Yunanistan'da sandıktan 'sürpriz' çıktı: YD kaybetti, PASOK geri döndü

Yunanistan'da yerel seçimlerin 2'nci turunda iktidar partisi YD altı vilayetin beşini kaybetti. Başkent Atina'da belediye seçimini oyların yüzde 56'sını alan PASOK destekli aday Haris Doukas kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da 15 Ekim Pazar günü yapılan yerel seçimlerin ikinci turunda sürpriz yaşandı. Mayıs ve haziran aylarındaki parlamento seçimleri ile geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerin birinci turundan zaferle çıkan iktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi (YD) partisi dün yapılan ikinci tur seçimde hayal kırıklığı yaşadı. Yerel seçimlerin ikinci turunda, ekonomik kriz yıllarında gerileme sürecine giren, ülkenin üçüncü büyük partisi PASOK ise birçok noktada başarılara imza attı. 

Yunanistan'da pazar günü yapılan belediye ve vilayet seçimlerin ikinci turunda YD, başkent Atina ve Selanik'te mağlubiyet yaşadı. YD ayrıca, altı vilayetin beşini kaybetti. 

ATİNA'DA BAŞBAKAN MİÇOTAKİS'İN YEĞENİ KAYBETTİ

YD başta Atina olmak üzere birçok noktada kayda değer mağlubiyetlerle karşı karşıya kaldı. Başkent Atina'da Başbakan Kiryakos Miçotakis'in yeğeni ve mevcut Belediye Başkanı Kostas Bakoyiannis seçimlerin ikinci turunda mağlup oldu. PASOK destekli aday Haris Doukas, Yunanistan'ın başkentinde Bakoyannis'e karşı büyük bir başarı kazandı. Doukas oyların yüzde 56'sını elde ederek başkentin yeni belediye başkanı oldu. 

Bakoyiannis, seçim sonucunun açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, "Başım dik bir şekilde görevden ayrılıyorum" ifadelerini kullanırken, Doukas "Bugün Atina kazandı, şehir yeni bir sayfa açıyor. Atinalılara teşekkür etmek istiyorum, üstlendiğim sorumluluğun farkındayım. Vatandaşlar imkânsızı başardılar" mesajını verdi.  

İKTİDAR PARTİSİNİN MAĞLUBİYET GECESİ

2019 Temmuz'undan bu yana iktidarda bulunan YD, dünkü seçimlerde Atina'nın dışında birçok noktada da mağlubiyet yaşadı. Selanik'te bağımsız aday Stelios Angeloudis, görevdeki Konstantinos Zervas'a karşı yüzde 67'lik bir oy oranıyla seçildi. YD, Zervas'ı destekliyordu. YD ayrıca vilayet seçimlerinin dünkü turunda altı eyaletten beşinde mağlubiyet yaşadı. İktidar partisi sadece Mora Yarımadası'nda başarı elde etti.

Buna göre, toplam 13 bölge valiliği bulunan Yunanistan'da, seçimin ikinci tura kaldığı altı bölgenin sadece birinde YD'nin desteklediği aday başarı sağladı. Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi'nde, bağımsız aday Topsidis Hristodulos, Kuzey Ege Bölgesi'nde bağımsız aday Mucuris Konstandinos, Batı Makedonya Bölgesi'nde bağımsız aday Amanatidis Yorgos, Tesalya Bölgesi'nde PASOK ve SYRIZA'nın desteklediği Kuretas Dimitrios, İyon Adaları Bölgesi'nde bağımsız aday Trepeklis Yannis kazanırken, sadece Mora Bölgesi'nde Yeni Demokrasi'nin desteklediği aday Dimitrios Ptohos seçimi önde tamamladı.

MİÇOTAKİS MAĞLUBİYETİ KABUL ETTİ: 'HÜKÜMETİN AYAKLARI YERE BASMALI'

Yunanistan basınına konuşan uzmanlar, YD'nin kayıplarını 'iktidar yorgunluğu', son dönemdeki doğal afetler ve Başbakan Miçotakis ile yakın kurmaylarının 'kibirli tavırları' ile ilişkilendirdi. Uzmanların yorumları ile eş zamanlı olarak konuşan Miçotakis ise ilk turdaki baskın performansın ardından YD destekli adayların yerel seçimlerdeki kayıplarına atıfta bulunarak pazar gecesinin 'Yeni Demokrasi için iyi bir gece olmadığını' söyledi.

Sandıkların kapanmasından birkaç saat sonra konuşan Başbakan Miçotakis yüksek orandaki boykota dikkat çekerek, "YD için pek de iyi bir gece değil" ve "Hükümetin ayakları yere basmalı" dedi. Hükümetin desteklemediği yeni yerel yöneticilerle iş birliği konusunda ise Başbakan, 'hükümetin onlarla iş birliği yapma görevi olduğu' mesajını verdi.

SYRIZA: İLERİCİ GÜÇLERİN MUHTEŞEM ZAFERİ

Dünkü seçimleri değerlendiren SYRIZA-İlerici İttifak ise "İlerici güçler için büyük bir zafer, Miçotakis'in kibri, otokrasisi ve aile yönetiminde büyük bir çatlak" yorumunda bulundu. 

Ana muhalefet partisine yakın bir çizgide yayın yapan Efimerida ton Sintakton gazetesinin parti kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, SYRIZA-İlerici İttifak dünkü seçim sonuçlarını Miçotakis ve yakın kurmaylarının 'kibirli tavırları' ile ilişkilendirdi. 

Bu arada SYRIZA-İlerici İttifak'ın yeni lideri Stefanos Kasselakis de Teselya Bölgesi, Atina Belediyesi, Selanik Belediyesi ve ülkenin kilit bölgelerinde elde edilen seçim sonuçlarını 'ilerici güçlerin muhteşem ve tarihi zaferi' olarak nitelendirdi. 

PASOK: HALK NET BİR MESAJ GÖNDERDİ

Dün akşamki sonuçlar Yunanistan'da uzun yıllar boyunca iktidarda kalan PASOK'un tekrardan güçlenmeye başladığını gösterdi. Haziran ayında oylarını neredeyse ikiye katlayan parti dün ülkenin birçok noktasında seçim başarıları elde etti. 

PASOK - Değişim Hareketi Başkanı Nikos Androulakis, yerel seçimlerin ikinci tur sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada 'halkın gönderdiği net bir mesajdan' söz etti. 

Partisinin açık bir zafer elde ettiğini vurgulayan Androulakis, aynı zamanda bunun 'kibir, ihmal ve kayırmacı uygulamalarıyla Sayın Miçotakis'in ilk büyük yenilgisi' olduğuna işaret etti. Androulakis, konuya ilişkin olarak, "Sayın Miçotakis geçtiğimiz ay boyunca seçim hedeflerine ulaşmak için karanlıkta yollara girebileceğini kanıtladı. Ancak bu gece Yunan halkı ona net bir mesaj gönderdi" değerlendirmesinde bulundu.