Akıllı telefonlara Pegasus yazılımı uyarısı

İsrailli bir firma tarafından üretilen casus uygulama akıllı telefonlar üstünde tam kontrol sağlayabiliyor. Yazılımın etkilediği 45 ülke arasında Türkiye de bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrailli bir firma üretilmiş olan "Pegasus" adındaki casus uygulamanın 45 ülkede pek çok akıllı telefonu etkilediği iddia edildi. Citizen Lab, "Pegasus" isimli casus uygulama ile ilgili yaptığı araştırmanın sonucuna göre 36 ülkeye satılan sistem 45 ülkede pek çok kullanıcının akıllı telefonlarını etkiliyor. Aynı rapora göre, 45 ülkenin bulunduğu listede Türkiye de bulunuyor.

PEGASUS CİHAZA TAM ERİŞİM SAĞLAYABİLİYOR

Peki Pegasus nasıl çalışıyor? İşte dünya genelinde binlerce telefonu tehdit eden sistem hakkında bilinenler:

Pegasus, kısa mesaj içerikleri, tarayıcı geçmişi verileri, WhatsApp çağrıları ve mesajları, Gmail, Facebook, Skype, Viber ve Twitter'dan gelen değerli verileri de ele geçirebiliyor. İddiaya göre, Pegasus akıllı cihazların kamera ve mikrofonunu da kontrol edebiliyor. Bunlara ek olarak Pegasus tuş kilidini aktif edebiliyor ve hatta ekran görüntüsü bile alabiliyor. Siber güvenlik uzmanları Pegasus’un ‘Framaroot’ tekniğini kullanarak akıllı cihazları root edebildiğini (cihaz üzerinde tam kontrol sağlayabildiğini) iddia ediyorlar.

Google araştırma ekibinin analizine göre, Pegasus hedeflerinin çoğu İsrail'de bulunuyor, ancak Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Meksika ve ülkemizdeki kullanıcıların da hedef alındığı sıkça dile getirilen iddialar arasında. Sistemin üreticisi İsrail firması ise basında çıkan haberler sonrası yayınladığı mesajında iddiaları yalanladı.