TBMM’de gündem asgari ücret: Sakın işçi çıkarmaya kalkmayın

Yeni asgari ücret Meclis Genel Kurulu’nda da gündem oldu. Yeni Bakan Nebati asgari ücretliyi ezdirmediklerini ifade ederken, muhalefet temsilcileri yeni rakamın yetersiz olduğu görüşünde.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı asgari ücretini 4 bin 250 lira olarak açıkladı. Yeni asgari ücret zammı, TBMM Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmelerinin de ana gündemi oldu.

Cumhurbaşkanının açıklamasından sonra Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan asgari ücret hayırlı uğurlu olsun. ‘Asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz’ dedik; on dokuz yıldır ezdirmedik, şimdi de ezdirmiyoruz. Enflasyonun üstünde değil, çok üstünde değil, çok çok üstünde yani yüzde 50'lik net bir artışla asgari ücreti açıkladı Cumhurbaşkanımız" ifadelerini kullandı.

‘YÜZDE 50 ZAM İKİ EKMEKTEN BİRİNİ ÇALMAK DEMEK’

Bakan Nebati’nin açıklamalarına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Vallahi sayın bakan, asgari ücretliyi enflasyona ezdirdiniz, ezdirmediniz; ben onu bilmem ama iki şey biliyorum" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

"Bir: Asgari ücretli üşüyor, kombisini gece onda kapatıyor. İki: Asgari ücretli artık fırınlarda ucuz bayat ekmek arıyor. Geçen sene bugünlerde, bütçede ‘Milleti kuru ekmeğe muhtaç ettiniz’ demiştim. ‘Ekmek yeniyorsa aç değildir’ denmişti. Kuru ekmekten kastım, katıksızlık anlamındaydı. Şimdi millet fırınlarda kalmış bayat ekmeği ucuza alma peşinde."

Gelinen noktada doların 15,5 lira olduğunu, asgari ücrette olması gereken tutarın 5 bin 955 TL olduğunu belirten CHP’li Altay, "TL karşılığında yüzde 50 zam yaptık’ diyor sevgili Bakan ama dolar bazında asgari ücretli yüzde 30 gelir kaybına uğramıştır. Şu anda işçiye, asgari ücretliye bu ülkenin borcu var. Böyle baktığımız zaman, üzülerek söyleyeyim, buna bizim sevinmemiz mümkün değil. Gerçekler ortada, sadece ekmeğe geçen ocak ayı itibarıyla yüzde 100 zam gelmiş iken asgari ücreti TL bazında yüzde 50 arttırmak milletin sofrasındaki 2 ekmekten 1'ini çalmak demektir. Bunu bizim kabul etmemiz, tasvip etmemiz, makul ve uygun görmemiz mümkün değildir. Allah bu kış günlerinde, bu kara kışta dar gelirliye, yoksula, yetime, garibe gurebaya yardım etsin” diye konuştu.

İYİ PARTİ: BEKLENTİYİ KARŞILAYACAK BİR ASGARİ ÜCRET DEĞİL

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, yaptığı konuşmasında asgari ücreti 5 bin liranın üzerinde olmasını beklediklerini söyledi. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 3 bin 194 lira, yoksulluk sınırının ise 10 bin 396 lira olduğunu hatırlatan Dervişoğlu, "Bu asgari ücretle açlık sınırının biraz üstünde, yoksulluk sınırının da fevkalade altında bir belirleme yapılmıştır. Bu beklentiyi karşılayacak bir asgari ücret değildir” dedi.

Asgari ücret artışı kapsamında Türkiye’deki genel sağlık sigortası primlerinin de ele alınması gerektiğini belirten Dervişoğlu, “Türkiye'de devlet hanedeki kişi başı gelirin asgari ücretin üçte 1'inden az olması münasebetiyle 7 milyon 236 bin kişinin genel sağlık sigortası primini ödüyor. Yani, asgari ücretin üçte 1'inden az kazanan 7,5 milyona yakın insanın olduğu bir ülkede açlığın, yoksulluğun, fukaralığın bu asgari ücret belirlemesiyle nasıl ortadan kaldırılacağına hükümetin biraz kafa yorması gereklidir diye düşünüyorum. Ayrıca, asgari ücretten gelir ve damga vergisi kaldırılmış olduğuna göre 2022 bütçesinde bir gelir kalemi daha ortadan kalkmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

OLUÇ: 5 BİN 900 LİRA OLMASI GEREKİYORDU

Ocak 2021’de doların 7,37 olduğunu ve asgari ücretin 383 dolara denk düştüğünü, bugün belirlenen 4 bin 250 liralık asgari ücretin ise 274 dolara denk düştüğünü belirten HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Bu ne demek? Yıl başından bugüne kadar 109 dolarlık bir kayıp var asgari ücret konusunda. Yani bunu bugünkü Türk Lirası'na çevirdiğimizde 1.700 Türk liralık bir hak kaybı var, bir alım gücü kaybı var asgari ücretle çalışan yurttaşlarımız için bu çok açık. Dolayısıyla bugünkü verilere göre asgari ücretin en azından yıl başındaki oranı koruyabilmesi için 5.900 lira civarında olması gerekiyordu, o nedenle 4.250 Türk lirası yeterli değildir" dedi.

Asgari ücretin gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması konusunda bugüne dek yaptıkları çağrıları hatırlatan Oluç, "Siz Plan ve Bütçede bizim önergelerimizi bu konuda reddederken nasıl bir hata yaptığını da anlamış oldu Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu ve MHP Grubu. Ayrıca 2 Nisan’da bu konuda kanun teklifi vermiştik, görmezden geldiniz bunu. Bunun da ne kadar hatalı olduğunu anlamış oldunuz" dedi ve şunları kaydetti:

"Asgari ücrete bu artışı yaptıktan sonra, aslında iktidar gerçek enflasyonun yüzde 50 olduğunu da zımnen kabul etmiş oldu. Son söylemek istediğim çok önemli. Asgari ücretteki bu artış nedeniyle işverenlerin işten çıkarmaya başlamaları söz konusudur. Bunun mutlaka durdurulması gerekir. İşçilerin işten çıkarılmaları engellenmelidir. Bu konuda iktidarı uyarıyoruz, aynı zamanda işveren örgütlerini uyarıyoruz. Asgari ücret yükseltildi diye hiç kimseyi işten çıkarmaya kalkışmayın."

MHP’Lİ AKÇAY: ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise yeni asgari ücrete ilişkin, "Türkiye'nin mevcut iktisadi şartları bakımından da bu beklenti birkaç aydır gerek hükûmet gündeminde gerekse iş dünyasında, işçi kesiminde ve işveren kesiminde de geçmiş yıllara nispeten daha yüksek bir oran beklentisi var idi. Ülkemiz şartları çerçevesinde bu belirlenen asgari ücretin ülkemize, iş dünyamıza ve asgari ücretli vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyor; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum" ifadelerini kaydetti.