Taliban'dan ABD'ye uyarı: Afganistan'a daha fazla müdahil olmayın

Hükümetle ateşkes konusunda anlaşma sağlanmadığını duyuran Taliban sözcüsü, ABD'nin Afganistan'a daha fazla müdahale etmesine karşı da uyarıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve NATO birliklerinin çekilmesiyle Afganistan'da ilerleyişini sürdüren Taliban, hükümetle ateşkes konusunda bir anlaşma sağlanmadığını duyurdu. El Cezire kanalına konuşan Taliban sözcüsü, ABD'nin Afganistan'a daha fazla müdahale etmesine karşı uyarıda bulundu. 

BEŞ VİLAYET MERKEZİ TALİBAN'IN KONTROLÜNDE

Pazar günü, ülkenin kuzeyindeki üç önemli vilayet merkezinin daha Taliban'ın kontrolüne geçtiği belirtildi. Yerel yetkililer, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz, Sar-i Pol ve Talokan'ın düştüğünü doğruladı. Taliban'ın cuma gününden bu yana ele geçirdiği vilayet merkezi sayısı beşe yükseldi. 

MAHKUMLAR SERBEST BIRAKILDI

Talokan kentinin bulunduğu Tahar vilayetinden meclis üyesi Eşref Ayni, Taliban'ın cezaevindeki mahkumları serbest bıraktığını ve hükümet binalarının kontrolünü aldığını söyledi. Ayni, yerel yetkililerin vilayet merkezine yakın bölgelere kaçtığını aktardı. Sar-i Pol'de de, Taliban'ın tüm kamu binalarına girdiği kaydedildi.

RADYO İSTASYONUNUN MÜDÜRÜ ÖLDÜRÜLDÜ, GAZETECİ KAÇIRILDI

Öte yandan, başkent Kabil'de bir radyo istasyonunun müdürünün silahlı kişiler tarafından öldürüldüğü, güneydeki Helmand vilayetinde ise bir gazetecinin kaçırıldığı duyuruldu. Kabil'deki yetkililer, saldırıların Taliban tarafından düzenlendiğini söyledi. Ancak Reuters'a konuşan Taliban sözcüsü, söz konusu saldırılar hakkında 'bilgisi olmadığını' aktardı.

Kabil'de Paktia Ghag radyosunun müdürü ve NAI isimli sivil toplum kuruluşuna üye Toofan Omar'ın vurularak öldürüldüğü belirtildi. NAI başkanı Mujeeb Khelwatgar, "Omari, kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından öldürüldü" dedi.

Gharghasht TV'de görev yapan yerel gazeteci Nematullah Hemat'ın, Taliban'ın kuşatma altına aldığı Helmend eyaletinin başkenti Leşkergah'taki evinden kaçırıldığı kaydedildi. Gharghasht TV'nin başkanı Razwan Miakhel, "Taliban'ın Hemat'ı nereye götürdüğüne dair hiçbir ipucu yok. Gerçekten panik halindeyiz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)