'Şemsiye' grubu partiyle yollarını ayırdı: SYRIZA dağılıyor mu?

Aralarında eski bakanların da yer aldığı 'Şemsiye' grubu, Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA ile yollarını ayırdı. Efi Ağçıoğlu liderliğindeki grup, parti içi muhalefeti sürdürme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Komşu Yunanistan'da 2015-2019 döneminde iktidarda olan ana muhalefet partisi SYRIZA, Stefanos Kasselakis'in yeni lider seçilmesinin ardından dağılma tehlikesiyle karşı karşıya. Eski bakanların da mensubu olduğu 'Şemsiye' fraksiyonu partiyle yollarını ayırma kararı aldı. Bu gelişmeyle birlikte SYRIZA'dan kopmalar da başlamış oldu.

SYRIZA liderliği için adaylığını açıklayan, Kasselakis'in adaylığına dek liderlik makamı için favori gösterilen eski bakan Efi Ahçıoğlu ve grubu ise şimdilik parti ile yollarını ayırmama kararı aldı. Bu grup, parti içindeki Kasselakis karşıtı mücadelesini sürdüreceğini açıkladı. 

'ŞEMSİYE' GRUBU SYRIZA'DAN KOPTU

Eski maliye bakanı Euclidis Tsakalotos liderliğindeki 'Şemsiye' grubu SYRIZA'dan resmen ayrıldığını açıklayarak partiden kopmaların öncüsü oldu. Söz konusu ayrılık, Kasselakis'in liderlik tarzına karşı artan memnuniyetsizliğin bir sonucu olarak değerlendirildi. Bu tarz, bazıları tarafından 'post-politika' olarak adlandırılan, daha birey merkezli bir yaklaşım lehine partinin temel sol değerlerini terk etmek olarak ele alınıyor.

'Şemsiye' fraksiyonu, Kasselakis'i eski ABD başkanı Donald Trump'a atıfla 'Trumpvari uygulamalar' olarak tanımladıkları, sağ eğilimli popülizme odaklanmasını ve solun tarihsel yörüngesini göz ardı etmesini gerekçe göstererek sert bir biçimde eleştiriyor. Hafta sonu itibarıyla partiden ayrılan üyeler, Kasselakis'e meydan okuyan bir açıklamayla, özgürlük ve demokrasiye dayanan bir sosyalizm vizyonuna bağlılıklarını teyit etti.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Stefanos Kasselakis'in partinin liderliğini Aleksis Çipras'tan teslim almasından sonra SYRIZA içindeki fikir ayrılıkları da gün yüzüne çıktı. 'Şemsiye' hareketinin Kasselakis'in liderliğini kabul etmemesi sonrasında partinin yeni lideri hareketin üst düzey yetkililerini partiden ihraç etmek için düğmeye bastı ve parti içerisindeki yetkili organ ve süreçleri harekete geçirdi. Bu süreçte, parti tarihinde önemli rolleri olan eski bakanlar Panos Skourletis, Dimitris Vitsas ve Nikos Filis, Kasselakis tarafından hedef alındı.

SYRIZA hükümetlerinin üst düzey temsilcileri ise bu süreç boyunca Kasselakis'i İtalyan komedyen-siyasetçi Beppe Grillo ve ABD'nin eski başkanı Trump gibi 'bölücü' figürlere öykünmekle suçladı. Bu hafta sonu itibari ile 'Şemsiye' oluşumunun üyelerinin partiden ayrılması ile beraber yeni bir siyasi parti kurma ihtimali de dahil olmak üzere bir sonraki adımlar Yunanistan siyaset sahnesinde tartışılmaya başlandı. 

ART ARDA İSTİFALAR

SYRIZA'da Skourletis, Vitsas, Filis ve Tsakalotos ile başlayan istifa dalgasını başka istifalar da takip etti. Yunanistan basınına göre, ülke soluna damgasını vuran birçok isim parti ile yollarını ayırıyor. Bu isimlerden biri de SYRIZA liderliğinde yer alan Stefanos Tzoumakas. Eski bakan, partisi ile yollarını ayırırken sert sözlerle Kasselakis liderliğine yüklendi. 

SYRIZA'dan istifa eden ve halen milletvekili olan isimlerin milletvekillikten istifa etmesi beklenmiyor. Bu isimler Yunanistan parlamentosunda şimdilik yollarına bağımsız vekiller olarak devam edecek.

AHÇIOĞLU 'PARTİ İÇİNDE MÜCADELEYE DEVAM' DEDİ

SYRIZA'dan ayrılan üst düzey isimlerin aksine, Efi Ahçıoğlu ve ona destek veren grup parti içerisindeki mücadeleye devam kararı aldı. Bu grupta yedi milletvekili yer alıyor. Söz konusu grup Kasselakis'in eski çalışma bakanı Ahçıoğlu ile temasa geçtiği iddiasını yalanladı. Ahçıoğlu'nun liderliğindeki grup, geçtiğimiz saatlerde partide yaşananlarla ilgili olarak yaptıkları açıklamada, parti lideri Kasselakis'i sert şekilde eleştirerek yeni liderin yöntemleri ile 'bölücü söylemini' kınadı. 

ANA MUHALEFET KONUMU TEHLİKEDE

300 sandalyeli mecliste SYRIZA'dan 47 milletvekili yer alıyor. Partiden 16 vekilin istifa etmesi durumunda SYRIZA'nın sandalye sayısı ülkenin üçüncü partisi konumundaki PASOK ile eşitlenecek. Bu durumda da Yunanistan'da ana muhalefeti hangi partinin temsil ettiği tartışmaları başlayacak. 

Yunanistanlı uzmanlar pazartesi sabahına dek SYRIZA'nın ana muhalefetteki konumunu tehlikeye atacak kadar çok sayıda vekilin partiden istifa etmesini beklemiyordu. Buna karşın, uzmanlara göre, SYRIZA'daki gelişmeler Yunanistan solunun yaklaşan Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) iddialarını ve konumunu halihazırda sekteye uğratmış durumda.