TKH’den ‘ittifak’ açıklaması: Emekçi halkın ittifakını kurmak gerek

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) sol ve sosyalist partilerin sürdürdüğü "üçüncü ittifak" çalışmalarına dair bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sol ve sosyalist partiler arasında seçim için ittifak çalışmaları bir süredir gündemde. Emek Partisi, Sol Parti, Türkiye Komünist Partisi ve Halkevleri ile görüşmeler gerçekleştirildiğini belirten Türkiye Komünist Hareketi (TKH) “Emekçi halkın ittifakını kurmak gerek” başlığıyla açıklama yaptı.

THK tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’de emekçi halkın ittifakı için devrimci bir cephe ya da başka bir tabirle emekçilerin kavgasını verecek sosyalist bir odak kurulacaksa Partimiz burada yerini alacaktır” denildi ve şunlar kaydedildi:

“Partimiz, Emek Partisi, Sol Parti, Türkiye Komünist Partisi ve Halkevleri ile görüşmelerine farklı düzlemlerde devam etmekte; emekçi halkın çıkarları için herkesin görev ve zorunluluk olarak gördüğü bağımsız bir işbirliğinin gerçek bir sol alternatif oluşturması için çalışmaktadır. Muhatabımız olan öznelerin de bunun için samimi bir şekilde solun, sosyalizmin çıkarları için uğraş verdiklerine dair bir tereddüdümüz yoktur.”

‘HALKIN TALEPLERİ SOL PROGRAMLA YAŞAMA GEÇEBİLİR’

TKH tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye patronlara, tarikatlara, çetelere ve emperyalizme teslim edilmiştir” denildi ve açıklamanın satır başları şu şekilde sıralandı:

HALKIN TALEPLERİ BELLİ: Emekçi halkımızın talepleri bellidir: Emekçiler için iş, ekmek, insanca yaşanacak ücret, gençler için gelecek, kadınlar için özgürlük ve eşitlik, herkes için eşit yurttaşlık, adalet ve laiklik en temel taleplerdir. Bu talepler ancak ve ancak sol bir programla yaşama geçebilir.

PROGRAMIN SAHİBİ SOL: Ülkemizin sorunlarının çözümü de bellidir: Yoksulluğa, işsizliğe, geleceksizliğe karşı kamucu ve emekten yana bir ekonomi, işbirlikçiliğe ve emperyalizme karşı yurtsever ve bağımsızlıkçı bir dış siyaset, gericiliğe ve karanlığa karşı laiklik, hukuksuzluğa ve her türlü hak gaspına karşı adalet yazan bir programla çözüm mümkündür. Bu programın sahibi ise soldur.

KOMÜNİSTLER İCAZET ALMAYACAK: Başkanlık rejimine karşı olmak, diğer ilkelerin unutulmasının gerekçesi olamaz. Komünistler patronlara karşı emekçilerin çıkarlarının, emperyalizme karşı ülkenin bağımsızlığının, gericiliğin karşısında laikliğin, sermaye diktatörlüğünün karşısında halkın örgütlü gücünün temsilcileridir. Bugün AKP-MHP iktidarının karşısında bir alternatif olarak gösterilen düzen muhalefetine soldan destek ve meşruiyet payandalığı arayışında biz komünistlerin yeri olmayacaktır. Kaldı ki faşizm kırması bir partinin başbakanlık, uluslararası finans kuruluşlarının onay verdiği isimlerin bakanlık tasarımlarına destek gibi bir niyetimiz de olamaz. Bugün AKP iktidarı karşısında ortaya çıkan düzen muhalefetiyle ittifakın niteliği bir yana “dolayımlı” kurulan örtük ittifak arayışlarının da ne anlama geldiği herkes için açık olmalıdır. Komünistler düzen partileriyle görüşerek icazet almayacak, koltuk peşinde koşmayacaktır!

EMEK VERME ZAMANI: Şimdi daha çok çalışma ve emek verme zamanıdır. Karanlıktan aydınlığa çıkarken Türkiye’de sol ne yapmalı sorusunun yanıtı her geçen gün daha da belirginleşmektedir. Ülkemiz devrimcilerinin, komünistlerinin ve sol güçlerinin bu yanıtı hakkıyla vereceğine olan inancımız tamdır. Emekçiler, gençler, kadınlar ve ülkenin ilerici aydınları seçeneksiz kalmayacaktır. (DUVAR)