SYRIZA'da bölünme korkusu ve yenilenme sancısı: 'Paramparça bir sol'

Yeni liderini seçen SYRIZA'yı destekleyen Eleni, "Eminim ki yeni liderle tekrardan iktidar olacağız" dedi. Kostas ise o kadar iyimser değil: "Oy kullandım ama partiye inanmaya devam ettiğimden değil."

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistanlı-ABD'li iş insanı Stefanos Kasselakis'i yeni lideri olarak seçen Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA, onun liderliğinde yenilenme sürecine giriyor. Yeni sürecin başlangıcındaysa parçalanma korkusu seçmenleri endişelendiriyor. 

Gazete Duvar ile SYRIZA'daki son gelişmeler hakkında görüşlerini paylaşan kişiler, karamsar düşüncelerini dile getirdi. SYRIZA'ya destek veren entelektüel kesim ise karamsarlık atmosferinin bir an evvel önüne geçilmesi için partinin yenilenmesi gerektiği görüşünde.

ELENİ: ÇİPRAS'IN PARTİSİNE İNANMAYA DEVAM EDİYORUZ

Lisans öğrenimine başlayan Eleni, 24 Eylül Pazar günü komşu Yunanistan'da ana muhalefet partisi SYRIZA'nın yeni liderliğinin şekillenmesi için seçim sürecine katılan 140 bin kişiden biriydi. Ülkenin finansal ve mali çöküş döneminde hayata ilk adımlarını atan Eleni, lise yıllarından beri SYRIZA'yı destekliyor. Eleni, "Aleksis Çipras ilk başlarda bizler için bir idol oldu. Sonrasında hataları oldu. Ama yine de onun yeri ayrı. Partisine inanmaya devam ediyoruz. Eminim ki yeni liderle tekrardan iktidar olacağız" dedi.

KOSTAS: OY KULLANDIM AMA PARTİYE İNANMAYA DEVAM ETTİĞİMDEN DEĞİL

Yüksek lisans sahibi olmasına rağmen kendi alanında iş bulamayan, Yunanistan bankalarının çökme noktasına geldiği yıllarda bir süreliğine Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde daha iyi bir yaşam fırsatı arayan Kostas ise Eleni'nin iyimserliğini paylaşmıyor. "Ailem, bugünkü SYRIZA'nın Yunanistan Komünist Partisi'nden (KKE) koptuğu süreçten beri parti ile yakın ilişkiler içinde oldu. Bu nedenle geçtiğimiz pazar sandığa gidip oy kullandım. Partiye inanmaya devam ettiğimden değil, partinin sol kulvarda kalmasını sağlamak için" diyen Kostas, gerek SYRIZA gerekse de Yunanistan'ın geleceği için kötümser bir bakış açısı sundu.

Kostas'a taksicilik mesleğini öğreten, onunla aynı ismi taşıyan dayısı da kötümser olanlardan: "Evladım, yeğenimle beraber 24 saat direksiyon başındayız. Dün 17 euro kazanç ile eve gittim. Nasıl geçineceğiz? Bir yandan bizimle dalga geçen bir neoliberal hükümetimiz var. Diğer yandan da Amerikalı bir iş adamını lider seçen paramparça bir sol".

SYRIZA'DA PARÇALANMA KORKUSU

Kostas'ın işaret ettiği Yunanistan solundaki dağınıklık ve çok parçalı yapı son günlerde SYRIZA destekçilerini en fazla endişelendiren konu. Kasselakis'in parti liderliğine seçilmesinden sonra SYRIZA'ya destek veren siyasetçilerle entelektüel kesim, partinin yakın zamanda çeşitli parçalara bölünebileceği ihtimali üzerinde duruyor. 

Stefanos Kasselakis'in seçim zaferinden hemen sonra partinin yayın organında yayımlanan köşe yazıları söz konusu ihtimale ışık tuttu. 26 Eylül Salı günü Avgi gazetesinde yayımlanan imzasız bir makalede, partinin bir an evvel mayıs-haziran genel seçim döneminde karşılaştığı çöküş ve parçalanma emarelerini yeni liderlikle arkasında bırakması gerektiği görüşü öne çıkartıldı. Buna göre, bu emareleri geride bırakmak için SYRIZA'nın yeni lider seçiminde oy kullanan 140 bin kişilik tabanını harekete geçirmesi gerek. SYRIZA'nın bunu yapmaması, parti için mücadeleye ve parçalanmaya yenik düşmesi durumunda ise oylarının ekonomik kriz dönemi öncesindeki yüzde 3 bandına dönmesi ihtimal dâhilinde.

'YENİLENME ÇABASI ZOR VE SANCILI; KOLAY ÇÖZÜMLER YOK'

Avgi gazetesinde bugün makalesi yayımlanan Andonis Raptopoulos da Yunanistan solundaki parçalanmaya dikkat çeken isimlerden. Yazar, 1980'li yılların sonlarında KKE içerisinde yaşanan krize ve solun parçalanmasına dikkat çekti.

Avgi'nin bir başka köşe yazarı Kostas Kanavouris ise Kasselakis'in seçim zaferi öncesinde yayımladığı yazısında, SYRIZA'nın dağılma tehlikesinin önüne geçmek için yenilenme yolunu seçip 2015'te kendisine iktidarı teslim eden halkın arzularına yeniden hitap etmesi gerektiği görüşünü öne çıkarmıştı. Kanavouris, "Yenilenme çabası zor ve sancılı. Kolay çözümler yok. Ama bu olmadığı takdirde, yarın doğacak gün, 'bugün olan dün' olacak" diye yazmıştı.