilgilendirme yaparak düzenlemeyi nasıl projelendirdiklerini aktardı. Bulut, imara açılacak arazileri seçerken 'depreme dayanıklılığın gözetildiğini, zeytinliklerin bulunduğu dağlık arazilerin depreme dayanıklılık açısından olumlu niteliklere sahip olduğunu ve bu arazilerin depremzedelerin faydası dışında bir amaçla kullanılmayacağı' bilgisini verdi.

GENEL KURUL’DA YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Bugün gerçekleşen toplantı bir karar toplantısı olmadığı ve teklif komisyonda zaten kabul edildiği için maddede herhangi bir değişiklik ya da muhalefet ve iktidar arasında bir uzlaşma söz konusu olmadı. İktidar partisi milletvekilleri maddeyi Genel Kurul görüşmelerinde yeniden gözden geçirmeyi önerse de muhalefet maddenin gözden geçirilmesini değil tekliften tamamen çıkarılmasını istiyor.

‘ZEYTİN KANUNU BU MADDE İLE AŞIYORLAR’

Yeşil Sol Parti’nin Plan Bütçe Komisyonu üyesi ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, zeytinliklerin imara açılmasını doğru bulmadıklarını ifade ederek “Zeytin’e özel bir kanun var ve bunu aşmak için yeni bir teklif maddesi ihdas ediyorlar. Zeytin bu bölgelerin geçim kaynağı. Her ağaç en az 100 yaşında. Yani hem ekmek teknesi hem tarihi değeri var. Bu yüzden itiraz ediyoruz” dedi.

‘ZEYTİNLİK OLMAYAN YERLER ARAŞTIRILMAMIŞ, ZEMİN ETÜDÜ YAPILMAMIŞ’

Hatimoğlulları, konutların zeytinlik olmayan başka bölgelerde yapılması için araştırma yapılmadığını ve bir kolaycılık içinde olunduğunu şu sözlerle ifade etti: “Hatay merkezde ya da merkeze yakın başka bölgelerde yapılmasının mümkün olup olmadığını sorduğumuzda bu bölgelerde zemin etüt çalışması bile yapılmadığını öğrendik. Oysa yerel yönetimlerle, ilgili meslek odalarıyla birlikte kentin farklı mekanlarında; zeytinlik, orman olmayan yerlerde konut yapılıp yapılamayacağı araştırılmalıydı. ‘Kış gelmeden konutları yapalım’ diyorlar. Tabii ki bir yerden hızla başlanmalı ama belki kent depreme dayanıklı binalarla yeniden kurulabilecek. Bunun yolu hiç araştırılmamış. Kolaycı bir yöntemle farklı amaçlarla gidildiğini düşünüyoruz."

DEMOGRAFİK YAPININ DEĞİŞMESİ ENDİŞESİ

Düzenlemenin zeytinliklerle ilgili kısmının Hatay’a özgü olduğunu ve imar düzenlemesinin de Arap Alevilerin yaşadığı bölgeleri etkilediğini belirten Hatimoğulları, “Arap Alevilerin zaten demografik yapının değişimi ile ilgili kaygıları vardı. Depremden sonra bu kaygı daha da arttı. Bu düzenleme onlar için bu yönüyle de endişe verici" dedi.