SYRIZA'da çözülme sürüyor: Anketlerde 'PASOK' sürprizi

Yunanistan'da yapılan yeni bir kamuoyu araştırması, art arda istifaların yaşandığı ana muhalefet SYRIZA'nın yüzde 14 bandına gerilediğini, PASOK'un ikinci parti konumuna yükseldiğini ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da ana muhalefet partisi SYRIZA'da yaşanan istifaların etkisi, ekonomik kriz yıllarında büyük darbeler alan ve oy oranı yüzde 40 bandından yüzde 5 bandına gerileyen PASOK'un oy oranlarına olumlu yansımış gibi görünüyor.

Dün akşam sonuçları açıklanan yeni bir kamuoyu araştırmasına göre, yaklaşık on yıllık bir süreçten sonra ilk defa PASOK, partiler sıralamasında ikinci sıraya yerleşti. Yeni araştırmanın sonuçlarına göre, SYRIZA'daki düşüş ise sürüyor. 2015-2019 yıllarında iktidarda olan SYRIZA'nın oy oranı yüzde 14 bandına gerilemiş durumda.   

PASOK ANA MUHALEFET PARTİSİ KONUMUNDA

"Action 24" için yapılan yeni kamuoyu araştırmasına göre, iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi (YD) partisi, partiler sıralamasındaki birinciliğini koruyor. Yeni araştırmaya göre YD'yi kayda değer bir farkla PASOK takip ediyor. 

PASOK üçüncü sıradaki SYRIZA ile arasındaki puan farkını açıyor. Uzmanlar bu gelişmeyi SYRIZA'dan kopanların PASOK'a yöneldiği şeklinde yorumladı. Bu şekilde PASOK yıllar sonra ana muhalefet konumuna dönüş sinyalleri verirken, Action 24 anket sonuçlarına göre partiler sıralaması ve oy oranları şöyle şekillendi: 

YD: Yüzde 38,5

PASOK: Yüzde 16 

SYRIZA: Yüzde 14.7 

Yunanistan Komünist Partisi (KKE): Yüzde 10,6

Helen Çözümü (Faşist): Yüzde 5,9

Niki (Faşist): Yüzde 3,2

Spartalılar (Faşist): Yüzde 2,4

Özgürlük Seyri (Popülist Sol): Yüzde 2,1

Mera25 (Popülist Sol): Yüzde 1,9

YD MEMNUN, KKE YÜKSELİŞTE

"Newsit.gr" haber sitesi, Başbakan Kiryakos Miçoktakis'in partisi YD'den kaynaklara dayandırdığı haberinde, bu anket sonuçlarının iktidar partisinde iyimser bir atmosfer oluşturduğunu yazdı. Kaynaklar, sonuçları hükümete verilen yeni bir güven oyu olarak değerlendirdi.

Bu arada, Action 24 kanalının yayımladığı ankette KKE'nin oylarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Yıllar sonra yüzde on bandına geri dönen parti ülkenin üçüncü büyük partisi olma yolunda ilerliyor. Diğer yandan, Yunanistan'da son seçimlerde meclise giren faşist oluşumların toplam oyu yüzde 10'u zorlamaya devam ediyor. 

SYRIZA'DA SON DURUM NE?

Yeni anketin sonuçlarının Atina'daki medya ve siyaset kulvarlarında masaya yatırıldığı bir süreçte çözülme sürecine giren SYRIZA'da yaşanan gelişmeler sürüyor. 

Partinin yeni lideri Stefanos Kasselakis eski başbakan ve eski SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile olağanüstü bir toplantı yaptı. Atina'da bu toplantı Kasselakis'in Çipras'tan SYRIZA'dan kopmaların sonlanması için yardım talep ettiği şeklinde yorumlandı. 

SYRIZA'dan önümüzdeki dönemde daha yüksek sayıda parti üyesi ve vekilin kopup kopmayacağı konusu ise halâ açıklığa kavuşmuş değil. Geçtiğimiz saatlerde SYRİZA'lı Avrupa Parlamentosu (AP) mensubu Petros Kokkalis partisinden istifa ettiğini duyurdu. SYRİZA'ya yakın duran kesimler bu istifaların arkasının geleceği görüşünde birleşiyor.