KKE'den 'SYRIZA' eleştirisi: Yozlaşma yeni başlamadı

SYRIZA'nın sol ideallerden tamamen saparak burjuva politikalarına yöneldiğini belirten KKE, bu değişimin 'siyasi yozlaşma sürecinin bir parçası olduğunu' ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

 

LEFKOŞA - Yunanistan Komünist Partisi (KKE), ana muhalefet partisi SYRIZA’yı eleştirdi. KKE'nin resmi yayın organı Rizospastis gazetesinde yayımlanan yazıda SYRIZA, halkla alay etmekle suçlandı ve partinin hatalı politikalarının yeni olmadığı belirtildi.

SYRIZA'nın yeni lideri Stefanos Kasselakis'e yönelik eleştirilere de yer verildi. 

"SYRIZA, sermaye adına kirli işlere bulaşmıştı" denilen yazıda, SYRIZA'nın iktidarı boyunca radikal değerlerini kaybettiği ve aşırı sağcı Bağımsız Helenler ile koalisyon hükümeti kurduğu, referandum yoluyla kemer sıkma politikalarını hayata geçirdiği ve ABD-NATO emperyalizminin çıkarları doğrultusunda hareket ettiği savunuldu. 

 

“SYRIZA, radikalizmin her kavramını gün be gün ezdi” ifadesiyle, partinin sol ideallerden tamamen saparak burjuva politikalarına yöneldiği vurgulandı. Yazıda bu değişimin, SYRIZA’nın siyasi yozlaşma sürecinin bir parçası olduğu ve partinin bu durumu, politik söylemlerinde, çıkardığı yasalarda ve aldığı pozisyonlarda açıkça ortaya koyduğu belirtildi.

'HALKI SEÇENEKSİZ BIRAKTI'

Partinin yeni liderliğine ve parti içi muhalefetine de değinilen yazıda, SYRIZA’nın 'daha insancıl bir barbarlık yönetimini' savunduğu ve emekçileri sömürü düzeni karşısında seçeneksiz bıraktığı ifade edildi. KKE, SYRIZA’yı işçi sınıfı ve emekçilerin çıkarlarını ihmal etmekle ve kapitalist sömürü sistemini sürdürmekle suçladı. 

KKE'NİN ÇAĞRISI

KKE’nin başyazısında, SYRIZA’yı desteklemiş olanların 'partinin mevcut durumundan endişe ve tiksinti duymak için her türlü nedeni olduğu' vurgulandı. KKE, SYRIZA seçmenlerine, partinin kâr politikasına karşı emekçilerin karşı-saldırı cephesinde örgütlenme çağrısında bulundu. 

KKE, aynı zamanda emekçileri ve işçi sınıfını, kapitalist sömürüye karşı mücadele etmeye ve SYRIZA’nın bu sömürü düzenini destekleyen politikalarına karşı çıkmaya davet etti.

KKE Rizospastis'in baş yazısı aracılığı ile, yaklaşan yerel seçimler öncesinde SYRIZA seçmenlerine şu mesajla seslendi: "Onları sandıkta ve halkın hakları ve ihtiyaçları için mücadeleye katılmaya, SYRIZA'nın hükûmet konumundan yeniden hizmet edeceğine dair güvenceler verdiği suç teşkil eden kâr politikasına karşı emekçilerin karşı-saldırı cephesinde örgütlemeye çağırıyoruz."

Etiketler yunanistan SYRIZA KKE