Taliban 'karma gazetecilik eğitimi' gerekçesiyle kanal kapattı

Gazetecileri Koruma Komitesi, Afganistan'da kadın ve erkeklerin birlikte katıldığı bir gazetecilik eğitimi gerekçesiyle "Hamisha Bahar" radyo ve TV kanalının Taliban tarafından mühürlendiğini duyurdu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yazılı bir açıklama yaparak Taliban'ın Afganistan'da kadın ve erkeklerin birlikte katıldığı bir gazetecilik eğitimi gerekçesiyle "Hamisha Bahar" isimli radyo ve televizyon yayıncısını kapattığını açıkladı. 

Ağustos 2021'den bu yana Afganistan'da yeniden yönetimde olan Taliban'a seslenen CPJ, "Taliban yetkilileri, Afganistan'da medya üzerindeki amansız baskısına bir son vermeli ve özel yayıncı Hamisha Bahar'ın radyo ve televizyon yayınının sürmesine izin vermeli" dedi. 

TALİBAN GÜÇLERİ BASKIN YAPARAK OFİSİ MÜHÜRLEDİ

3 Ağustos Perşembe günü konuyla ilgili yazılı açıklama yapan CPJ, yaklaşık 20 Taliban üyesinin Celalabad kentindeki Hamisha Bahar Radyo ve Televizyonu'nu bastığını, söz konusu baskının kuruluş için çalışan kadın ve erkek gazetecilerin birlikte katıldığı gazetecilik eğitimiyle ilgili bilgi almalarının ardından gerçekleştiğini belirtti. Taliban vilayet polisi, ardından, Hamisha Bahar'ın faaliyetine son vererek ofisini mühürledi.

CPJ Asya Program Koordinatörü Beh Lih Yi, "Taliban, Hamisha Bahar Radyo ve Televizyonu'nun faaliyetlerini devam ettirmesine derhal izin vermeli ve kadın gazeteciler dahil çalışanlarının meslek eğitimlerine kesintisiz erişimi olmasını sağlamalı" dedi. Bir gazetecilik eğitimine kadınların katılıyor olması sebebiyle Taliban'ın bir yayın kuruluşuna baskı uygulamasını 'dehşet verici' olarak nitelendiren Beh Lih Yi, "Kadınlaru haklarından mahrum bırakmak, Taliban rejiminin alametifarikası haline geldi" dedi.

9'U KADIN 35 ÇALIŞANI VARDI

CPJ'ye konuşan bir gazetecinin paylaştığı bilgilere göre, Hamisha Bahar Radyo ve Televizyonu'nun dokuzu kadın, toplam 35 çalışanı vardı. CPJ, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mujahid ile konuyla ilgili iletişime geçmeye çalıştıklarını, fakat yanıt alamadıklarını aktardı. 

Ülkede 20 yılın ardından yönetimi yeniden ele geçiren Taliban yönetiminde kadınlar, eğitim ve istihdam konusunda ciddi kısıtlama ve hak ihlalleriyle karşı karşıya kalıyor. Taliban ayrıca sık sık basına yönelik baskılarla ve yayın organlarını kapatmasıyla gündeme geliyor. (DIŞ HABERLER)