Tarlabaşı Toplum Merkezi Davası 8 Ocak'a ertelendi: Kaymakamlıktan 'bir günlük' açıklama yasağı

Tarlabaşı Toplum Merkezi'ne (TTM) açılan kapatma davası ertelenirken, yapılmak istenen basın açıklaması Kağıthane Kaymakamlığı tarafından ‘bir günlük’ yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne açılan iki ayrı davadan biri olan “derneğin feshi” davası bugün İstanbul 18’inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Fikr ve Sinai Haklar Soruşturma Bürosu’nun ihbarı üzerine başlatılan soruşturmada derneğin "hukuka ve ahlaka aykırı" hareket ettiği iddiasıyla feshi isteniyor.

Duruşmaya, TTM’nin avukatları ve İçişleri Bakanlığı’nın avukatları katıldı. Avukatlar eksiklerin giderilmesinin ardından savunma yapacaklarını söyledi. Mahkeme, eksiklerin tamamlanması için davayı 8 Ocak Pazartesi saat 10.00’a erteledi.

‘BİR GÜNLÜK YASAK’

Derneğe açılan kapatma davasına yönelik adliye önünde yapılmak istenen basın açıklaması Kağıthane Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Kaymakamlık, ‘bir günlük’ yasaklama kararında şunlara yer verdi: “Bahse konu ‘Tarlabaşı Toplum Merkezi (@TarlabasiTM)’ isimli sosyal medya hesabı ile yine farklı sosyal medya platformlarında ve farklı mecralarda bahse konu olay ile ilgili çağrılara istinaden, şahıslarca/gruplarca gerçekleştirilmesi muhtemel; “bekleme ve oturma eylemi, basın açıklaması, toplanma, toplantı, stant kurma, vb. her türlü eylem ve etkinliğin” İstanbul Adalet Sarayı Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim KİRAZ yerleşkesi çevresinde ve Kağıthane İlçesinin genelinde tüm açık alanlarda 09/10/2023 tarihinden itibaren 1(bir) gün süreyle yasaklanmıştır.”

YASAKLANAN AÇIKLAMA

TTM Derneği gönüllülerinin yapmak istediği ancak kaymakamlık tarafından yasaklanan basın açıklaması şöyle:

“Bugün burada Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği -bilinen adıyla Tarlabaşı Toplum Merkezi'ne- açılan ‘derneğin feshi’ davasının İstanbul 18’inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek olan 5’inci duruşması için bir aradayız. Henüz dernek yöneticilerinin ve çalışanlarının bilgisi dahi yokken, 2021 yılından bu yana TTM'yi hedef gösteren gazete ve gazetecinin bildiği ‘hukuka ve ahlaka aykırılık’ gerekçesiyle açılan ‘derneğin feshi’ davasının 5’inci duruşmasındayız.

TTM tam 17 yıldır Tarlabaşı'nda kurmaya çabaladığı güvenli alanda Tarlabaşılı çocuklar ve kadınlarla çalışıyor; mahalleli, çalışanlar ve gönüllüleriyle eşit bir, bir arada yaşamı deneyimliyor, hak temelli çalışmalar yürütüyor. Fakat TTM bilinçli ve sistematik bir şekilde karşı karşıya kaldığı ve 2 yılı aşkın süredir devam eden hedef göstermeler ve yalan haberler nedeniyle açılan davalar yüzünden kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Neşenin, saygının, sevginin ve nezaketin her an hissedildiği Tarlabaşı Toplum Merkezi'nde bahsi geçen suçların işlenmediği, bu suçları yoktan var edenler tarafından da bilinmesine rağmen, TTM'nin bu asılsız suçlamalar nedeniyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya gelmesi Türkiye'de sivil toplumun geldiği güvensiz hali gösterir niteliktedir.
Bugün bu davanın sonucu her ne olursa olsun, TTM kapatılamaz çünkü TTM bir taş duvardan ibaret değildir.

TTM ancak ve ancak başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere Tarlabaşı sakinleri sosyal hayattan dışlanmadığında, yoksulluk ve göç kaynaklı çeşitli yoksunluklar yaşamadığında, tüm çocuklar ve kadınlar eşit hak ve özgürlüklere eriştiğinde ve toplumun eşdeğerli yurttaşları olarak var olduğunda kendi kendini fesh edecektir. Her koşulda adil bir hukuk ve yargılama sürecine inancımızı diri tutacak ve mücadeleye devam edeceğiz. Tüm kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+lar için adil ve özgür bir dünya inadından vazgeçmeyeceğiz”

Ne olmuştu?

Yoksulluk, ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en yoğun şekilde yaşandığı Beyoğlu-Tarlabaşı’nda, bir toplum merkezi modeli olan Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği (bilinen adıyla Tarlabaşı Toplum Merkezi - TTM) kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya.

25 Haziran 2021’den bu yana bazı medya organlarının karalama haberlerle hedef gösterdiği Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği (bilinen adıyla Tarlabaşı Toplum Merkezi - TTM), Haziran-Eylül 2021 döneminde çeşitli denetimlerden geçti. Denetimlerin ardından merkez hakkında iki ayrı dava açıldı.

İstanbul Valiliği tarafından İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde “Derneğin amacının gerçekleşmesinin olanaksız hale geldiği” gerekçesi ile derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespit edilmesi talepli bir dava açıldı. Bu davanın ilk duruşması, 14 Nisan 2022 Perşembe 11.45’te İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Aile Bakanlığı, Valilik yanında müdahillik talebi iletti. TTM avukatları, “15 yıldır var olan, kamuyla ortak iş yapan bir dernek nasıl yok olabilir” dedi. Dava, 29 Eylül’e ertelendi. 29 Eylül’deki ikinci duruşmada da karar çıkmadı ve bu sefer Tarlabaşı Toplum Merkezi hakkında açılan “yokluğun tespiti” davası 9 Mayıs 2023’e ertelendi. 9 Mayıs’taki duruşmada da karar çıkmadı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği iddianame ile İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde “hukuka ve ahlaka aykırılık” gerekçeleriyle derneğin feshi davası da açıldı. Bu davanın ilk duruşması da 18 Mayıs 2022 tarihinde görüldü. Dava kapsamında dernek hakkında verilen “faaliyetten alıkonulma” tedbir kararı ise 6 Nisan’da TTM’nin başvurusu üzerine kaldırıldı. Davanın 2 Kasım’daki ikinci duruşmasında da karar çıkmadı. Dava, 21 Şubat 2023 saat 11.30’a ertelendi. 21 Şubat’ta da karar çıkmadı. Hak savunucularının takip ettiği duruşmada TTM avukatları, bilirkişi raporuna ilişkin beyanda bulunmak için süre istedi. Dava, 22 Mayıs saat 10.00’a ertelendi. 22 Mayıs’ta da karar çıkmadı.
TTM, 27 Haziran 2021’de Kaos GL Derneği’nin “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kılavuzunun konuşulacağı bir gönüllü etkinliği planladı, fakat etkinlik medyada hedef gösterildi. Nefret söylemi, hedef gösterme ve karalamalar 9 Şubat 2022’ye kadar sistematik olarak devam etti ve yaygınlaştı.

Medyadaki hedef göstermelerin hemen ardından 25 Haziran’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Beyoğlu İlçe Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Birimi, derneği ziyaret etti. Bundan dört gün sonra İstanbul İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü denetimi başladı. Ne ziyaretle ne de denetimle ilgili derneğe herhangi bir sonuç ulaşmadı. Öte yandan 19 Temmuz’da Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü “müstehcenlik suçu” kapsamında Yönetim Kurulu Başkanı'nın ifadesini aldı. Soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. Dernek hakkında davalara sebep olan denetim ise 26 Temmuz-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçileri tarafından gerçekleştirildi.

TTM, denetleme sonuçlarına ilişkin bilgileri ancak kendilerine açılan “yokluğun tespiti” ve “derneğin feshi” dava dosyalarına sunulan rapor ve eklerden öğrenebildi. Dernek hakkında açılan ilk dava “yokluğun tespiti” davası.

Dernek, açılan ikinci davadan ise ancak medya yoluyla haberdar olabildi. 9 Şubat’ta karalama sürecini başlatan Milat gazetesinin manşetinde yeni bir davadan bahsedilmesi üzerine dernek avukatları adliyeden bilgi aldı ve 10 Şubat’ta dernek hakkında bir de fesih davası açıldığını öğrendi. Davanın gerekçesi olarak, derneğin “kanuna ve ahlaka aykırı” hale geldiğini öne sürüldü. Ayrıca davaya temel oluşturan dernekler denetçilerinin raporunda derneğin LGBTİ+’larla ilgili ifadeleri hukuka aykırı ve ayrımcı bir şekilde “müstehcenlik” olarak yer alırken; LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlükleri de “toplumda kısaca LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, intersex) olarak bilinen kişilerin cinsel eğilimlerini normalleştirmek sureti ile çocukların cinsel kimliklerini etkilemeye çalışması” ifadeleriyle rapora ve davanameye girdi.