Dikkat 'vampir cihaz' prizde!

Enerji Tüketicileri Derneği, prizlerde takılı kalan fişlerin elektrik tükettiğini ve yangın tehlikesi taşıdığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enerji Tüketicileri Derneği (ETUDER) tarafından yapılan açıklamada, fişe takılı kalan cihazlara dikkat çekildi. “Vampir Elektrik Enerjisi” olarak adlandırılan kullanımın genel toplamda büyük bir miktara denk geldiğinin altını çizen dernek şu uyarıda bulunuldu: “Sızıntı halinde elektrik tüketimine sebep olan bu tüketimin, çoğu zaman farkına varmayız. Küçük tüketimler aylık faturalarda dikkati çekmezler ancak yıllık rakamlara baktığınızda ya da büyük resim düşünüldüğünde konunun önemi ortaya çıkar. Bu ülkemiz kadar dünyanın da ciddi bir sorunudur. Amerika’da toplam enerji tüketiminin yüzde 5’inin vampir elektrik tüketiminden kaynaklandığı belirtiliyor.”

YANGIN RİSKİ

Milliyet'in haberine göre; yapılan açıklamada, prizlerde takılı kalan fişlerin sebep olabileceği yangın tehlikesine de dikkat çekildi: “Bir mobil telefonun vampir şarj edilmesinin yıllık maliyeti 8 - 10 TL’ye denk geliyor. Türkiye’de 73 milyondan fazla cep telefonu var. Sonuçlar ciddi boyutta. Vampir şarjı engellemek için cihazlarınız şarj olduğunda adaptör ve fişlerinizi prizden çıkarın. Öte yandan bekleme modundaki cihazların her zaman yangın çıkarma riski vardır. Özellikle TV’lerin bekleme modunda (standby) yangın çıkardığına dair raporlar bulunmaktadır. Prize takılı TV’ler yıldırım düşmesi sonucunda yangın çıkmasına sebep olabilir.”