'Tarım Bakanlığı'na bağlı kurumlarda dönüşümlü çalışmaya geçilmeli'

Tarım Orkam-Sen ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, dönüşümlü çalışma kararını yöneticilerin inisiyatifine bırakılması nedeniyle, önlemlerin kimi işyerlerinde uygulanmadığına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Tarım Orkam-Sen ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri, İzmir'de Tarım Orman Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda dönüşümlü çalışmaya geçilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması noktasında basın toplantısı düzenledi. Ziraat Mühendisleri Odası şubesinde düzenlenen toplantıda açıklamada bulunan Tarım Orkam-Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal, pandeminin ilan edildiği günden beri ülke olarak Covid-19 ile ciddi bir mücadele içinde bulunulduğunu ve birçok insanın bu mücadelede büyük bedeller ödediğini söyledi.

Emek ve meslek örgütleri olarak sürecin başından beri bu mücadelenin, bilimsel tabanda, eşit ve saydam bir şekilde yürütülmesi gerektiğini her seferinde dile getirdiklerini söyleyen Topal, bir yılı aşan bu süreçte her geçen gün artan vaka ve vefat sayılarının, sürecin geçici çözümlerle yürütülemeyeceğini bir kez daha gösterdiğini kaydetti.

'TARIM EMEKÇİLERİ ÖZVERİ İLE ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ'

Sağlık Bakanlığı’nın her gün yayınladığı gerçeklerden çok uzak, resmi rakamların dahi salgının kontrolden çıktığını, asemptomatik vakalar da düşünüldüğünde ise günlük vaka sayılarının yüz binlerle ifade edilecek boyuta vardığını söyleyen Topal, “Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalışan birçok arkadaşımız hızla yayılan Covid-19 salgınına rağmen iş yerlerinde canla başla çalışmaya devam ederken onlarcası hastalığa yakalanmış ve maalesef bazı arkadaşlarımız da bu hastalığa yenik düşmüştür” dedi. Topal, pandemi süreci boyunca gerek Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları gerekse özel sektörde çalışan tarım emekçilerinin büyük bir özveri ile çalışmaya devam ettiğini belirtti.



'BİRÇOK KURUMDA DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMA MODELİNE GEÇİLMEDİ'

Her ne kadar bunlar hastalıkla mücadele için olumlu adımlar olsa da uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışmayı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı genelgesinin dönüşümlü çalışma kararını yöneticilerin inisiyatifine bırakması nedeniyle, önlemlerin kimi iş yerlerinde hiç uygulanmadığına dikkat çeken Topal, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün İzmir’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başta olmak üzere meslektaşlarımızın ve üyelerimizin bulunduğu Tarım Bakanlığı'na bağlı birçok kurumda idareci kararıyla dönüşümlü çalışma modeline geçilmediğini görmekteyiz. Biz emek ve meslek örgütleri olarak bu süreç boyunca tüm çalışan arkadaşlarımızla koordineli bir şekilde süreci takip etmeye çalıştık. Arkadaşlarımızın sorunlarını değerlendirerek gündeme gelen talepleri idareye iletmek için bir köprü görevi görmeye çalıştık. Bizim yapıcı tutumumuz ve sorunlara çözüm arayan tavrımıza rağmen idarelerin görmezden gelen, hiçe sayan bu tutumunu asla kabul etmiyoruz.”

'AŞI İÇİN ÖNCELİKLİ MESLEK GRUPLARINA DAHİL EDİLMELİ'

Covid-19 aşılamalarında risk grubunda olan bazı meslek gruplarının aşılanmasına başlanıldığını, geç de olsa veteriner hekimlerin öncelikli gruplar içine dahil edildiğini söyleyen Topal, "pandemi süreci boyunca insanlara sağlıklı gıdanın ulaşmasını sağlayan bütün Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanlarının ve özel sektörde çalışan ziraat, su ürünleri ve tütün teknoloji mühendislerinin de acilen aşı için öncelikli meslek gruplarına dahil edilmesinin hayati bir önem taşıdığını" vurguladı.

Topal, son olarak tarım emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

* Salgın süreci boyunca tüm hizmet binalarının oda, koridor ve tuvalet temizliği rutin bir şekilde ve titizlikle gerçekleştirilmeli. Personelin ihtiyaç duyduğu hijyen malzemeleri maske ve koruyucu teçhizat sağlanmalıdır.

* İşyerlerindeki çalışma odalarında kararnamelerde belirtilen metrekarelere uyularak, fazla personelin bulunmaması, kalabalığın önlenmesi ve bulaş riskinin azaltılması için dönüşümlü çalışma modeline acilen geçilmelidir.

* Eşi ister kamuda ister özel sektörde çalışsın erkek-kadın ayrımı yapılmadan tüm kamu personelini kapsayan, dönüşümlü ücretli ebeveyn izni, herhangi bir hak kaybı yaşanmaksızın hızlı bir şekilde hayata geçirilmelidir.

* Gıda denetimi yapan personele dayatılan gıda denetim kotalarının acilen kaldırılarak daha sağlıklı ve uygulanabilir bir çalışma programı geliştirilmelidir.

* Sağlıklı gıda devamlılığı, verimli tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için kritik bir noktada görev yapan bütün Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları ile özel sektörde çalışan ziraat, su ürünleri ve tütün teknoloji mühendislerinin öncelikli meslek grubu kabul edilerek, acilen Covid-19 aşılamalarına dahil edilmesi gerekmektedir.