Tarım Kredi’nin 500. marketi ‘dualarla’ açıldı: Amacımız rekabet değil

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 500. marketi ‘dualarla’ açıldı. Kooperatif müdürü Poyraz, amaçlarının özel sektörle rekabet değil, çiftçiden alınan ürünleri tüketiciye ulaştırmak olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Marketlerdeki pahalılığın ardından iktidar tarafından çözüm olarak gösterilen Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 500. market mağazası bugün Ankara’nın Altındağ ilçesinde açıldı. Ankara Valisi Vasip Şahin ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz açılışta konuşma gerçekleştirirken, Altındağ İlçe Müftüsü Orhan Örnek tarafından açılış için dualar okundu.

Vali Vasip Şahin, açılıştan sonra marketi gezdi, ürünler hakkında bilgi alarak fiyatları inceledi. Marketi dolaşan, alışveriş yapan vatandaşlar ise fiyatların açılışa özel indirimde olduğunu, normal fiyatların diğer market zincirlerle neredeyse aynı olduğunu ifade etti

‘FİYAT POLİTİKAMIZ İLE PİYASA DÜZENLEME GÖREVİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta katıldığı bir başka market açılışında Tarım ve Kredi Kooperatifleri’nin market sayısının toplamda bine ulaşacağını belirterek, “Bunların süratle çoğaltılması noktasında Tarım Kredi Kooperatiflerine verdiğimiz talimatlar var. Tabii süratle 500 metre kareden olmak üzere, Türkiye genelinde ilk etapta bin kadar bu tür marketlerin yapılması talimatını verdik. Bunları süratle çoğaltacağız” ifadelerini kullanmıştı.

500. marketin açılışında konuşan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Tarım ve Kredi Kooperatifi mağazalarının üreticilerin ve vatandaşların beklenti ve talepleri sonucu ortaya çıktığını söyledi. “Daha yolun başındayız” diyen Poyraz, ülkenin her köşesinde açılacak mağazalarla çiftçiden alınan ürünlerin üreticilerle buluşturulacağını belirtti ve şunları söyledi:

“Çiftçilerin alın terinin emeği olan ürünlerle tüketicilerin doğrudan buluşmasını hedefliyoruz. Ortaklarımızdan aldığımız doğal ve kaliteli ürünleri kendisi tesislerimizde ya da anlaşmalı ortaklarımızın tesislerinde işleyerek kooperatif marketlerimiz aracılığıyla tüketicilerle buluşturuyoruz. Çiftçilerimizin üretim ihtiyaçlarını karşılarken girdi fiyatlarında karlılık yerine, memnuniyeti önceliyoruz. Kooperatif olarak bu fiyat politikası ile piyasa düzenleme görevi de gerçekleştiriyoruz. Kooperatiflerin amacı özel sektörle rekabet etmek değil, ihtiyaç duyulan ürünleri doğrudan doğruya çiftçiden temin ederek tüketiciye ulaştırmaktır.”

‘ÖZEL SEKTÖRÜN ENDİŞEYE, TEREDDÜTE KAPILMASINA GEREK YOK’

Market açılışında konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin, marketlerdeki amacın, ürünleri olabildiğince ucuz bir şekilde vatandaşlarla buluşturulması olduğunu söyledi. Tarım ve Kredi Kooperatifi marketleri aracılığıyla üretici ve tüketici arasındaki kurumların maliyet farkının aza düşürüleceğini söyleyen Şahin, kooperatif marketlerinin herkesin talep ettiği bir hizmet olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Marketlerin amacı özel sektörle, piyasa ile rekabet etmek yerine, piyasayı düzenlemek. Sayı olarak 2 bin 500 hedeflendiğini söylediler. Aslında baktığınızda toplamda büyükçe bir ilçenin sahibi olduğu market sayısı kadar. Türkiye genelindeki 2 bin 500 tarım kredi kooperatifi marketi, piyasadaki bütün marketleri regüle etmesi bakımından önemli bir hizmet sunacak. Özel sektörün, ‘devlet bizimle rekabet ediyor, devlet bizim işimizi elimizden alıyor’ gibi söylemlerle tereddüte, endişeye kapılmasına gerek yok. Aksine belki onların da yaptığı ticaretin hizmetin daha sağlam oturması, daha kurallı yapılması bakımından da önlerine açılan fırsat kapısı diye düşünüyorum.”

‘DİĞER MARKETLERLE HEMEN HEMEN AYNI’

Tarım ve Kredi Kooperatifi’nin açtığı marketi gezen vatandaşlar, fiyatların diğer zincir marketlerle aynı olduğunu, bazı ürünlerde indirim yapıldığını belirtti. Markette fiyatlara ilişkin konuştuğumuz kişilerin ifadeleri şu şekilde:

-“Diğer marketlere göre biraz fark var ama buradakilerin de markaları değişik. Milletin alım gücü yok. Ucuz olsa ne olacak.”

-“Hep Tarım ve Kredi Kooperatifi’nin marketlerinden alışveriş yapıyoruz. Diğer marketlere göre indirimli çok bir şey yok ama yine onlara nazaran hesaplı. Temel gıdaları aldım, 225 TL tuttu. Bana göre uygun.”

-“Fiyatlar, diğer marketlerle hemen hemen aynı indirimi pek fark edemedim. Muzun fiyatını uygun gördüm onun dışında aynı. Şeftali aldım, kilosu 9,5 TL’den, Patlıcan aldım, kilosu 5,90’dan mercimek, bulgur, peynir aldım. Değişik markalar gördüğüm için denemek istedim. Toplamda 130 TL tuttu.”
-“Buraya uğramadan çevredeki diğer marketleri de gezdim. Bana buradaki fiyatlar daha uygun, daha hesaplı geldi.”