Bilgisayar satışlarında düşüş sürüyor

Akıllı telefonların yeteneklerinin artması, mobil internetin hızlanması, gelişmiş uygulamalar derken kullanıcılar için cep telefonları neredeyse tüm bilgisayar ihtiyaçlarını karşılayacak duruma geldi. Bu sebepten tüketici bilgisayar yenileme konusunda daha gönülsüz davranmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Dünya genelinde akıllı telefon satışları yükselişini sürdürürken, bilgisayar satışlarında dramatik düşüş sürüyor. Gartner'ın yeni yayımladığı raporlar durumun vehametini gözler önüne serdi. 2016'nın üçüncü çeyreğinde bilgisayar satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 kayıpla 68,9 milyon adet olarak gerçekleşti. Üst üste çeyrektir düşüşün sürüyor olması da durumun ciddiyetini daha da artırıyor.

Geçmiş yıllarda okulların açıldığı dönem olan üçüncü çeyrekte talebin artıyor olduğu ve son yıllarda bu konuda satın almaların düştüğü bilgisi raporda yer alıyor. Ayrıca bilgisayar satışlarının seviyesini belirleyen gelişmiş pazarların da bu azalmada etkisi var.

bilgisayar-satis 2016 üçüncü çeyrek dünya PC satış tahminleri (Bin)

CEP TELEFONLARI PC SATIŞINI VURDU

Akıllı telefonların yeteneklerinin artması, mobil internetin hızlanması, gelişmiş uygulamalar derken kullanıcılar için cep telefonları neredeyse tüm bilgisayar ihtiyaçlarını karşılayacak duruma geldi. Bu sebepten tüketici bilgisayar yenileme konusunda daha gönülsüz davranmaya başladı. Bilgisayarın öncelikli cihaz pozisyonunu cep telefonuna kaptırması, tüketicinin bütçe önceliğindeki yerini düşürmesine sebep oldu.

Üst seviye akıllı telefonların iyi bir taşınabilir bilgisayar fiyatıyla yarışacak durumda olması bile sonucu değiştirmedi. 2 yılda bir cep telefonu değiştirme davranışı sergileyen bir kullanıcı için bilgisayar değiştirme periyodu bu sürenin en az 2-3 katı seviyelerine ulaştı.

APPLE, ACER VE LENOVO DÜŞÜŞTE

Bir diğer mobil ürün grubu olan tabletlerin de bilgisayar satışlarının düşmesinde etkisi var. Daha yetenekli hale gelen ve rekabetle birlikte düşük fiyatlı seçenekleri artan tabletler, kullanıcılar için bilgisayar yerine tercih edilebilecek hale geldi. Fiziksel klavye takılabilen tabletlerin sayısındaki artış da bu etkiyi artırdı.

Gartner'ın raporunda, Asus, Dell ve HP'nin çok küçük de olsa bir büyüme gösterdiği fakat özellikle Apple, Acer ve Lenovo'nun üçüncü çeyrekte katıp yaşadığı görülüyor. Apple ve Lenovo'nun çift haneli düşüşü ise dikkat çekiyor. Üreticiler farkı ihtiyaçlara cevap veren, radikal tasarımlı bilgisayarlar geliştirmek üzere stratejilerini güncellemiş durumda.

Etiketler satış pc bilgisayar