Yunanistan'da yerel seçim: Harita bir kez daha YD'nin renklerine boyandı

Yunanistan'da ilk turu yapılan yerel seçimlere katılım oranı yüzde 52'de kaldı. Seçim haritasında iktidar partisinin renklerine boyanmayan istisnalardan biri PASOK'un seçimi önde bitirdiği Girit oldu.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Komşu Yunanistan'da 8 Ekim Pazar günü yapılan yerel seçimlerin ilk turunda, başta başkent Atina ve Atika'nın en büyük belediyeleri olmak üzere, ülke genelinde seçime katılım oranı düşük kaldı. Bu durumun, mayıs ve haziran aylarında peş peşe gerçekleşen parlamento seçimleri sonrası seçmenlerde gözlenen yorgunluğa ve seçmenlerin siyasi ortamdan duyduğu hayal kırıklığına işaret ettiği yorumu yapıldı.

Başbakan Kiryakos Mitsotakis liderliğindeki muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi (YD), ilk turda yedi vilayette zaferini ilân etti. Ancak, partinin ilk iki turda bir dizi büyük vilayette kesin zafer elde etme hedefi, şimdilik belirsizliğini koruyor. Bu noktalarda seçimin sonucunu ikinci tur belirleyecek. Öte yandan, bu seçim sonuçlarıyla birlikte, genel seçimlerin ardından Yunanistan haritası yeniden iktidar partisi YD'nin rengi olan laciverte bürünmüş oldu. Haritada tek istisna PASOK'un rengi olan yeşile bürünen Girit. 

ÜLKE GENELİNDE KATILIM DÜŞTÜ: YD'NİN DESTEKLEDİĞİ ADAYLAR ÖNDE

332 belediyede düzenlenen seçimlerde katılım oranı, yüzde 52'nin biraz üzerine çıkarak, haziran ayındaki genel seçimlerdeki yüzde 53,74'lük orana göre düşüş kaydetti. Bu, 2019’daki bölgesel seçimlerdeki yüzde 58,28'lik orana kıyasla daha da keskin bir düşüşü temsil ediyor.

Seçime katılımın düşük kalmasına rağmen, iktidar partisi YD birçok noktada valilik seçimlerinde yeni başarılar elde etti. Attika'da Yeni Demokrasi tarafından desteklenen eski bakan Nikos Hardalias seçimi kazandı. Orta Makedonya Bölgesi'nde Apostolos Tzitzikostas oyların yüzde 60'ından fazlasını alarak ilk turda kesin bir zafer elde etti. 

Batı Yunanistan Bölgesi'nde, Yeni Demokrasi tarafından desteklenen görevdeki bölge valisi Nektarios Farmakis de başarı kazandı. Epirus bölgesinde, Yeni Demokrasi tarafından desteklenen görevdeki bölge valisi Alexandros Karchimanis ilk turda seçildi. Güney Ege Bölgesi'nde ise Yeni Demokrasi tarafından desteklenen mevcut bölge valisi George Hatzimarkos yüzde 66'ya yakın bir oy oranı elde etti. 

Orta Yunanistan Bölgesi'nde, YD tarafından desteklenen görevdeki bölge valisi Fanis Spanos, yüzde 48'e yakın bir oy oranıyla ilk turda seçilmeyi garantiledi. Girit'te ise PASOK ve YD'nin desteğini alan aday Stavros Arnaoutakis yüzde 70'e yakın bir oy aldı.

Yeni Demokrasi, belediye seçimlerinde de Yunanistan'ın birçok noktasında yeni başarılara imza attı. Başkent Atina ve Selanik gibi büyük kentlerde iktidar partisinin adayları ya birinci turdan seçilmeyi başardı ya da seçimlerin ilk turunu açık ara farkla bitirdi. 

MUHALEFET VE SOLUN TEK TESELLİSİ: GİRİT

Muhalefet cephesi ve Yunanistan solu açısından dünkü seçimlerin tek tesellisi başta Girit olmak üzere bazı noktalarda alınan seçim başarıları oldu. Ancak bu başarılar da boykot oranı ile iktidar partisi YD'nin başarısının gölgesinde kaldı. 

Son dönemde yeniden güçlenen PASOK Girit başta olmak üzere muhalefetin geleneksel olarak güçlü tabana sahip olduğu bazı noktalarda kayda değer başarılar elde etti. Ana muhalefet partisi SYRİZA ise büyük hayâl kırıklığı yaşadı. Seçimlere yeni lider kadrosuyla giren parti bütün büyük vilayet ve şehirlerde belirlediği hedeflerin uzağında kaldı. 

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Patra Belediye Başkanlığını korudu ve geçtiğimiz yerel seçimlere göre oylarını sınırlı derecede arttırabildi. Ülkedeki diğer sol oluşumlar ise dünkü seçimlerde kayda değer bir sonuç elde edemedi.

YEREL SEÇİMLERDE İKİNCİ TURA GİDİLİYOR

Dünkü seçimler sonrasında bazı noktalarda nihai sonuçların belirlenmesi ve yeni valiler ile belediye başkanlarının belirlenmesi için ikinci tur seçimlere gidilecek. Buna göre, önümüzdeki pazar günü seçmenler Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi, Kuzey Ege Bölgesi, Batı Makedonya, Teselya Bölgesi, İyonya Adaları Bölgesi ve Mora Bölgesinde yeni valileri ve belediye başkanlarını belirlemek için sandık başında olacak.