TB Başkanı Kırbiç: Trakya dışında da ayçiçeği ekimini sağlamalıyız

Ayçiçek yağında yaşanan kriz sonrası Trakya bölgesindeki ayçiçeği ekimi yüzde 10 arttı. Trakya Birlik Başkanı Kırbiç, üreticinin desteklenmesiyle üretimin daha da artacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Son aylarda ayçiçek yağı fiyatlarında ciddi oranda  artışlar yaşandı. Sosyal medyada, indirimli ayçiçek yağı satan marketlerde izdiham oluştuğuna dair görüntüler de yer aldı. Önümüzdeki günlerde yağın fiyatının daha da artması beklentisi oluşunca, halk alım gücüne göre alabildiği kadar yağ alarak ürün stoklamaya başladı.

Olası bir yağ krizine karşı açıklama Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç’ten geldi. Kırbiç, Trakya bölgesinde ayçiçek ekiminin yüzde 10 arttığını söyledi.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç

‘DİĞER BÖLGELERDE DE EKİMİ SAĞLARSAK ÜLKE İHTİYACINI KARŞILAYABİLİRİZ’

Kırbiç, "Türkiye ayçiçek ihtiyacının yüzde 30’unu dışarıdan karşılıyor. Bu nedenle ayçiçek üreten ülkelerde yaşanan gelişmeler, ayçiçeği ticaretini de yakından ilgilendiriyor. Rusya’nın Ukrayna operasyonu sonrası ayçiçek ticareti de sekteye uğradı. Zira her iki ülke de dünya ayçiçek üretiminin yüzde 60’ını gerçekleştiriyor. Rusya yılda 15 milyon ton, Ukrayna ise 17 milyon ton üretiyor" ifadelerini kullandı. Kırbiç, yılda toplam 32 milyon ton ayçiçeği üreten Rusya ve Ukrayna’nın ayçiçeği konusunda dünyada söz sahibi olduğunu söylerken Bulgaristan’dan da örnek verdi: “Bulgaristan, nüfus ve yüz ölçümüne göre Türkiye’den küçük olmasına rağmen ayçiçeği üretimi daha fazla. Ülke olarak daha fazlasını üretip ihracatını yapabilecek kapasite ve konumdayız.”

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından ayçiçeğin öneminin daha da arttığını söyleyen Kırbiç, üreticinin desteklenmesiyle üretimin artacağını ifade etti. Kırbiç, “Edirne’de ekimler yaklaşık yüzde 95 seviyelerine ulaştı. Tahminlerimize göre ekim alanlarındaki artışımız yüzde 10 civarında. Ayçiçeği, Türkiye’nin her kısmında yetişebilir. Diğer bölgelerde de ekim sağlarsak ülkenin ihtiyacını karşılayabiliriz. Bu artışı sağlamak için birinci unsur çiftçinin kazanması, çiftçinin kazanması için de destek verilmesi gerekli. Geçtiğimiz yıllarda ayçiçeği tonuna 400 lira prim vardı daha sonra 500 liraya çıkarıldı. Girdi fiyatlarındaki artışlardan dolayı bakanlığımıza desteğin biraz daha artması yönünde bir talebimiz oldu” diyerek konuşmasını sürdürdü.

‘AYÇİÇEĞİNİ BİZİM ÜRETMEMİZ GEREKİYOR’

Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının yüzde otuzunu dışarıdan karşıladığını dile getiren Kırbiç, “Bunlar önceki yıllarda çok sorun yaratmadı ama pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle o bölgeden ithalatın zor olduğunu gösterdi. Hem ürün değerlendi hem ithalatı zorlaştı. Buradaki en önemli kural şu: Bunu bizim üretmemiz gerekiyor. Bu tip olumsuz şartlarda önlemler alarak ülke üretimini arttırmalı” ifadelerini kullandı. 

Yağlık ayçiçeği üretimini artırmak için Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas-Hafik havzalarında yağlık ayçiçeği destek kapsamına alındı. Kırbiç’e göre bu desteklerin üretime mutlaka katkısı olacak. Kırbiç, “Her bir kilo fazla üretimin katkısı olacaktır. Ama biz bunları daha da artırmak zorundayız, ülkemizin bu potansiyeli var. Bulgaristan ve Romanya yüzölçümü bakımından bizden küçük olmasına rağmen bizim üzerimizde bir üretimleri var ayçiçeğinde. Biz bunun daha fazlasını üretip ihracatını yapabilecek kapasitedeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

TRAKYA BİRLİK KAPASİTE ARTIRIYOR

Kırbiç, Trakya Birlik olarak kapasite artışına gittiklerini de söyledi. Trakya’da meydana gelen artışın ülkenin diğer arazilerinde de yaşanacağını söyleyen Kırbiç, bu durumun üretime de yansıyacağını belirterek sözlerini tamamladı: “Geçtiğimiz yıllara nazaran ülkemizde bir artış oluşacak. Trakya Birlik olarak kapasite artışına gittik. Montajları da tamamlanmak üzere. Bizim yıllık 160-165 bin ton rafine yağ üretimimiz var. Her geçen gün fabrikalarımızda üretim artışı ile ilgili planlarımız var, çalışmalarımız var. Hedefimiz, 200 bin ton üretim ve daha fazlası… Önümüzdeki dönem devreye girecek üretim artışımız.”