'Tersine iltica': Güney Kore'den Kuzey'e kaçan kişi eski cimnastikçi çıktı

Güney Kore'den Kuzey Kore'ye sınır hattını aşarak kaçan kişinin kimliğine dair yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre bu kişi, 2020'de de Kuzey'den Güney'e kaçan bir cimnastikçi.

Kuzey Kore'de yeni yıl kutlamaları.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Düşman kardeşler' Güney Kore ile Kuzey Kore arasında hafta sonunda yaşanan ender saf değiştirmenin ayrıntıları netleşiyor. İki ülke arasındaki 'yasaklı' sınırda tel örgüleri aşarak Güney Kore'den Kuzey Kore'ye iltica eden kişinin, 2020'de aynı yolla Kuzey'den Güney'e kaçmış bir cimnastikçi olduğu belirtildi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, "Yetkililer, bu kişinin Kuzey Kore'den kaçmış birisi olduğunu varsayıyor" denilerek ayrıntıların araştırıldığı duyuruldu.

'CİMNASTİK DENEYİMİNİ KULLANDI'

Güney Kore haber ajansı Yonhap ise bir cimnastikçi olan bu kişinin Kasım 2020'de de sınır hattını oluşturan Kore Tarafsız Bölgesi'nin aynı noktasından Güney'e geçtiğini duyurdu. Yonhap, adamın cimnastik deneyimini kullanarak sınırı geçtiğini yazdı.

2020'DE DE 14 SAAT SONRA GÖZALTINA ALINMIŞTI

Güney Kore'de sınır hattına yaklaşmak yasakken, yetkililer bu olaydaki güvenlik açığını da araştırıyor. Söz konusu adamın 2020'de Kuzey'den Güney'e kaçtığında ancak 14 saat sonra gözaltına alındığı, cumartesi günü 'tersine iltica' ederken de üç saat boyunca fark edilmediği belirtildi.  

KAMERALAR KAYDETTİ AMA GÖREN OLMADI

Güney Kore ordusu dün basına verdiği brifingde, adamın sınırdaki tel örgüleri açmaya çalışmasının ve alarmlar arasındaki sendeleyişinin yaklaşık üç saat boyunca CCTV kameraları tarafından kaydedildiğini ama kimsenin durumu fark etmediğini belirtti. Buna göre, bu kişi saat 21.20'de fark edilse de 10.40 civarında Kuzey'e geçişi engellenemedi.  

Kore Savaşı'ndan bu yana, Kuzey'deki baskı ve yoksulluktan kaçtığı belirtilen yaklaşık 30 bin kişi Güney'e geçti. Ancak mayınla kaplı Kore Tarafsız Bölgesi'ni geçmeye cesaret eden kişilerin sayısı az. Ülkeden çıkmaya çalışanların daha çok önce Çin'e, buradan da bir başka ülke üzerinden Güney Kore'ye gittiği belirtiliyor.

Güney Koreli yetkililer, son yıllarda sınır hattındaki güvenlik açığına karşı bir dizi yeni önlem açıklamış, haziran ayında da bir robot ve yapay zekaya dayalı video sistemi kurulacağı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)