Taliban yasaklamıştı: Afganistan'daki güzellik salonları kapanıyor

Taliban'ın Afganistan'daki kuaför ve güzellik salonları için verdiği ve bugün yürürlüğe giren yasak kararı sebebiyle 60 bin kadının işsiz kalacağı tahmin ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban'ın yaklaşık iki yıldır yönetimde olduğu Afganistan'da kuaför ve güzellik salonlarına getirilen kapatma kararının bugün itibarıyla yürürlüğe girdiği açıklandı.

Associated Press'in (AP) aktardığına göre, Afganistan'ın Suç ve Fazilet Bakanlığı Sözcüsü Sadiq Akif Mahjer, konuya ilişkin bugün bir açıklama yaparak, kuaför ve güzellik salonlarına yasak kararına uymaları için verilen bir aylık sürenin dolduğunu, söz konusu işletmelerin kapatılması gerektiğini söyledi. Sözcü, karara uymayan işletmelere karşı güç kullanılıp kullanılmayacağı hakkında bilgi vermezken, Taliban'ın kuaför ve güzellik salonlarının 'İslam'ın yasakladığı hizmetleri sunduğu ve düğün törenleri sürecinde damatların aileleri için ekonomik zorluklar yarattığı' gerekçesiyle yasak kararı aldığı ifade edildi. 

'BU HAKKIMIZ BİLE ELİMİZDEN ALINDI'

Afganistan Kadın Ticaret ve Sanayi Odası'na göre, Taliban'ın getirdiği kuaför ve güzellik salonu yasağı ülkedeki 60 bin kadının 12 bin salonda çalışarak kazandığı geliri kaybetmesine neden olacak. Euronews haber sitesinin aktardığına göre, başkent Kabil'de bir kuaför salonunun daimi müşterisi olan Bahara, "Eskiden buraya geleceğimiz hakkında konuşarak vakit geçirmek için gelirdik. Şimdi bu hakkımız bile elimizden alındı. Kadınların eğlence yerlerine girmesine izin verilmiyor, peki ne yapabiliriz? Eğlenmek için nereye gidebiliriz? İnsanlarla tanışmak için nerede toplanabiliriz?" diye konuştu.

Güvenlik görevlileri geçen hafta başkent Kabil'de kararı protesto eden 50 kadar kadını dağıtmak için havaya ateş açmış, kadınlara tazyikli su ve havai fişek ile saldırmıştı.

Ne olmuştu?

Afganistan'da 2001 yılında Taliban'ın iktidarını kaybetmesinin ardından başkent Kabil ve diğer birçok kentte güzellik salonu açılmıştı. Taliban'ın yaklaşık iki yıl önce iktidarı ele geçirmesinin ardından da çoğu içerisinin görünmesini engelleyecek şekilde camlarını kapatarak ve tabelalarını indirerek hizmet vermeyi sürdürmüştü.

Taliban, Ağustos 2021'de iktidarı yeniden ele geçirdiği dönemde kadın haklarına saygı göstereceğini söylemiş ancak aradan geçen sürede kızların gittiği okulları kapatmış, kadınların üniversiteye gitmesini yasaklamış, uluslararası yardım kuruluşlarında kadınların çalışmasına izin vermemişti. Yüzme havuzu, fitness salonu ve park gibi kamuya açık alanları da kadınlara kapatılmıştı. Taliban yönetimi, 4 Temmuz'da kadınlara hizmet veren güzellik salonlarının kapatılması talimatı vermişti. (DIŞ HABERLER)